Ce avere are Gigi Becali?

George (Gigi) Becali este unul dintre cei mai controversați oameni publici din România și, totodată, unul dintre cei mai bogați români. De la creștinul evlavios care susține cauze filantropice la patronul de fotbal ale cărui declarații rasiste, sexiste și homofobe au făcut înconjurul lumii, Gigi Becali se remarcă drept un adevărat personaj.

 • În anul 2008, Becali urca pe locul 1 în Top 300 Capital, al celor mai bogați români, cu o avere de 2,5 miliarde de euro, depășindu-l pe Ion Țiriac. Astăzi, la 14 ani distanță, omul de afaceri nu a intrat nici măcar în top 30 realizat de Forbes, ceea ce înseamnă că averea sa ar fi scăzut sub 100 milioane de euro.

Scăderea ar fi una dramatică chiar față de începutul lui 2019, când Forbes susținea că averea lui Gigi Becali se învârte în jurul sumei de 500 de milioane de euro!

46644883_303275096951729_2303474420649295872_n.jpg

La fel ca toate lucrurile cu care Gigi Becali ne-a obișnuit, valoarea averii sale este și ea una controversată. În timp ce siteurile de specialitate se raportează la informațiile publice despre tranzacțiile omului de afaceri din Pipera, cunoscuții spun că averea lui reală ar depăși 1 milion de euro, dacă nu chiar 2 milioane de euro.

 • Gurile rele spun că Becali a început să fie mult mai discret în ceea ce privește averea sa după ce a ieșit din închisoare, considerând că tocmai expunerea exagerată i-ar fi adus condamnarea. Astfel, a preferat ca în ultimii ani să treacă o parte din avere pe numele fetelor lui, așa cum s-a întâmplat și cu celebrul Palat din Aleea Alexandru, estimat la circa 10 milioane de euro.
525033_gigi_becali_cu_catuse_88313800_43329100.jpg

În încercarea de a vă oferi o imagine cât mai completă, am încercat să punem cap la cap mai multe informații apărute în spațiul public despre averea lui Gigi Becali și despre cele mai recente (și cunoscute) afaceri încheiate de acesta.

Cine este Gigi Becali și ce avere a moștenit

hqdefault.jpg

Gigi Becali s-a născut, în anul 1958, la Zagna-Vădeni, Brăila, acolo unde familia sa fusese deportată într-un imens lagăr de muncă de către comuniști. Bunicul lui a fost aromân din Albania, strămutat în Cadrilater, iar, după ce sudul Dobrogei a fost cedat Bulgariei, familia Becali s-a mutat la Călărași în septembrie 1940. De aici tatăl lui Gigi Becali, Atanase, a fost deportat cu ai săi de comuniști pe motiv că ar fi colaborat cu legionarii. 

În 1959, familia Becali a scăpat de domiciliul forțat, iar următoarea lor destinație a fost Pipera, lângă București. 

 • Acolo, tatăl lui Gigi, Tase Becali, a reușit să facă o mică avere din oierit. El furniza în mod frecvent carne de oaie și produse lactate către marile hoteluri din Capitală, precum Intercontinental sau Athénée Palace, dar vindea şi sute de oi unor cetățeni arabi care locuiau în țara noastră. 

Pentru a nu avea niciun fel de probleme cu autoritățile, Tase Becali oferea deseori gratuit brânză şi carne unor persoane influente din cadrul Securității și a Miliţiei, scrie Adevărul.

tase-becali.jpg
 • Tase Becali a încetat din viață în anul 1989, însă i-a lăsat fiului său o avere impresionantă pentru acea vreme: 150.000 de dolari. 

„Era un șoc, pentru că nu îmi închipuiam că cineva poate să strângă atâția bani pe vremea aia”, a scris Gigi Becali în cartea „Becali și politica”, citat de capital.ro.

De la comerțul cu blugi, în Parlamentul European

t5t5t5t6.jpg

După ce la început, după Revoluție, a făcut comerț cu marfă adusă din Turcia, mai târziu, Gigi Becali a început să achiziționeze mai multe terenuri, pe care o parte le-a vândut ulterior diferiților antreprenori de construcții. 

A devenit patronul echipei Steaua (astăzi FCSB), iar ascensiunea sa a fost una extraordinară ajungând să își înființeze propriul partid, să devină europarlamentar (2009-2013)  și deputat în Parlamentul României (2012-2013). 

 • În același an în care se clasa pe primul loc în Top Capital „Cei mai bogați români”, în 2008, Becali depunea la BNR, potrivit Ziarul Financiar,  documentația pentru înființarea unei instituții de credit pe care intenționa să o denumească Becali Bank, cu un capital social de 30 mil. euro. 

Cele mai citite articole

În declarația de avere din timpul în care era parlamentar, apăreau sute de hectare de terenuri în Voluntari, Otopeni, București, Balotești, Brăila și Pitești, și acțiuni la AVICOLA Iași, UM Drăgășani, Steaua S.A. etc.

