Rolul esențial al muncitorilor asiatici în industria construcțiilor din România

Prezența muncitorilor străini pe piața forței de muncă din România a avut un impact semnificativ atât din punct de vedere economic, cât și cultural. Una dintre cele mai vizate industrii este cea a construcțiilor. Conform statisticilor, aproximativ 40% din asiaticii angajați lucrează pe șantierele din România. Printre țările de proveniență se numără India (18%), Vietnam (17%), Bangladesh (16%), Pakistan (15%) şi Nepal (14%), conform unui raport întocmit de ziarul Financiar. 

Ce rol prezintă fluxul de muncitori construcții Asia, dar și care sunt principalele probleme cu care vine infuzia de personal străin afli mai jos. 

Care sunt contribuțiile muncitorilor asiatici în industria construcțiilor din România

La fel ca multe țări est-europene, România duce o lipsă acută de angajați. În construcții, firmele se plâng de reducerea substanțială a muncitorilor calificați. Cel mai recent studiu concluzionează că formarea insuficientă în domeniu este principala cauză. Nu se mai pune accent pe școlile de profil, iar majoritatea forței de muncă alege să migreze în vestul Europei, acolo unde salariile sunt mai mari. 75% dintre antreprenori s-au plâns de efectele deficitului de personal. Tocmai de aceea, recrutarea de asiatici a venit ca o soluție optimă. 

Vârsta medie a celor aduși în țară este de 27 ani. În majoritatea cazurilor predomină bărbații, ceea ce reprezintă un plus pentru rapiditatea procesului operațional. Unul dintre cele mai pregnante avantaje pe care îl aduc mediului de lucru este varietatea de calificări pe care le dețin. În general, muncitorii asiatici au experiență ca fierari-betoniști, zidari sau electricieni. Mulți dintre ei au ocupat și roluri de conducere și supervizare. Așadar, beneficiile care decurg din recrutare sunt evidente:

  • Îmbunătățirea calității construcțiilor prin transferul de cunoștințe și tehnologii, 
  • Introducerea de noi metode și tehnici de lucru,
  • Diversificarea echipei și implicit a culturii firmei, 
  • Promovarea inovației în cadrul proceselor de execuție, 
  • Reducerea riscurilor de probleme tehnice și de management. 

Ce tip de provocări pot întâmpina atât muncitorii asiatici cât și angajatorii

Cele mai citite articole

Infuzia de muncitori străini în construcții este în mod clar foarte benefică. Totuși, vine și cu câteva provocări pe care atât personalul vizat, cât și angajatorii trebuie să le aibă în vedere. Printre cele mai evidente se numără: 

  • Barierele lingvistice – Care pot împiedica atât coordonarea echipei, cât și nivelul de productivitate. Însă, în cele mai multe cazuri, asiaticii sunt vorbitori de engleză și de obicei învață repede limba română. 
  • Costuri suplimentare pentru angajare – Procesul de recrutare costă, iar obținerea avizelor necesare durează. De asemenea, angajatorii vor fi nevoiți să investească în programe de training și integrare. 
  • Respectarea legislației – Cadrul de reglementare cu privire la munca străinilor în România poate fi destul de complex. Orice abatere poate veni cu amenzi sau sancțiuni din partea autorităților. 

Care sunt perspectivele pentru viitor în domeniul construcțiilor din România legat de angajarea forței de muncă străine

Totuși, angajarea de muncitori din Asia rămâne o alternativă demnă de luat în calcul, mai ales pentru firmele din industria construcțiilor. 

Perspectivele pentru viitor arată destul de bine pentru că se preconizează o creștere și mai mare a fluxului de personal străin. De asemenea, se așteaptă: 

  • O creștere a angajaților calificați și necalificați, 
  • O diversificare semnificativă a țărilor de origine, 
  • O sporire a proiectelor de construcție. 

Antreprenorii trebuie să ia în calcul toate aspectele recrutării – atât pozitive, cât și negative. Cel mai bine ar fi să apeleze la o firmă specializată, care poate alege cei mai buni candidați pentru posturile disponibile. Metodele pe care le oferă sunt personalizate în funcție de caz și aduc inevitabil avantaje pe termen lung. 

Apelează și tu la soluții moderne și bucură-te de o creștere semnificativă a impactului pe care îl are compania ta pe piață!

Cele mai citite articole