Cel mai bogat sportiv din lume! Cum a ajuns Ion Țiriac la o avere mai mare decât Messi și Ronaldo la un loc

A fost primul miliardar din România, iar numele său a devenit sinonim cu succesul în afaceri.

Ion Țiriac, născut în Brașov, pe 9 mai 1939, este nu doar unul dintre cei mai bogați români, ci omul care se află în topul actualilor și foștilor sportivi cu cele mai mari averi. 

  • La finalul anului 2021, Țiriac se afla pe locul 3 în topul celor mai bogați români, realizat de publicația Forbes, cu o avere de 7,2 miliarde de lei, bazată pe afaceri în domeniile auto, imobiliare, sport, financiar. 
  • De atunci și până acum, însă, omul de afaceri a bifat alte câteva tranzacții impresionante care i-au mărit averea.

Mai bogat decât Ronaldo și Messi la un loc

În ianuarie 2022, publicația The Sun scria că legenda tenisului, Ion Tiriac,  are o avere de PATRU ORI mai mare decât Federer și o valoare netă mai mare decât Messi și Ronaldo la un loc!

În vârstă de 82 de ani, românul și-a început cariera în tenis, la simplu, în anii 1960 până când a trecut la dublu masculin și și-a unit forțele cu altă legendă a tenisului mondial, Ilie Năstase. Au câștigat împreună Openul Franței în 1970, înainte ca acesta să se retragă în 1979.

  • Țiriac a adunat aproximativ 150.000 de lire sterline premii în bani în timpul carierei sale, dar ceea ce a făcut în afara terenului de tenis este de-a dreptul uimitor. 
  • În afaceri, el a generat o avere de aproximativ 1,2 miliarde de lire sterline, scrie The Sun, adică aproximativ 7,2 miliarde de lei.

Averea sa s-a bazat pe achiziționarea inteligentă a unor licențe, pe înființarea primei bănci private din România, înființarea de firme de retail, de asigurări, de leasing auto și companii aeriene.

Cum a ajuns Țiriac cel mai bogat sportiv din lume

Iată cum a devenit Țiriac cel mai bogat sportiv din lume – având o avere de PATRU ORI mai mare decât cea de 330 de milioane de lire sterline a lui Federer, precum și mai mult decât Lionel Messi (310 milioane de lire sterline) și Cristiano Ronaldo (370 de milioane de lire sterline) la un loc.

După ce și-a încheiat cariera de tenisman, Țiriac și-a îndreptat atenția către antrenorat.

  • I-a luat sub aripa lui pe prietenul Năstase, Manuel Orantes, Adriano Panatta, Guillermo Vilas, Henri Leconte și pe un tânăr pe nume Boris Becker.

Dar Țiriac avea planuri mult mai mari în ceea ce privește tenisul. Odată cu apariția unor noi vedete în lumea tenisului, și-a dat seama că acest sport va deveni mai popular.

  • Așadar, a cumpărat licențe pentru multe turnee profesionale și apoi le-a scos la licitație în municipalități din orașe precum Stuttgart, Hanovra și Madrid.

Mai târziu, va dezvolta turneul de tenis de master Mutua Madrid Open ATP, care, potrivit presei internaționale a reprezentat, în ianuarie 2022, obiectul uneia dintre cele mai importante afaceri ale omului de afaceri român.

Primii pași spre succes

După ce România a ieșit din comunism, în 1989, Ion Țiriac a înțeles că asta este o oportunitate perfectă de a investi ceva capital în țara sa și a fondat Banca Țiriac – prima banca privata din România.

Alți bani i-a investit în alte afaceri, inclusiv retail, asigurări, leasing auto, companii aeriene și multe altele, toate sub umbrela companiei Țiriac Holdings Ltd.

  • Până în 2005, s-a estimat că averea lui a crescut la aproximativ 650 de milioane de lire sterline.
  • Doi ani mai târziu, a fost primul român care s-a alăturat listei Forbes a miliardarilor, pe locul 840 din lume.

Ideea lui Tiriac a fost mereu, „nu contează câți bani are un om de afaceri, ci accesul pe care îl are la bani”.

Imobiliare și o mulțime de mașini

Proprietățile au fost întotdeauna o sursă de bani pentru ca cei bogați să se îmbogățească și mai mult, iar Țiriac a investit și în imobiliare.

El deține un complex rezidențial imens în București, cu case de lux care s-au vândut celor mai bogați din România.

Stejarii Country Club se află în interiorul acestui complex rezidențial și este destinat numai pentru membri și oferă o serie de facilități sportive.

Tiriac este, de asemenea, deținătorul unui număr mare de mașini de colecție.  Omul de afaceri atunci când nu se află într-o mașină scumpă, călătorește cu avionul și poate pilota singur.

  • Dar mașinile lui par să fie mândria și bucuria lui. Țiriac este un pasionat colecționar de mașini și se spune că are până la 500 de vehicule diferite pe care le găzduiește în propriul său muzeu.

Colecția Tiriac include vehicule istorice fabricate începând din 1899 și, de asemenea, modele exotice moderne.

  • Colecția sa de mașini este singura din lume care deține două Rolls-Royce Phantoms IV, precum și exponate care au aparținut anterior unor nume mari precum Sir Elton John, Sammy Davis Jr și Bernie Ecclestone.

Muzeul BMW din Munchen chiar a împrumutat de la el unul dintre Rolls-Royce-uri, care este evaluat la 1,2 milioane de lire sterline.

Trei tranzacții de top în ianuarie 2022

Așa cum am precizat mai sus, averea lui Ion Țiriac, respectiv 7,2 miliarde de lei, s-a modificat în luna ianuarie a acestui an, în urma câtorva tranzacții de top. 

  • Prima, se referă la vinderea turneului  de tenis de la Madrid, Mutua Madrid Open, după aproape 2 decenii de succese financiare incredibile. 

Turneul a fost cumpărat de grupul american IMG, o companie Endeavor, lider global în industria de evenimente, sport, media şi fashion, care mai are în portofoliu şi Miami Open, un alt turneu prestigios de categorie ATP / WTA 1000.

  • Se estimează că valoarea tranzacției s-ar putea situa între 200 și 250 de milioane de dolari.

Tot în luna ianuarie a acestui an Țiriac a vândut Țiriac Operating Lease (Premium Leasing SRL) către Autonom, un mare grup de firme din zona mobilității. 

Tranzacția va fi finalizată în prima parte a acestui an, după primirea aprobării Consiliului Concurenței.

  • Suma tranzacției nu a fost dezvăluită, dar este cunoscut că business-ul de leasing operațional al lui Țiriac are venituri anuale de peste 80 de milioane de lei și active în valoare de peste 200 milioane de lei.

Țiriac Operating Lease activează pe piața românească începând din anul 2003, derulând de-a lungul timpului activitatea de leasing operațional și management de flote în cadrul Grupului Țiriac, în peste 4.500 de contracte și respectiv, pentru aproximativ 9.000 de autovehicule. Clienții săi sunt în principal companii mari care au nevoie să li se pună permanent la dispoziție flote de mașini gata de drum.

  • Cea de a treia tranzacție realizată de Țiriac într-o singură lună a fost anunțată pe 14 ianuarie, când Banca Transilvania a semnat un acord de achiziționare a companiei Țiriac Leasing de la Grupul Țiriac. Finalizarea tranzacției este prevăzută în prima parte a lui 2022 și este supusă analizei și aprobării autorității competente.
error code: 521