Atentie la „maimutele” taximetristilor!

O cursa cu taxiul prin Bucuresti poate costa si de trei ori mai mult decat in realitate. Si acest lucru se intampla in cazul in care clientul nimereste in taximetrul „dotat” de sofer cu cate un dispozitiv care denatureaza valoarea cursei, sistem cunoscut sub denumirea de „maimuta”. Din spusele politistilor, aceasta „moda” a prins destul de repede, din moment ce se poate vorbi despre un fenomen in Capitala. Pana ieri, oameni legi depistasera cinci astfel de persoane, dintre care trei erau angajati ai unor firme importante de taximetrie. Acestea sunt cercetate in stare de libertate pentru evaziune fiscala, complicitate la aceasta infractiune si inselaciune.

Cele mai citite articole

Actiunea impotriva taximetristilor din Capitala a fost declansata de politisti bucuresteni de la Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF), alaturi de Serviciul Supravegheri Operative si Investigati, cu sprijinul Brigazi Politiei Rutiere, incepand cu luna octombrie a anului trecut, in urma mai multor sesizari ale unor persoane care au trecut prin aceasta „experienta”. Pana in prezent, au fost depistati cinci soferi. Este vorba despre Vasile Barladeanu, de 51 de ani, de profesie electronist, care a fost prins in flagrant exact cand „echipa” cu un astfel de dispozitiv o masina apartinand firmei Cobalcescu. Barbatul a fost depistat, miercuri, asupra sa fiind gasite mai multe componente pentru adaptarea montajelor electronice la orice fel de aparat de taxat existent pe taxiurile din Capitala. Montarea aparatului a fost facuta cu acordul lui Adrian Iordache, sofer la compania Cobalcescu.

Astfel de aparate, spun politisti, au fost descoperite pe alte doua masini apartinand firmelor Meridian si Apolodor, dar si pe masinile a doua persoane fizice care efectuau curse in regim taxi. Vasile Barladeanu este, de fapt, initiatorul grupului, fiind angajat, pana in urma cu ceva timp, la Institutul National de Metrologie Legala din Capitala. Dispozitivele pe care le adapta pentru a le monta pe taximetre erau, de fapt, niste aparate folosite pentru usile de garaj, iar in functie de cat de mult dorea soferul sa incaseze pentru o cursa, atat de mult modifica el dispozitivul. Potrivit politistilor, in magazin piesa costa 70 lei, iar soferilor de taximetre le cerea 200 lei. Anchetatorii mai spun ca, dupa ce dispozitivul era in stare perfecta de functionare, soferul putea sa-l actioneze din telecomanda pe care o tinea in buzunar, ori din alt loc ferit de ochii calatorului.

Toate taximetrele vor fi verificate


Potrivit comisarului sef Viorel Naghi, din cadrul SIF, in urma realizarii unei expertize a traseului urmat de masinile care aveau montate astfel de aparate, s-a constatat ca sumele incasate de la clienti erau de doua sau de trei ori mai mari decat costul real al cursei: „Clientul mergea 2 km, dar platea ca si cum ar fi parcurs 6 sau 8 km. De la 3, 91 lei, calatorilor li s-a cerut 13,64 lei, de la 3,84 lei s-a platit 8,43 lei iar de la 4,10 lei s-a emis bon pentru 10,20 lei”. Verificarile efectuate pana in acest moment, nu au dat la iveala fapte care ar putea sa incrimineze si conducerea firmelor de taxi la care erau angajati soferii in cauza. In functie de rezultatele anchetei, soferilor in cauza li se va retrage licenta de a efectua curse in regim taxi. Toate masinile care efectueaza curse in regim taxi in Capitala vor fi verificate, in zilele urmatoare, pentru depistarea tuturor aparatelor montate ilegale care denaturau traseul si costul calatoriei.

Cele mai citite articole

Lasa un raspuns

Your email address will not be published.