Avocatul Corin Trandafir: Branul nu a fost vandut!

Avocatul Corin Trandafir, reprezentantul intereselor familiei de Habsburg in Romania, a declarat, joi, ca nu s-a finalizat nicio tranzactie de vanzare a Castelului Bran, precizand doar ca a fost retrasa oferta de 60 de milioane de euro facuta Consiliului Judetean Brasov. „Nu a avut loc nicio tranzactie in privinta Castelului Bran. Evident ca nu s-a vandut inca, trebuie sa trecem prin procedurile de preemptiune cu statul roman. Intr-adevar, am anuntat Consiliul Judetean Brasov ca oferta noastra nu mai este valabila”, a declarat pentru MEDIAFAX avocatul Corin Trandafir de la firma de avocatura Rubin Meyer Doru & Trandafir, reprezentantul intereselor familiei Habsburg in Romania.

El a precizat ca oferta de vanzare a Castelului Bran facuta Consiliului Judetean Brasov a fost retrasa, intrucat „proprietarii au constatat ca oferta facuta a fost gresit interpretata”. „Reactiile au fost dintre cele mai diverse si s-a considerat ca este mai bine sa se retraga aceasta oferta facuta Consiliului Judetean Brasov”, a spus Trandafir.

Totodata, avocatul sustine ca a primit „din strainatate” mai multe oferte de cumparare a Castelului Bran. „Am primit mai multe oferte pe care le analizam in prezent, decizia finala urmand sa fie luata in functie de interesele potentialilor cumparatori vizavi de viitorul castelului. Avem oferte mult mai mari de 60 de milioane de euro”, a explicat Corin Trandafir, precizand totusi ca acestea nu depasesc suma de 100 de milioane de euro.

Trandafir a mai spus ca, dupa ce se va ajunge la o intelegere cu privire la suma de vanzare cu unul dintre potentialii cumparatori, se va face o oferta „egala” Ministerului Culturii si Cultelor, pentru a se respecta legea in ceea ce priveste exercitarea dreptului de preemptiune.

Presedintele CJ Brasov, Aristotel Cancescu, a declarat, joi, ca a primit un fax de la Dominic de Habsburg prin care este instiintat ca oferta de vanzare a Castelului Bran nu mai este valabila, intrucat obiectivul turistic a fost vandut „unei firme de peste Ocean la o suma mult mai mare”.

Cancescu, a precizat ca nu se astepta la acest lucru si ca este o veste foarte trista pentru el, intrucat Brasovul si Romania au pierdut un obiectiv turistic foarte important. El a adaugat ca s-a ajuns la aceasta situatie din cauza pozitiei si orgoliului ministrului Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu.

„Regret pozitia ministrului Culturii care e total paralel cu economia de piata. El a generat aceasta situatie. Sunt convins ca, daca n-ar fi fost orgoliul lui de a i se face prima oferta, nu am fi ajuns aici, a declarat Cancescu.

Potrivit lui Cancescu, Castelul Bran a fost vandut „unei firme de peste Ocean pentru o suma mult mai mare de 60 de milioane de euro”, suma vehiculata pana in prezent intr-o posibila tranzactie cu statul roman.

Cele mai citite articole

Pe de alta parte, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, sustine ca declaratiile lui Aristotel Cancescu privind vanzarea Castelului Bran reprezinta „o aberatie”, precizand ca Dominic de Habsburg nu putea din punct de vedere legal sa vanda castelul altcuiva decat statului roman.

„Nu sunt la curent cu faptul ca s-ar fi vandut, este o aberatie din punct de vedere juridic. Nu s-a facut inca nicio oferta de vanzare a Castelului Bran statului roman. Toata acesata chestiune este o pseudo-bomba cu efecte strict mediatice. Teoretic si practic nu se putea vinde, este o incercare de a imbata romanii cu apa de ploaie. (…) Legal, Dominic de Habsburg nu putea sa-l vanda pentru ca il dau in judecata si va pierde cu succes in orice tribunal din lume, pentru ca nu a respectat legea romaneasca. Dar daca a facut acest lucru, risca sa piarda si banii si castelul”, a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor.

El a afirmat ca inca asteapta oferta din partea lui Dominic de Habsburg, pentru ca MCC sa-si poata exercita dreptul de preemptiune pentru cumpararea Castelului Bran.

In ceea ce priveste reactia Consiliului Judesean Brasov, ministrul Culturii considera ca este una „stratergica”. „Si-au dat seama ca au facut o gafa anuntand ca vor cumpara castelul pe 60 de milioane de euro. Si daca eu am reusit sa economisesc banul public, este un lucru bun. Cred ca cei de la Consiliul Judetean Brasov s-au speriat de amploarea acestui scandal si s-au retras”, a mai spus ministrul Iorgulescu.

Avocatii lui Dominic de Habsburg au facut la inceputul lunii decembrie 2006 o oferta de vanzare a Castelului Bran, in valoare de 60 de milioane euro Consiliului Judetean Brasov.

In urma acestei oferte, pe 8 ianuarie, presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, a anuntat ca vrea sa cumpere Castelul Bran de la Dominic de Habsburg, in acest sens urmand sa acceseze un imprumut de tip leasing pe o perioada de zece ani la o banca austriaca, in vederea acoperirii sumei de 60 de milioane de euro ceruta de proprietar.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, a declarat, saptamana trecuta, ca statul are dreptul legal de preemptiune asupra castelului Bran si a aratat ca Ministerul Culturii trebuie sa constituie o echipa de experti pentru o evaluare independenta a valorii imobilului. Pe baza acestei evaluari, Guvernul urma sa decida daca isi va exercita sau nu dreptul de preemptiune asupra castelului.Castelul Bran a fost retrocedat in luna mai a anului trecut proprietarului de drept, Dominic Habsburg. Dispozitia de restituire a fost semnata de directorul Muzeului Bran, Narcis Dorin Ion. Totodata, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, si Dominic Habsburg au semnat un acord de administrare a castelului, care prevede ca acesta va ramane muzeu trei ani.

Castelul, a carui prima atestare documentara dateaza din noiembrie 1377, este una dintre cele mai importante destinatii turistice din Romania. El atrage turisti straini mai ales datorita faptului ca este asociat cu numele lui Dracula – faima ce i se trage de la romanul „Dracula” al lui Bram Stoker.

Cele mai citite articole