Plătești prea mult la gaze? Schimbă furnizorul!

Datorită liberalizării pieței de gaze naturale, care a început de la 1 iulie 2020 și liberalizării tarifelor, consumatorii au posibilitatea să își aleagă un furnizor independent. Clienții nu sunt obligați să continue contractul cu o anumită  companie de furnizare dacă nu sunt mulțumiți și pot să hotărască singuri de la cine doresc să cumpere gaz, așa cum se întâmplă, de exemplu, atunci când aleg un operator de telefonie mobilă.

Ce înseamnă că piața gazelor este complet liberalizată? Prețul gazelor naturale pentru populație nu va mai fi stabilit de către Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), ci se va forma liber pe piață, pe baza principiului cerere – ofertă.

Atenție la detalii!

La verificarea condițiilor cerute prin contractul cu noul furnizor, trebuie acordată  atenție la faptul următor: prețul indicat în contract include toate costurile legate de livrare? Se întâmplă adesea ca o ofertă aparent atractivă să se dovedească a fi de fapt  nefavorabilă, pentru că nu include toate datele referitoare la costul final al gazului furnizat.

Cea mai bună soluție este, prin urmare, să obții o ofertă care să includă toate costurile suplimentare posibile și să indice valoarea tuturor elementelor suplimentare defalcat. Acest lucru oferă siguranța că prețul la o anumită ofertă de gaze naturale urmează să fie egal cu costul final ce urmează a fi plătit de către consumator.

Factorii non-preț includ: durata contractului și flexibilitatea acestuia (zilnic, lunar și anual).

Merită să acordăm atenție faptului că prețurile la gaz sunt caracterizate de o sezonalitate clară legată de cererea crescută în anotimpul de iarnă, prin urmare alegerea duratei contractului este foarte importantă.

Cele mai citite articole

De regulă: prețul în contractele încheiate doar pentru perioada de vară va fi mai mic decât în ​​cele încheiate și pentru perioada de iarnă.

Cu toate acestea, nu ar trebui să ne uităm la prețul gazului doar prin prisma economiilor pe termen scurt.

Alegerea prețului indexat (cu tendință de creștere) înseamnă că riscul de modificare a sumei de plată pentru aceeași cantitate de gaz natural revine exclusiv destinatarului, ceea ce poate fi nefavorabil în cazul unor fluctuații neprevăzute ale pieței.

Cantitățile minime lunare sau anuale pe care destinatarul trebuie să le colecteze sunt, de asemenea, importante.

Un indice mai mic înseamnă o flexibilitate mai mare a contractului, care se reflectă și în prețul gazului natural. În ambele cazuri, angajamentul lunar oferă o flexibilitate semnificativ mai mică decât angajamentul anual și poate fi foarte dezavantajos pentru consumator.

În aprilie 2020 existau în țara noastră înregistrați nu mai puțin de 77 de operatori economici deținători de licență de furnizare, activi atât pe piața cu amănuntul, cât și pe cea angro.

În aceste condiții, nu este simplu să te decizi dacă ești un simplu consumator casnic însă poți lua o decizie potrivită dacă te informezi și alegi cu atenție. 

Ce-ar fi să studiezi ofertele de pe www.cezinfo.ro ? S-ar putea să ți se potrivească una dintre ele!

Cele mai citite articole