Ce spun acum datele publice despre averea lui Gigi Becali 

975932-gigi-becali.jpg

Potrivit revistei Capital, patronul FCSB ar avea o avere estimată la 425 de milioane de euro (locul 14 în clasamentul celor mai bogaţi români). Reprezentanții publicației admit însă că cifra se bazează pe evoluția averii vizibile de-a lungul vremii, estimări a anumitor proiecte sau investiții, la fel, publice. 

 • „Sursele noastre de informare sunt surse publice. Noi nu putem ști cât cash a îngopat unul dintre miliardari la rădăcina bătrânului nuc, ce conturi au prin Insula Man sau în vreo bancă elvețiană”, a declarat jurnalistul Cătălin Dumitrescu de la Capital pentru FANATIK 

Cele mai recente tranzacții ale familiei Becali

Jmhhc2g9MmIyM2YyMWQ4MjdkOTk3ZmZiNDM2MThiZmE2ZGFjYWQ=.thumb.jpg

La finalul anului trecut, profit.ro anunța că Gigi Becali a făcut o afacere de zeci de milioane de euro. 

 • Mai exact, H4L Development a cumpărat de la finanțatorul echipei de fotbal FCSB un teren de peste 30 de milioane de euro din Pipera. Intenția este de a construi aici mai multe locuințe.

De fapt, familia Becali a vândut, în ultima perioadă, mai multe terenuri în Pipera și altor dezvoltatori imobiliari precum Catted și IBB Holding, tranzacții având o valoare cumulată de alte peste 25 de milioane euro, pe lângă suma încasată de la H4L Development. 

„Am început proiecte imobiliare și cu prima fată și cu a doua”

MzYmaGFzaD01ZmU2Y2UyNDczYTg5ZDdmNTQ1OTZlMWM5YzEwMjllMg==.thumb.jpg

În luna decembrie 2021, Becali declara public că familia sa ridică un complex imobiliar, de cinci stele, chiar în Pipera. Mai exact, fiicele lui George Becali pregătesc un proiect major cu apartamente și case în Pipera. Investiția se ridică la circa 40 de milioane de euro.

 • „Am început proiecte imobiliare și cu prima fată și cu a doua. După aceea ne vom extinde foarte mult, vom face imobiliare de sute de milioane de euro. Dar ei fac, eu doar îi consiliez. Eu am firma Becali Imobiliare prin care se vând apartamentele, răspund în fața oamenilor că tot ce se vinde este în regulă, nu-i păcălește nimeni”, a spus Becali pentru wowbizz.ro.

Lucrările au demarat deja și vor fi gata în septembrie 2022. Proiectul include două blocuri de câte 98 de apartamente, care vor fi vândute prin noua agenție Becali Imobiliare. Prima fază ar trebui finalizată în septembrie 2022, urmând ca alte două blocuri să fie ridicate un an mai târziu.

„Gigi Becali are peste 2 miliarde de euro”

dragomir-becali.jpg

Dincolo de estimările jurnaliștilor, apropiații omului de afaceri spun că averea acestuia este cu mult mai mare decât se arată în topurile recente.

 • „Gigi Becali are pământuri de cel puțin un miliard și jumătate acum. Păi, mă, nu știe nimeni, nici nu știu dacă am dreptul să spun. Are pădure și din subvenție poate să trăiască oriunde în lume fără să mai muncească el și copiii lui toată viața. Pământul lui Gigi costă acum 300 de euro metrul, sub 250 de euro nu se vinde. În doi-trei ani, se vinde cu 800 de euro. Din punctul meu de vedere, are peste două miliarde. Convingerea mea este că, dacă trăiește cinci mii de ani, nu poate să rămână fără bani”, a declarat Dumitru Dragomir pentru Prosport la sfârșitul anului trecut.

„Eu cred că are peste 1 miliard, active și bani”

httg.jpg

Cristi Borcea, finul patronului de la FCSB și el inclus de revista Capital în ierarhia selectă a bogaților (locului 79), susține că nu se poate compara cu Gigi Becali, care ar avea o avere mult mai mare.

 • „Eu cred că are peste 1 miliard, active și bani. Eu nu mă pot compara cu el. Pe el nu-l interesează decât biserica și familia. FCSB este doar o afacere”, a spus Cristi Borcea citat de FANATIK.

Ce spune Becali despre averea sa

gigi.jpg

În decembrie 2021, publicația FANATIK l-a contactat pe Gigi Becali pentru a lămuri controversele privind averea sa, dar latifundiarul a transmis că nu îl interesează estimările care se fac pe această temă.

 • „Nu vreau să discut averea mea și nu mă interesează ce estimează unii sau alții referitor la averea mea. Este un subiect pe care nu vreau să îl discut”, a declarat pentru FANATIK Gigi Becali.

Cele mai citite articole