Averea lui Pablo Escobar

În urmă cu câțiva ani, presa din toată lumea prezenta cazul unui bătrân dintr-un dintr-un sătuc situat la 163 de kilometri de Bogota, care, în timp ce săpa pe câmp, a descoperit în pământ câteva butoaie pline cu 600.000.000 de dolari. Se pare că era doar o părticică infimă din banii celui mai mare traficant de droguri din lume, Pablo Escobar, columbianul care se presupune că a ascuns în aşa fel zeci de miliarde de dolari, pe întreg cuprinsul țării sale.

Astăzi, Escobar a devenit o legendă. Viața lui a devenit subiect de film, numele lui apărând în nenumărate cărți și articole. Unele dintre ele sunt adevărate, în timp ce altele doar exagerări. 

 • Adevărat este însă faptul că fostul lider columbian al cartelului Medellin a avut bani mai mulţi decât şi-ar fi dorit sau imaginat cineva vreodată. 

Cât a reprezentat cu exactitate averea lui Pablo Escobar? Este greu de spus. Iată câteva calcule realizate de publicații precum celebritynetworth.com și Business Insider.

Ce avere a avut Pablo Escobar

Pablo Escobar a fost cel mai mare traficant de droguri din lume, născut în Columbia, a cărui avere netă se pare că a fost de peste 30 de miliarde de dolari. Escobar a condus unul dintre cele mai infame și violente carteluri de droguri din istorie, Cartelul Medellin. 

 • La apogeul puterii sale, Cartelul de la Medellin alimenta 80% din piața mondială a cocainei! 

Pe parcurs, Pablo și cartelul său au fost responsabili pentru mii, posibil chiar zeci de mii, de crime. Multe dintre victimile acestor crime erau civili nevinovați.

Informații inedite privind averea lui Escobar

 • Obișnuia să scadă din averea sa câte 500 de milioane de dolari pe an, bancnote care ajungeau să fie degradate;
 • Odată a ars 2 milioane de dolari pentru a se încălzi în timp ce era fugărit de poliție;
 • A oferit statului columbian 10 miliarde de dolari pentru a fi grațiat complet;
 • A câștigat personal 3 miliarde de dolari până  în 1987, ceea ce înseamnă aproximativ 8 miliarde de dolari astăzi;
 • La apogeul carierei sale a furnizat 80% din cocaina din întreaga lume;
 • Trimitea câte 15 tone de cocaină în SUA în fiecare zi

Tinerețea lui Escobar

Pablo Emilio Escobar Gaviria s-a născut în Rionegro, Columbia, la 1 decembrie 1949. Al treilea dintre cei șapte copii ai familiei sale, Escobar era fiul fermierului Abel de Jesus Dari Escobar Echeverri și al profesoarei Hilda de Los Dolores Gaviria Berrio. 

 • A crescut la Medellin, unde se crede că și-a început cariera infracțională în adolescență. Se spune că fura pietre funerare pe care le șlefuia și le vindea unor tâlhari, precum și că vindea diplome contrafăcute. 

Escobar a studiat la Universidad Autonoma Latinoamericană pentru o perioadă scurtă de timp, dar nu a absolvit. La începutul anilor 70, și-a intensificat activitatea infracțională alături de partenerul Oscar Benel Aguirre, derulând mici escrocherii și făcând contrabandă cu țigări și bilete de loterie false. 

A câștigat 100.000 de dolari pentru răpirea și sechestrarea unui proprietar la care lucrau în condiții grele o mulțime de țărani.

Evoluția lui Escobar

La mijlocul anilor 1980, cartelul Medellin domina comerțul cu cocaină, Escobar deținând o putere și o bogăție incredibile. 

Potrivit unor rapoarte, el avea o avere de aproximativ 25 de miliarde de dolari, ceea ce îi permitea un stil de viață generos care includea o proprietate de 2.800 de hectare, numită Hacienda Nápoles în Columbia. Această proprietate se pare că a costat 63 de milioane de dolari și includea un teren de fotbal, statui de dinozauri, lacuri artificiale, o arenă de lupte cu tauri, o pistă de aterizare și un teren de tenis. Proprietatea avea și o grădină zoologică care găzduia, printre alte animale, girafe, hipopotami și cămile. 

 • În plus, Escobar a finanțat diverse proiecte sociale pentru a-i ajuta pe cei săraci, devenind un fel de Robin Hood pentru cei săraci. Această percepție l-a ajutat să câștige alegerile pentru un loc în Congresul țării în 1982.

Aceste acțiuni filantropice au fost însă compensate de fapte deosebit de sângeroase ale lui Escobar. Și-a rezolvat toate problemele prin două metode: mită sau crimă.

 • Pe lângă traficanții de droguri rivali, în special din cartelul de la Cali, victimele sale au fost oficiali guvernamentali, polițiști și civili. În 1989, cartelul a plasat o bombă la bordul unui avion în încercarea de a ucide un presupus informator. Peste 100 de oameni au fost uciși. 

