Averea lui Adrian Mititelu

Fotbalului românesc rămâne o lume care abundă în personaje pitorești, fie ele patroni de cluburi, oficiali sau fotbaliști. 

  • Întâmplător sau nu, majoritatea celor care au investit în fotbal sunt personaje care s-au îmbogățit rapid, prin diverse metode, după Revoluția din 1989 și care au avut probleme cu legea. 

Unii dintre acești investitori au sărăcit pe parcursul anilor, semn că fotbalul este o afacere riscantă, alții s-au retras, și doar câțiva au rezistat. Marian Iancu, George Păunescu, Cornel Penescu, Gigi Becali, Nicolae Badea, Cristi Borcea, Gigi Nețoiu, Vasile Turcu, George Copos sunt doar câțiva dintre ei.

  • Un alt personaj pe care fotbalul l-a făcut celebru la nivel național, dar tot fotbalul i-a adus și probleme cu legea este Adrian Mititelu, patronul FC U Craiova 1948. 
gigi-mititelu.png

Mititelu se află în prezent în pușcărie, de unde conduce clubul de fotbal, prin intermediul fiului său, și, în ciuda problemelor din ultimii ani, se mândrește cu o avere substanțială.

Înainte de a vorbi despre averea lui Adrian Mititelu, merită puțină atenție evoluția omului care înainte de 89 a fost chelner și fura prune cu Dacia, alături de omul de afaceri Dinel Staicu (după cum a povestit acesta din urmă), pentru a le vinde. 

Dincolo de banii săi, patronului FC U Craiova este recunoscut pentru stilul său agresiv, condimentat cu agramatisme, și conflictele pe care le-a purtat cu nume importante din fotbalul românesc.

Cine este Adrian Mititelu

images.jfif

Potrivit adevarul.ro, în tinerețe, Mititelu s-a confruntat cu sărăcia. Născut la țară, în satul Booveni, a rămas prematur fără mamă, fiind nevoit să se descurce.

  • „Aveam 14-15 vaci, oi, capre, de care trebuia să am grijă. La 6 dimineața le mulgeam și plecam cu ele la pășune și veneam seara la 6 acasă”, mărturisea chiar Mititelu, citat de Adevărul. 

A urmat cursurile Liceului Economic din Craiova, la seral, la profilul „Alimentație publică” și s-a angajat ca ajutor de ospătar la Hotel Minerva, apoi la Hotel Jiu, unde, după cum declară el însuși, era plătit cu 1.515 lei pe lună, salariu de muncitor necalificat. Pentru că salariul era unul infim, Mititelu își completa veniturile din ciubucurile pe care le primea de la ospătari, vreo 50 de lei pe zi de la fiecare ospătar. 

  • A vrut să fugă în America, dar a fost luat în Armată, iar după Revoluție s-a reorientat: a demisionat din funcția de chelner și a luat un împrumut de 25.000 de lei de la CAR cu care și-a deschis propriul business. A condus prima brutărie privată din oraș și se mândrește că ajunsese să câștige zilnic 15.000 de lei.
3-mititelu-domozina.jpg

Brutăria a închis-o însă din cauza impozitelor percepute de Stat și a început să facă bișniță. 

  • „Am ajuns în China, prin ’92. Luam textile din Pekin și le vindeam la Zabaikal, în Rusia, pe granița cu Manciuria. Am trăit din expediente. Mai târziu, luam legume din Turcia și Iran și le vindeam aici. Afaceri speculative, de sezon. Am încercat să fac producție cu foi de plăcintă. Am adus muncitori albanezi, de la Ohrid…, n-a mers nici așa”, își enumera Mititelu business-urile falimentare într-un interviu pentru Evenimentul zilei, în 2011.

Privatizările, primele câștiguri serioase și fotbalul

60180491.jpg

La finalul anilor 90, în perioada privatizărilor, a vândut societățile pe care le avea și a investit 1,5 milioane de euro în terenuri și drepturi succesorale, fiind acuzat că a luat terenuri în mod fraudulos.

  • Apropiat de omul de afaceri Dinel Staicu, Mititelu și-a făcut propriul ziar „Ediție Specială”, iar Staicu a ajuns patron al clubului Știința. L-a numit pe Mititelu vicepreședinte al clubului, președinte, iar în 2004 l-a pus patron la echipă doar pentru trei zile.

La sfârșitul sezonului 2004-2005, Universitatea Craiova a ajuns în Divizia B. A fost momentul în care Mititelu a profitat pentru a cumpăra clubul de la Dinel Staicu, cel care deja încasase bani frumoși pe mai mulți jucători transferați la Dinamo.

  • Prețul plătit pe clubul Universitatea Craiova a fost unul derizoriu, susține adevărul.ro: o benzinărie, de 750.000 de euro, de care Staicu nu s-a putut folosi la început, fiind construită ilegal. 
  • Mititelu spune că suma a fost mult mai mică. „I-am dat 200.000 de euro, am preluat datoriile clubului. Vreo 7-8 milioane. Eram suporter de mult. Am susținut echipa cu bani, chiar dacă nu eram patron”, a declarat pentru Evenimentul Zilei.

Cum a rămas Mititelu fără club, riscând falimentul

258937336_T.jpg

Sub conducerea lui Mititelu, Universitatea a reușit promovarea la primul sezon în eșalonul secund, după ce a câștigat seria a doua. Au urmat scandaluri cu autoritățile locale și, apoi, cu suporterii, după ce patronul a mutat echipa din Craiova la Drobeta Turnu Severin. 

  • În sezonul 2010-2011, Adrian Mititelu l-a adus ca antrenor pe Victor Pițurcă, antrenor care și-a negociat o clauză de reziliere de 5 milioane de euro. După ce a intrat în conflict cu propriul antrenor, patronul l-a concediat pe Pițurcă, ignorând clauza de reziliere. 

