Cum recunoaștem un picior plat (platfus) și care sunt factorii de risc care duc la apariția acestei afecțiuni

Cum recunoaștem un picior plat (platfus) și care sunt factorii de risc care duc la apariția acestei afecțiuni

Piciorul plat, cunoscut în termeni medicali sub denumirea de platfus, reprezintă o afecțiune ortopedică ce se caracterizează prin absența sau reducerea arcadei longitudinale a piciorului. Deoarece arcada piciorului are un rol în absorbția șocurilor generate de impactul cu solul în timpul mersului și în distribuția corectă a greutății corpului, absența sa duce la disconfort, durere și modificări în modul de mers. Recunoașterea din timp a platfusului facilitează implementarea unor intervenții preventive și terapeutice eficiente, contribuind astfel la corectarea sau gestionarea simptomelor asociate.

Ce cauzează platfusul?

Factori precum traumatismele, leziunile sau afecțiunile congenitale pot contribui la apariția unor modificări structurale ale piciorului. Unele condiții medicale, cum ar fi artrita reumatoidă sau distrofia musculară, pot influența, de asemenea, riscul de apariție a platfusului. Dezechilibrele musculare, obezitatea și purtarea constantă a încălțămintei inadecvate reprezintă alți factori de risc pentru platfus. La copii, piciorul plat poate să apară temporar în timpul creșterii, însă fără a persista pe termen lung.

Cum este recunoscut platfusul?

Cele mai citite articole

Piciorul plat poate fi recunoscut prin observarea câtorva semne distinctive. În primul rând, aspectul piciorului în timpul statului în picioare poate dezvălui un arc longitudinal redus sau complet absent. De asemenea, modificările în modul de mers pot fi observate la persoanele cu platfus, inclusiv o tendință spre pronare excesivă (piciorul se rotește spre interior în timpul mersului). Disconfortul și durerea în zona piciorului, în special în jurul arcului longitudinal sau în partea internă a gleznei, pot fi semne suplimentare ale piciorului plat. Evaluarea tuturor aspectelor distinctive pentru piciorul plat poate contribui la identificarea din timp a afecțiunii și implicit la intervenția adecvată, pentru gestionarea condiției.

Consecințe ale neglijării platfusului

Piciorul plat poate afecta modul în care greutatea este distribuită pe picior. O distribuție incorectă a greutății poate pune presiune suplimentară pe articulații, inclusiv pe cele din zona piciorului, cât și asupra degetelor de la picioare. De asemenea, platfusul poate modifica modul de mers, ceea ce poate influența și deplasarea presiunii asupra articulației mari de la baza degetului mare (hallux). Pe termen lung, platfusul crește riscul de a dezvolta hallux valgus (sau monturi picior).

Dezechilibrul postural și modificările în modul de mers asociate cu piciorul plat pot avea consecințe semnificative inclusiv asupra coloanei vertebrale. Un arc longitudinal redus sau absent poate determina o redistribuire incorectă a greutății corporale, o schimbare care poate afecta alinierea naturală a coloanei vertebrale. 

Cele mai citite articole