Când spui Ion Țiriac, spui afaceri de succes și unul dintre cei mai cunoscuți români din lume. An de an, partidele de vânătoare organizate de el în România strâng nume celebre precum Wolfgang Porsche (moştenitor al imperiului auto Porsche), Klaus Mangold (fostul director al gigantului Daimler, producător Mercedes), Alfred Baumhauer (fabricant al produselor de lux Cartier) sau celebrul creator de modă Stefano Ricci.
Primul miliardar din România, numit „Contele Dracula” în timpul carierei sale de tenismen profesionist, Ion Țiriac (82 ani) se află și anul acesta în topul celor mai bogați români.
- Potrivit publicația Forbes, la finalul anului 2021, Țiriac se afla pe locul 3 în topul celor mai bogați români, cu o avere de 7,2 miliarde de lei, bazată pe afaceri în domeniile auto, imobiliare, sport, financiar.
Pe de altă parte, într-un clasament internațional, publicat de Sport Bible, Ion Ţiriac împarte podiumul celor mai bogați sportivi cu fostul star din NBA, Michael Jordan. Ţiriac ar avea mai mulţi bani decât au adunat Cristiano Ronaldo şi Lionel Messi.
Nu în ultimul rând, averea lui Țiriac se pare că a suferit o „mică” modificare, omul de afaceri realizând, recent, o nouă tranzacție de succes.
- A vândut licența turneului ATP / WTA 1000 de la Madrid, pe care îl patrona de mai bine de un deceniu, iar suma vehiculată în aceastră tranzacție este una uriașă.
Dar se le luăm pe rând. Să vedem mai întâi cine este Ion Țiriac și cum a început să își construiască averea uriașă, cum s-a modificat aceasta în ultimii ani, cum arată clasamentul celor de la Sport Bible și cât se vehiculează că a încasat pe turneul de tenis de la Madrid!
Cine este Ion Țiriac
Ion Țiriac s-a născut în Brașov, pe 9 mai 1939 și a fost crescut doar de mama sa de la vârsta de zece ani, când tatăl său a murit ca urmare a unor complicații apărute după o intervenție medicală. A trebuit să înceapă să lucreze de la vârsta de 15 ani în fabrica de camioane din localitate. A fost interesat de sport încă din tinerețe, absolvind Institutul de Sport din București în 1964 cu distincția de Maestru Emerit al Sportului.
În același an, a fost selecționat în echipa națională de hochei pe gheață a României la Jocurile Olimpice de iarnă din 1964 de la Innsbruck și, la puțin timp după acest eveniment, a devenit mai interesat de tenis. Jucase tenis de la vârsta de 15 ani și chiar participase la Cupa Davis din 1959.
- Și-a unit forțele cu Ilie Năstase și împreună au câștigat dublu masculin la Openul Franței din 1970, ajungând în finala Cupei Davis în 1969, 70 și 72. 1970 a fost anul în care au câștigat împreună turneul de la Roland Garros, acesta fiind doar unul dintre numeroasele turnee pe care le-au câștigat împreună.
A fost de nouă ori campion al României la tenis și în 1979 a decis să se retragă și să-și schimbe activitatea, dedicându-se antrenoratului și managerierii altor jucători celebri precum Ilie Năstase, Guillermo Villas, Henri Lecomte, Mary Joe Fernandez, Steffi Graf, Anke Huber, Goran Ivanisevici sau Boris Becker.
- A promovat sportul în Europa și SUA ca și consultant tehnic pentru diverse companii sportive și a condus turnee precum Eurocard Open, Austrian Open, Italian Open, Faber Grand Prix, Open România și a fost președintele Comitetului Olimpic Român între 1998 și 2004.
Cu ce avere a încheiat cariera de tenisman
Câștigurile sale ca jucător de tenis nu au fost prea mari, în jur de 200.000 de dolari, dar când a început să-l antreneze pe Boris Becker lucrurile s-au schimbat, făcându-l pe acesta celebru și câștigând amândoi mulți bani.
- Boris Becker a devenit cel mai important jucător de tenis al timpului său datorită modului în care i-a fost vândută imaginea, iar Țiriac a avut un rol foarte important în asta.
Țiriac a simțit că tenisul va crește în popularitate, așa că a cumpărat licențe pentru o mulțime de turnee profesionale și apoi le-a scos la licitație către autoritățile din orașe precum Stuttgart, Hanovra sau Madrid. Odată ce portofoliul său a stârnit interesul lumii pentru tenis, Madrid Tennis Open avea să rămână proiectul lui de suflet. A început să construiască un complex enorm numit Casa Magica, făcând turneul din Madrid unul dintre cele mai importante din lume.
