Indiferent cât de bine este proiectată baia ta, există întotdeauna riscul acumulării de condens, ceea ce poate duce la deteriorarea structurală și apariția mucegaiului. Fiind cea mai umedă încăpere din casă, baia este predispusă la umiditate excesivă și necesită curățare constantă pentru a preveni acumularea de mucegai și igrasie.
- Instalează un ventilator
Este important ca toate băile să fie echipate cu un ventilator de baie silentios pentru a elimina aerul umed din încăpere și pentru a-l evacua în afara casei. Asigură-te că ventilatorul funcționează și elimină aerul umed în timp ce te afli în duș. Lasă-l să funcționeze timp de cel puțin 30 de minute după ce ai terminat baia.
Ține cont însă că pentru ca ventilatorul de baie să funcționeze eficient, el trebuie curățat și întreținut în mod regulat. Majoritatea ventilatoarelor de acest tip au filtre detașabile care pot fi curățate în conformitate cu recomandările producătorului.
- Deschide ferestrele
Dacă ai norocul să ai ferestre care se deschid spre exterior în baia ta și vremea de afară permite, atunci o modalitate posibilă de reducere a umidității este să le ții deschise în timpul și după ce faci duș. Fereastra deschisă poate evacua aerul umed și menține baia răcoroasă și uscată. Din păcate, climatul rece de iarnă poate face ca baia să devină foarte rece, iar căldura din baie s-ar putea pierde.
- Nu lăsa prosoapele sau hainele umede în baie
Umiditatea nu este cauzată doar de umezeala din aer în timpul dușului, ci poate rămâne mult timp după ce ai terminat, în special dacă sunt lăsate în urmă haine și prosoape ude. Așază hainele umede în afara băii pentru a reduce cantitatea de umiditate. Lăsarea hainelor și prosoapelor umede în interiorul băii poate contribui semnificativ la menținerea nivelurilor ridicate de umiditate, favorizând astfel apariția mucegaiului și a igrasiei. Așezarea acestora într-un spațiu mai bine ventilat, precum balconul sau o zonă exterioară, permite evaporarea mai rapidă a umidității, contribuind la menținerea unui mediu mai uscat și mai sănătos în baie.
- Dușuri mai scurte și mai reci
Iată o soluție simplă, care poate să nu fie pe placul tuturor. Economisește apă, energie, timp și bani prin reducerea temperaturii apei folosite la duș sau în cadă. Un duș mai rece reduce numărul de particule de apă din aer, ceea ce înseamnă mai puțină condensare pe suprafețe.
- Folosește un dezumidificator
Dezumidificatoarele pot fi instrumente eficiente în controlul umidității, contribuind la menținerea unui mediu uscat și confortabil în baie. Asigură-te că alegi un model potrivit nevoilor tale, ținând cont de specificațiile tehnice precum capacitatea de extracție și nivelul de zgomot.
Indiferent de soluțiile pe care le alegi, este important să fii consecvent în aplicarea lor pentru a asigura un mediu constant sănătos în baia ta.