5 sfaturi pentru un zâmbet frumos și sănătos

5 sfaturi pentru un zâmbet frumos și sănătos

Îngrijirea corespunzătoare a dinților asigură un aspect plăcut al danturii, prevenind totodată numeroase probleme dentare comune și extrem de neplăcute. Există multiple modalități prin care putem proteja dantura de bolile orale, iar menținerea unei bune igiene orale, efectuarea cu regularitate a controalelor stomatologice și evitarea fumatului sunt doar câteva dintre acestea. Următoarele practici contribuie la menținerea sănătății orale și implicit la obținerea unui zâmbet sănătos. 

Mențineți o bună igienă orală

Igiena orală reprezintă fundamentul unei danturi sănătoase. Spălatul dinților de cel puțin două ori pe zi este necesar pentru eliminarea plăcii bacteriene, principalul vinovat pentru carii și probleme gingivale. Ața dentară este la fel de importantă, deoarece poate oferi o curățare în profunzime a danturii, în spațiile inaccesibile cu periuța obișnuită. Clătirea cu apă de gură completează rutina de îngrijire a dinților și asigură o respirație proaspătă și o reducere a cantității de bacterii din cavitatea bucală. 

Mențineți o alimentație echilibrată

Alimentele consumate în fiecare zi nu influențează doar starea generală de sănătate, ci joacă și un rol esențial în menținerea unei danturi sănătoase. O alimentație echilibrată este o componentă esențială a îngrijirii dentare preventive. Pentru a preveni apariția problemelor orale, se recomandă reducerea consumului de carbohidrați, în special de zahăr, principalul inamic al dinților, cât și creșterea aportului de alimente bogate în calciu.

Evitați fumatul și alte obiceiuri dăunătoare

Cele mai citite articole

Fumatul și mestecarea obiectelor dure pot cauza daune semnificative asupra dinților. Nicotina din țigări poate decolora dinții și poate provoca probleme ale gingiilor, în timp ce obiectele dure pot duce la fisuri sau chiar la fracturi dentare. De asemenea, fumatul și mestecarea obiectelor dure pot influența nu doar sănătatea dinților naturali, ci și durabilitatea și estetica lucrărilor dentare, inclusiv a coroanelor dentare și a protezelor fixe complete, cât și a protezelor fixate pe implanturi, precum proteza 6 implanturi.

Optați pentru tratamente dentare cosmetice 

În situația în care albirea dentară nu oferă rezultatele dorite, există și alte opțiuni cosmetice, cel mai eficient fiind cel al aplicării fațetelor dentare. Deși costurile implicate sunt în general mai ridicate, beneficiile estetice oferite de fațetele dentare pot justifica investiția. Dacă în general costul pentru albirea dentară este unul fix, în ceea ce privește fatete dentare pret, acesta poate varia considerabil în funcție de factori precum materialele folosite, numărul de fațete necesare și complexitatea tratamentului.

Efectuați o curățare profesională și un detartraj dentar cu regularitate

Detartrajul și curățarea profesională sunt proceduri de profilaxie efectuate de către un medic stomatolog sau igienist dentar pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului acumulate în zonele inaccesibile cu peria obișnuită. Ambele proceduri previn apariția cariilor și a bolilor gingivale, fiind astfel esențiale pentru menținerea unui zâmbet frumos și sănătos. 

Cele mai citite articole