Litigiul care a urmat a fost tranșat de Federația Română de Fotbal (FRF) în favoarea lui Pițurcă, Universitatea Craiova fiind obligată să-i plătească clauza de reziliere, sumă care ar fi dus clubul la faliment. 

  • Între timp clubul a retrogradat în Liga a II-a, iar Mititelu a continuat să ceară anularea deciziei în instanțele judecătorești naționale, deși, conform statutului FRF, acestea trebuia să fie rezolvate de organizațiile de arbitraj internaționale. Ca urmare, FRF a dezafiliat clubul Universitatea Craiova.

Drept urmare, în vara lui 2017, Mititelu a înființat o nouă societate intitulată „FC U Craiova 1948”, care continuă tradiția FC Universitatea Craiova dintre 1991 și 2016. Astfel, Craiova are astăzi două echipe: U Craiova 1948 și CS Universitatea Craiova (2013) au fost și sunt în dispută privind palmaresul clubului dintre 1948 și 1991. 

Averea lui Mititelu: de la Top Forbes la sechestru și tun imobiliar

mercedes-ul-lui-adrian-mititelu-executat-silit-de-primaria-craiova_size10.jpg

În 2010, Mititelu era pe locul 15 în topul celor mai bogați oameni de fotbal.

În anul 2011, patronul clubului de fotbal din Craiova avea, conform Topului „Forbes 500 miliardari“, o avere la jumătate față de 2010, acesta pierzând din cauza crizei aproape 20 de milioane de euro. Potrivit aceleiași surse, banii lui Mititelul proveneau din fotbal și imobiliare.

  • Asta înseamnă că în 2010 Mititelul ar fi avut o avere de aproximativ 40 de milioane de euro.
  • Totuși, omul de afaceri spunea, în 2011, că deține 80 de hectare teren intravilan în Craiova.

Au urmat perioade destul de complicate pentru Mititelu care a avut pus de mai multe ori sechestru pe bunuri. 

  • În vara lui 2019, Profit.ro scria că Adrian Mititelu vinde cu circa 22 milioane euro două loturi mari de teren, parte a Bălții Craiovița din Craiova, celui mai mare investitor imobiliar din România, NEPI Rockcastle.

În urma acestei tranzacții imobiliare, omul de faceri craiovean rămânea cu o suprafață de circa 160.000 de metri pătrați, pe care exista litigii de mai mulți ani.

adrian-mititelu-si-adrian-mititelu-jr.jpg
  • Au urmat investiții uriașe făcute de Mititelu la echipa FCU Craiova care avea să promoveze în Liga I. În bilanțul financiar depus pe anul fiscal 2020, FCU Craiova figurează cu o datorie de 8 milioane de euro. Foarte probabil, suma reprezintă investițiile făcute de familia lui Adrian Mititelu. După cum se știe, patronii cluburilor din România obișnuiesc să-și susțină echipele prin împrumuturi.

În anul fiscal 2020, FCU Craiova a avut cheltuieli de nu mai puțin de două milioane de euro, o sumă uriașă pentru nivelul la care juca echipa.

  • La finalul anului 2020, averea lui Adrian Mititelu era estimată de revistele de specialitate la circa 11 de milioane de euro.

Mititelu ajunge în închisoare, investițiile continuă

mititelu 2.jpg

În noiembrie 2020, Adrian Mititelu este condamnat definitiv la 3 ani de închisoare, în procesul de evaziune fiscală intentat de DNA în cazul transferului la FCSB al lui Mihai Costea în 2011.

  • Mai concret, Adrian Mititelu l-a vândut pe Mihai Costea la FCSB în 2011, cu 1,1 milioane de euro, deși lotul Universității Craiova era la momentul respectiv sub sechestrul Fiscului din cauza unor datorii foarte mari către bugetul statului și patronul nu ar fi avut voie să vândă pe nimeni.

Aflat deja în detenție, în 2021, omul de afaceri mai primește o condamnare de 5 ani cu executare pentru „săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată”. Pedepsele se contopesc și efectuează pe cea mai mare, de 5 ani, fiind și obligat să plătească suma de 18.24 milioane lei, aproximativ 3,7 milioane de euro.

  • Chiar și așa investițiile la echipă continuă. La finalul anului trecut, U Craiova 1948 și-a deschis porțiile noii sale baze sportive estimată la finalul lucrărilor la 12 milioane de euro.
replica-dura-a-lui-mititelu-jr-pentru-mihai-rotaru-zkarma-o-sa-ii-bata-la-usa-nota-de-plata-o-va-primi_1_1_1_size6.jpg

Vorbind despre bugetul de care beneficiază clubul de fotbal, fiul lui Adrian Mititelu (care conduce acum în acte U Craiova 1948) a spus doar că, odată promovați în Liga I, cu siguranță nu se vor mulțumi cu o investiție modestă. „Dacă am investit 8 milioane de euro în ultimii 4 ani, credeți că ne mulțumim acum cu două milioane?”, a declarat Mititelu Jr. Citat de gsp.ro.

  • O altă „aroganță” dictată de omul de afaceri din spatele gratiilor a fost achiziționarea unui autocar special pentru deplasările echipei. Potrivit presei sportive, Adrian Mititelu care a plătit peste 500.000 de euro pentru autocarul echipei FC U Craiova 1948, mai scump decât cel al Barcelonei.

La finalul lui 2021, după un nou conflict cu suporterii, conducerea clubului anunța, prin vocea lui Mititelu Jr. că se gândește să vândă clubul în care familia a investit „36 de milioane de euro în 15 ani”.