Ce este procrastinarea. Solutii pentru a o invinge

Tendința de a amâna sarcini propuse pentru a fi duse la capăt într-un anumit interval de timp este un fenomen care se manifestă atât în viața adulților, cât și a copiilor. Procrastinarea, numele ce i-a fost dat pentru a defini impactul amânarii unei sarcini asupra productivității muncii unei persoane, poate avea cauze diverse, dar soluțiile tind să fie mai mereu aceleași, atât în lumea adulților, cât și în educarea copiilor în a-și duce la bun sfârșit sarcinile zilnice.

O bună cale de a lupta împotriva acestei tendințe este de a avea întotdeauna programul zilei respective sub ochi, fie el inscripționat pe o tablă magnetică, fie scris minuțios pe coli sau alte elemente inscripționabile din gama produselor de papetărie. Iată o bună cale în a te asigura că nu ai tendința de a evita ducerea la bun sfârșit a unor activități din programul tău.

Crează-ți propriul mesaj pe o tablă magnetică

Crează-ți propriul mesaj pe o tablă magnetică

O metodă verificată în combaterea procrastinării o reprezintă impactul vizual al mesajelor scrie. Fie că lucrezi de acasă sau au un spațiu într-un birou, un memo vizibil afișat ca să îți atragă atenția asupra sarcinilor pe care le ai de dus la capăt în ziua/săptămâna respectivă tinde să dea întotdeauna rezultate.

Pentru ca mesajul să aibă un efect mai mare asupra psihicului tău o vizită într-un magazin de papetărie pentru achiziționarea unei table magnetice, markere în culori viu colorate și elemente decorative magnetice cât mai funny (cifre, litere, simboluri etc) se impune.

Cu ele vei putea transcrie orarul activităților din ziua respectivă într-un mod cât mai puțin stresant pentru tine și cât mai puțin deranjant pentru colegi sau eventualii vizitatori. În același timp, transformarea acestui gest într-o rutină te va ajuta să înțelegi și care au fost barierele care au dus la apariția senzației de procrastinare.

Pentru unii sociologi, procrastinarea este un mod de manifestare a anxietății în fața oricărei sarcini. În general, astfel de persoane riscă să își elimine orice activități relaxante de scurtă durată în timpul programului de lucru, chinuindu-se în schimb să facă față unor sarcini aparent ingrate. O bună soluție este să îți notezi pe taba magnetică, inclusiv sfertul de oră în care vrei să te oprești din tot ceea ce faci pentru a te relaxa cu o cafea, un ceai sau o discuție cu cei apropiați. Odată notat cu un marker în nuanțe colorate sau subliniat cu orice alt produs de papetărie, momentul tău de relaxare are darul de a fragmenta noianul de sarcini înscrise pe tabla magnetică.

Lupta cu termenele limită

Lupta cu termenele limită

Teama de eșec sau poate perfecționismul dus în exces fac multe persoane confruntate cu un termen limită prestabilit să amâne finalizarea unei sarcini până în ultima clipă. Un astfel de obicei crează o satre de stres continuă pe care ai putea să o înlături prin simpla fixare a unor termene limită mai rapide, asumate chiar de tine (ba, dacă se poate, chiar în mod public).

Cele mai citite articole

În alte cazuri, te-ai putea confrunta cu îndatoriri care nici măcar nu au o dată limită, dar pe care le-ai amânat de fiecare dată, de cele mai multe ori fără o justificare clară. Același mesaj “to-do list” înscris pe tabla magnetică din spațiul în care lucrezi te poate ajuta să îi faci loc în lista  ta de activități programate și să îi asiguri o finalitate.

În ambele cazuri, alegerea de bunăvoie a unor termene limită pe care ți le fixezi singur te poate motiva să duci treaba la bun sfârșit fără a mai căuta motive să amâni de pe o zi pe alta.

Fără regrete!

Studii psihologice recente arată că oamenii au tendința de a regreta mai mult lucrurile pe care nu le fac, decât pe cele făcute. Cauzele care stau la baza procrastinării sunt diverse: o proastă gestionare a timpului, paralizie în decizii sau lipsa autodisciplinei.

Un bun mod de a lupta împotriva cestui obicei îl reprezintă identificarea viziunii personale în activitățile pe care le desfășori și găsirea motivației intriseci de a desfășura acele sarcini cu plăcere și curiozitate în privința finalității pe care trebuie să le-o asiguri.

Pași simpli

Metodele prin care îți schematizezi programul astfel încât să ai timp și de îndatoririle trasate, să găsești între ele și perioade de relaxare și chiar să îți faci timp pentru tine în vederea dezvoltării unei viziuni proprii asupra vieții și a țelurilor pe care ți le asumi ar trebui să înceapă din copilărie. 

Chiar și în cazul copiilor și adolescenților, un mesaj cu sarcinile zilnice afișat pe o tablă magnetic, folosirea elementelor de papetărie pentru a face acest “to-do list” vizibil, dar nu și agasant, poate da rezulate în stoparea tendinței de a amâna sarcini care ar trebui să fie înscrise în rutina lor zilnică.

Cert este că procrastinarea nu are bariere de vârstă, sex sau culturale iar primul pas în combaterea acestei stări de anxietate ar trebui să înceapă cu recunoașterea ei, al doilea fiind o ședință de shopping pentru achizționarea tablei magnetice și a accesoriilor de la magazinul de papetărie.

Sursa Foto: Pixabay

Cele mai citite articole