V-ati gandit cumva sa achizitionati un teren la marginea Bucurestiului si apoi sa il folositi pentru a ridica pe el o locuinta?
Preturi cu adevarat de chilipir ati gasit cu siguranta doar in cazul unui teren extravilan, diferentele fata de unul intravilan ajungand si pana la de zece ori mai putin valoarea primului comparativ cu cel de-al doilea.
de Gabriel Nitulescu
Un metru patrat de teren care are certificat de intravilan se vinde la preturi piperate, pe considerentul ca o data ce l-ai cumparat, nu mai trebuie sa umbli pe la Primarie pentru o multime de aprobari, ci doar pentru autorizatia de constructie si, in plus, nici nu mai trebuie sa platesti o multime de alte taxe.
In cazul unui teren extravilan insa, daca dorim sa realizam pe el o constructie, lucrurile se complica. Trebuie, in primul rand, sa parcurgem un intreg lant de proceduri birocratice. Legea nu ne permite sa construim pe un teren extravilan si de aceea noi trebuie sa il aducem in intravilanul construibil. De obicei, se face mai intai trecerea terenului din extravilan, in intravilanul agricol si apoi in intravilanul construibil.
Cele mai citite articole
Pentru a-l trece insa in intravilan, proprietarul trebuie sa obtina mai intai cadastrul si intabularea terenului. Dupa aceea, el va trebui sa faca o cerere la Primarie prin care solicita trecerea respectivului teren extravilan in intravilanul localitatii. Va fi nevoie in acest sens de realizarea unui plan de urbanism zonal (pe scurt, PUZ), care va consfinti extinderea extravilanului respectivei localitati in asa fel incat sa cuprinda si terenul cu pricina. Acest PUZ poate fi facut de proprietar cu ajutorul unui arhitect sau de catre primaria respectiva, daca aceasta dispune de fonduri si are interes in realizarea unui astfel de demers. De obicei, etapa realizarii PUZ se deruleaza intr-un interval de minimum 4-6 luni, dar poate sa ajunga si la 12 luni. Practica dovedeste ca pentru suprafetele mai mari de teren lucrurile se deruleaza ceva mai rapid.
Scoaterea din circuitul agricol sau silvic se face doar de catre cel care va construi (conform propriului proiect de construire) si ramane definitiva. Adica, in cazul in care proprietarul a demarat procesul de scoatere a terenului respectiv din extravilan si intre timp l-a vandut altei persoane, cumparatorul nu va obtine un teren intravilan, ci tot unul extravilan.
O alta varianta de trecere a unui teren extravilan in intravilan este prin intermediul elaborarii unui plan de urbanism general (PUG) de catre primaria localitatii respective. Practic, printr-un astfel de PUG, localitatea respectiva consfinteste extinderea intravilanului sau, pentru a raspunde anumitor nevoi ale localitatii. Totusi, o astfel de varianta are dezavantajul ca se realizeaza doar o data la cativa ani.
In ceea ce priveste costurile pe care le implica trecerea unui teren din extravilanul localitatii in intravilanul acesteia, putem spune ca trebui sa fim pregatiti cu cel putin cativa euro pe metru patrat. Exista diferente de costuri intre localitati, dar si intre terenurile din cadrul aceleiasi localitati.
Vestea buna pentru cei care pornesc intr-un astfel de demers este insa aceea ca o veriga foarte importanta din acest lant birocratic necesar trecerii unui teren din intravilan in extravilan a fost de curand eliminata. Astfel, taxa de scoatere a terenului din intravilanul agricol si trecerea lui in intravilanul construibil, care putea ajunge si la 400% din valoarea de achizitie a terenului, a fost scoasa.
SFAT
Daca intentionati sa cumparati un teren extravilan pe care ulterior doriti sa realizati o constructie, fie ea rezidentila sau industriala, ar fi bine ca inainte de a-l achizitiona sa va interesati la Primaria din localitatea respectiva daca este posibil sa scoateti respectivul teren din extravilan. S-ar putea, spre exemplu, sa va doriti o parcela impadurita care nu poate fi scoasa din regimul silvic, deoarece intentia autoritatilor locale este de a proteja zona impadurita din jurul acelei localitati. Recent, un astfel de fapt a avut loc in apropierea Bucurestiului, in zona Baneasa – Pipera, cand Primaria Generala a Capitalei nu a aprobat scoaterea din circuitul silvic al unor terenuri, avansand tocmai motivatia pe care o aminteam mai sus.