Averea lui El Chapo, cel mai puternic traficant de droguri din zilele noastre

Averea lui El Chapo, cel mai puternic traficant de droguri din zilele noastre

Joaquin Guzman Loera, cunoscut sub porecla „El Chapo” (Piticul), este unul dintre cei mai cunoscuți traficanți de droguri din zilele noastre. Mexicanul a condus puternicul cartel din Sinaloa.

  • Din această poziție, se estimează că Guzman a strâns o avere netă de 1 miliard de dolari.

Cine este El Chapo

internacionales-testimonios-juicio-chapo-que-revelan-datos-increibles-mundo-narcos-n352649-1200x630-536410.jpg

În timpul domniei sale, lordul drogurilor cu o înălțime de doar 168 cm, a supravegheat traficul de droguri între Mexic și SUA la o scară extraordinar de mare. 

  • La apogeul puterii sale, El Chapo a fost cel mai mare contrabandist din lume de transporturi de cocaină între Columbia și Statele Unite, folosind adesea tuneluri și ascunzând droguri în peșteri sau stingătoare. De asemenea, a făcut contrabandă cu mari cantități de heroină, metamfetamine și marijuana.

De-a lungul anilor ’80, Guzman s-a ocupat de logistica cartelurilor din Guadalajara și Sinaloa. Drogurile, în principal cocaină, dar și ceva heroină, au fost produse în Columbia și livrate în Mexic. El Chapo a devenit un expert în găsirea de mijloace pentru a transporta droguri în Statele Unite și Europa, folosindu-se de avioane, bărci, trenuri și camioane. 

Când liderii importanți ai cartelului au fost arestați, Guzman a preluat controlul. La sfârșitul anilor 80 și începutul anilor 90, cartelul a început să producă metanfetamina în Mexic. El Chapo a fost arestat în Guatemala în 1993 și condamnat la 20 de ani într-o închisoare mexicană. A reușit să mituiască cu succes mai mulți gardieni și a scăpat în 2001. 

  • În ciuda faptului că forțele de ordine americane au pus pe capul lui o recompensă de 5 milioane de dolari, Guzman a reușit să evite capturarea sa timp de mai bine de un deceniu. 
VDC_XEI_007_El_Chapo_Plain.jpg

În cele din urmă, a fost arestat în 2014, iar în iulie 2015, a evadat din nou din închisoare în mod spectaculos, printr-un tunel, fiind prins în ianuarie 2016. În prezent, El Chapo este deţinut în închisoarea de înaltă securitate Florence, din statul Colorado, din vestul SUA.

  • A fost găsit vinovat în 2019 pentru un vast trafic de droguri între Mexic şi SUA, precum şi pentru utilizarea ilegală a unei arme de foc şi spălare de bani. El a fost condamnat la închisoare pe viaţă, căreia i s-a adăugat o pedeapsă simbolică de 30 de ani de închisoare suplimentari pentru folosirea de arme automate.
  • În prezent, în vârstă de 64 de ani, El Chapo a fost acuzat că a transportat în SUA cel puţin 1.200 de tone de cocaină pe parcursul a 25 de ani.

În timpul procesului, acuzarea a demonstrat că El Chapo a comandat sau a comis el însuşi asasinarea a cel puţin 26 de persoane, de multe ori acestea fiind întâi torturate. Victimele au fost informatori, traficanţi din organizaţii rivale, poliţişti şi colaboratori, chiar membri ai propriei familii.

Începuturile lui „El Chapo”

el-chapo-longjohn-sons-1.jpg

Joaquin „El Chapo” Guzman s-a născut pe 4 aprilie 1957, în La Tuna, în Sinaloa, Mexic. Guzman a fost crescut de mama sa, Maria și tatăl Emilio (un crescător de vite), alături de frații săi mai mici Armida, Bernarda, Aureliano, Miguel Ángel, Emilio și Arturo. 

Joaquin a avut și trei frați mai mari care au murit când era copil. Când era în clasa a treia, Guzman a abandonat școala pentru a lucra pentru tatăl său, care îl bătea frecvent.

Cele mai citite articole

La fel ca mulți locuitori din orașul său natal, Joaquin a cultivat cantități mici de mac pentru opiu și marijuana pentru a câștiga ceva bani în plus, iar la vârsta de 15 ani, a început să cultive plante de marijuana. 

  • După ce tatăl său l-a dat afară din casă familiei, El Chapo a locuit cu bunicul său. La vârsta de 20 de ani, Guzman a părăsit localitatea natală cu ajutorul unchiului său, traficantul de droguri Pedro Avilés Pérez, și s-a implicat în crima organizată.

Afacerile cu droguri ale lui El Chapo

Keefe-El-Chapo.jpg

Joaquin a lucrat pentru lordul drogurilor Héctor „El Güero” Palma în anii 1970, transportând și supraveghind transporturile de droguri din zona Sierra Madre către locații din apropierea graniței dintre SUA și Mexic. 

El Chapo folosea adesea violența, iar când transporturile soseau târziu, îl împușca pe contrabandist în cap. 

A început să lucreze ca șofer pentru Félix Gallardo de la cartelul Guadalajara la începutul anilor 1980, apoi a fost promovat șef al logisticii. După ce Félix a fost arestat în 1989 pentru uciderea unui agent al Departamentului de Combatere a Drogurilor, teritoriile cartelului au fost împărțite, iar Guzman a devenit unul dintre liderii cartelului de la Sinaloa, alături de Palma și Ismael „El Mayo” Zambada. 

  • Joaquin a atras atenția autorităților americane în 1987, iar ulterior a fost emis un rechizitoriu în Arizona, în care se afirma că el a fost responsabil pentru transportul a 2.000 kg de marijuana și 4.700 kg de cocaină între toamna lui 1987 și primăvara lui 1990. 

Averea lui El Chapo

22Billion2.jpg
  • În cei 30 de ani în care a condus cartelul, se crede că Guzman a câștigat peste 12.666.181.704 de dolari manipulând peste 600.000 kg de cocaină, 200 kg de heroină și cel puțin 420.000 kg de marijuana, precizează The New York Times. 

Averea sa totală a fost evaluată la 1 miliard de dolari SUA.

Fostul baron al drogurilor s-a ocupat de traficul de droguri de la începutul anilor 1990 până în 2016, când a fost arestat.

  • În timpul „domniei” sale, cartelul drogurilor din Sinaloa asigura aproximativ 25% din drogurile ilegale care intrau în SUA din Mexic. Cartelul de droguri a încasat aproximativ 3 miliarde de dolari anual, apreciază experții în aplicarea legii, conform Forbes.

Cu averea sa uriașă, El Chapo deținea mai multe case luxoase, mașini, iahturi și ceasuri de lux, dintre care multe au fost scoase la licitație de guvern în 2019. 

  • În cadrul procesului său din 2018, un martor al acuzării a spus că regele drogurilor avea „case pe fiecare plajă” și „ferme în fiecare stat”, a raportat Mexico News Daily.

În timp ce casele lui au fost estimate la milioane de dolari, autoritățile au trebuit să se mulțumească doar cu o parte din valoarea acestora. Trei dintre cele șase case au fost vândute cu doar 227.960 de dolari, deși erau estimate la o valoare de cel puțin 1 milion de dolari.

În iulie 2019, El Chapo a fost condamnat la închisoare pe viață plus 30 de ani și a fost obligat să plătească 12,6 miliarde de dolari.

Cele mai citite articole