Amenințările cu extrădarea în Statele Unite – țară care, ca destinație a majorității drogurilor cartelului, ajunsese să-l considere pe Escobar drept o țintă de top în războiul său împotriva drogurilor – au atras represalii și mai mari din partea lui Escobar, care ar fi spus că „mai degrabă ar vrea să aibă un mormânt în Columbia decât o celulă de închisoare în SUA”.

Escobar, întemnițat în închisoarea de lux pe care și-a construit-o singur

În mijlocul vărsării de sânge în creștere, a fost organizată o vânătoare masivă de oameni pentru a-l găsi pe Escobar, în timp ce guvernul a început și negocierile pentru ca Pablo să se predea singur. În iunie 1991, în aceeași zi în care Congresul columbian a votat pentru interzicerea extrădării, Escobar s-a predat și a fost ulterior închis.

Întemnițarea sa nu a avut însă prea mare efect asupra activităților sale infracționale și asupra stilului său de viață. 

 • I s-a permis să construiască o închisoare de lux, care a devenit cunoscută sub numele de La Catedral, în care să fie întemnițat. Această închisoare nu doar că includea un club de noapte, saună, cascadă și teren de fotbal, dar avea și telefoane, computere și faxuri. 

Cu toate acestea, după ce Escobar a torturat și ucis doi membri ai cartelului La Catedral, oficialii au decis să-l mute într-o închisoare mai puțin „personalizată”.

Evadarea și moartea lui Escobar

Înainte de a putea fi transferat, Escobar a fugit din arest în iulie 1992. Guvernul columbian – ajutat de oficiali americani și traficanți rivali de droguri – a lansat o adevărată vânătoare de oameni. 

 • Pe 2 decembrie 1993, Escobar și-a sărbătorit 44 de ani de naștere, se presupune că s-a bucurat de tort, șampanie și marijuana. A doua zi ascunzătoarea lui din Medellin a fost descoperită. 

În timp ce forțele columbiene au luat cu asalt clădirea, Escobar și un bodyguard au reușit să ajungă pe acoperiș. A urmat o urmărire și o luptă cu arme, iar Escobar a fost împușcat mortal. Unii, însă, au speculat că și-a luat viața. După ce a murit, cartelul Medellin s-a prăbușit.

7 fapte care demonstrează cât de mare a fost averea lui Pablo Escobar

1. La mijlocul anilor 80, cartelul lui Escobar producea aproximativ 420 de milioane de dolari pe săptămână, ceea ce însumează aproape 22 de miliarde de dolari pe an.

2. Escobar s-a clasat pe lista Forbes a miliardarilor lumii timp de șapte ani consecutiv, din 1987 până în 1993. În 1989, a fost desemnat al șaptelea cel mai bogat om din lume.

3. Cantitatea imensă de cocaină pe care Escobar o distribuia zilnic către SUA, adică 15 tone zilnic, era posibilă printr-o metodă simplă. Profitând de distanța de doar nouă sute de mile între Columbia și Florida, pachetele cu cocaină erau aruncate din avioane în mare și de acolo preluate de bărci.

4. Potrivit estimărilor, patru din cinci americani care consumau cocaină, prizau marfă furnizată de Escobar.

5. Bogăția imensă a lui Escobar a devenit o problemă când nu și-a putut spăla banii suficient de repede. El a recurs la metoda de a-și ascunde grămezile de numerar pe câmpurile agricole columbiene, în depozitele dărăpănate și în pereții caselor membrilor cartelului, potrivit lui Roberto Escobar, contabilul șef al cartelului și fratele regelui.

 • „Pablo câștiga atât de mult încât, în ​​fiecare an, scădea 10% din avere pentru că șobolanii rodeau din grămezile de bani de prin depozite sau teancurile de bancnote erau deteriorate de apă”, a scris Roberto Escobar în cartea „Povestea contabilului: În interiorul lumii violente a Cartelului  Medellin”.

Ținând cont de câți bani făcea Pablo Escobar, procentul estimat de fratele lui ar fi ajuns la aproximativ 2,1 miliarde de dolari. Escobar avea pur și simplu atât de mulți bani încât nu știa ce să facă cu ei, așa că pierderile accidentale de bani din cauza rozătoarelor și mucegaiului nu au fost o problemă.

6. A cheltuit 2.500 de dolari, în fiecare lună, pe benzi de cauciuc.

În timp ce ascunderea sumelor exorbitante de bani era o problemă, frații Escobar s-au confruntat cu o altă problemă, mai elementară: organizarea ordonată a bancnotelor.

Potrivit lui Roberto Escobar, cartelul de la Medellin a cheltuit aproximativ 2.500 de dolari pe lună pe benzi de cauciuc necesare pentru a lega teancurile de bancnote.

7. A fost supranumit „Robin Hood” după ce a împărțit bani săracilor, a construit locuințe pentru cei fără adăpost, a construit 70 de terenuri de fotbal comunitare și a construit o grădină zoologică.

Lasa un raspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Your email address will not be published.