Creditul Noua Casă este un credit imobiliar care se adresează persoanelor care au în plan mutarea într-o locuinţă modernă printr-un împrumut care este garantat de stat. Acest program este cel mai adesea accesat de către tinerii care doresc acces la un împrumut ipotecar cu dobânzi avantajoase şi un avans mic.
Noua Casă este un program menit să înlocuiască Prima Casă, un program care a asigurat locuinţe cu o dobândă preferenţială şi în condiţii de acordare speciale. De aceea, acest nou program creează posibilitatea de achiziţie a unei locuinţe de până în 120 de metri pătraţi, în funcție de ofertele imobiliare şi în limita a 140000 de euro. Garanţiile acordate de stat pentru anul 2020 au o valoare de 2.1 miliarde de lei, din care 415 milioane de lei sunt folosite exclusiv pentru Prima Casă, iar restul sunt disponibili pentru Noua Casă.
Ce modificări aduce programul Noua Casă?
Programul Noua Casă aduce următoarele modificări ce trebuie cunoscute de toţi cei care doresc să obţină această finanţare:
- Creditul obţinut pentru a achiziţiona o locuinţă în valoare de maxim 140000 de euro echivalent în lei este compus din finanţarea acordată de către instituţia de credit şi avans;
- Creditul obţinut pentru a achiziţiona alte forme de locuinţe în limita a 70000 de euro, echivalent în lei, compus din finanţarea acordată de către instituţia financiară şi avans.
Avansul şi sumele acordate de către programul Noua Casă
Avansul pentru programul Noua casă reprezintă minim 15% din preţul de achiziţie al locuinţelor noi şi asimilate şi minim 5% din preţul de achiziţie al altor tipuri de locuinţe. Pentru că potenţialii clienţi ai instituţiilor financiare să vadă ce sume pot primi prin programul Prima Casă, se pot lua în calcul gradul de îndatorare, DAE, existenţa ratelor egale pe toată durata împrumutului.
Un exemplu concret, pentru un apartament în valoare de 140000 de euro luat pe o durată maximă de 30 de ani cu un avans de 15%, clienţii vor avea o rata lunară de 2994 de lei şi vor avea nevoie de un salariu minim de 6653 de lei.
Condiţiile acordării creditului Noua Casă
Pentru a obţine creditul Noua Casă, beneficiarii programului trebuie să îndeplinească un cumul de condiţii, printre care cele mai importante sunt:
· Declaraţia pe proprie răspundere în momentul solicitării creditului că nu au o proprietate personală mai mare de 50 mp exclusivă sau împreună cu soţia sau soţul, indiferent de modul dobândirii;
· Achiziţionarea sau construirea unei singure locuinţe prin creditul garantat în condiţiile programului Noua casă;
· Deţinerea calităţii de împrumutat în raport cu finanţatorul.
Din punct de vedere al condiţiilor salariale impuse de acest program, se pot menţiona:
· Necesitatea unui venit lunar stabil cu o valoare definită în funcţie de suma dorită şi de bancă la care creditorii apelează;
· Posibilitatea de a accesa programul Noua Casă chiar şi de către persoanele cu venitul minim pe economie, cu condiţia ca suma disponibilă să fie mai mică decât plafonul maxim al aceleiaşi categorii de locuinţă.
Cine poate aplica la creditul Noua casă?
· Cetăţenii români care nu au în proprietate o locuinţă individuală mai mare de 50 mp, cu excepţia locuinţelor moştenite;
· Cetăţenii care pot achita 5-15% din valoarea locuinţei în avans;
· Cetăţenii care nu au în derulare alt credit ipotecar sau care nu au accesat creditul Prima Casă.