Primele investiții în afara sportului și prima clasare în Top Forbes
După ce a căzut zidul Berlinului, a început să-și folosească capitalul pentru a investi în România. Așa că în 1990 a fondat Banca Țiriac care avea să fie prima bancă privată din țara noastră, după căderea comunismului.
- În plus, a inițiat mai multe firme (de vânzări, asigurări, leasingul auto, companiile aeriene și multe altele), toate în cadrul companiei Tiriac Holdings Ltd. Averea sa a fost estimată la 900 de milioane de dolari în 2005 și astfel în 2007 a fost primul român care s-a alăturat listei miliardarilor Forbes, pe locul 840 în lume.
Cum a evoluat averea lui Țiriac
În 2019, în ierarhia prezentată de Forbes, Ion Țiriac ocupa locul 1.867 la nivel mondial, cu o avere estimată la 1.2 miliarde de dolari.
- Averea lui era formată dintr-o serie lungă de investiţii şi participaţii deţinute şi vândute în diferite companii, precum vânzarea participaţiei de 45% la UniCredit Bank, vânzarea participaţiei de 15% în retailerul Metro Cash & Carry, 45% în compania Allianz-Ţiriac, 100 de milioane de euro în businessul Ţiriac Auto şi 200 de milioane de euro în Ţiriac Leasing. Pe lista averii se mai aflau terenurile pe care se află showroomurile Ţiriac Auto, plus o serie de alte terenuri, câştiguri obţinute din Turneul de la Madrid (care valorează circa 300 milioane euro), clădirea de birouri Ţiriac Tower construită în Piaţa Victoriei, clădirea sediului Ţiriac Holdings de lângă Parcul Regele Mihai I și Stejarii Country Club. La toate aceste active şi investiţii se adaugau circa 2 miliarde de euro pe care Ion Ţiriac i-a investit pe plan extern în Bursă şi terenuri.
În 2020, potrivit Forbes, Țiriac avea o avere estimată la 6 miliarde de lei.
- La un an distanță, în 2021, fostul jucător de tenis se putea lăuda cu 7.2 miliarde de lei, o creștere de peste un miliard în perioada pandemiei de coronavirus.
O nouă tranzacție de top în 2022
La începutul acestui an, publicațiile internaționale de sport au titrat că Compania Super Slam Ltd, deținută de Ion Țiriac, a vândut turneele de la Madrid! Decizia vine după aproape 2 decenii de succese financiare incredibile.
Licențele turneelor ATP Masters 1000 și WTA 1000 de la Madrid au fost cumpărate de grupul american IMG, o companie Endeavor, lider global în industria de evenimente, sport, media şi fashion. Endeavor mai are în portofoliu şi Miami Open, un alt turneu prestigios de categorie ATP / WTA 1000.
- „După ce a adus turneul în Madrid de la Stuttgart, începând cu anul 2002 și a condus explozia tenisului spaniol, Ion Țiriac își vinde turneele celor de la IMG,” notează jurnalistul The New York Times, Christopher Clarey, citat de sport.ro.
Mutua Madrid Open, turneul lui Țiriac, este unul dintre cele două mari turnee pe zgură care se desfăşoară înainte de Roland Garros. Printre câştigătorii săi se numără cele mai mari nume ale tenisului Roger Federer, Serena Williams, Rafael Nadal, Petra Kvitova, Novak Djokovic sau Simona Halep.
- Chiar dacă valoarea tranzacției nu a fost făcută publică de cele două părți, experții în domeniul financiar estimează că aceasta s-ar putea situa între 200 și 250 de milioane de dolari.
Țiriac a luat decizia de a vinde turneul din capitala Spaniei după ce pandemia de Covid-19 a afectat dramatic profitul competiției! Dacă înainte de pandemie câștiga în jur de 30 de milioane de euro la o ediție a turneului de la Madrid, Țiriac a ieșit pe minus în 2021!
Ediția din 2021 a turneului de la Madrid a oferit premii totale de 3,2 milioane de euro în competiția masculină și de 2,5 milioane de euro în întrecerea feminină.
Ion Ţiriac, pe primele locuri în două clasamente uriaşe la nivel internațional
Fostul mare jucător de tenis este depăşit, în topul publicat în ianuarie 2022 de sportbible.com, de fostul star din NBA, Michael Jordan, care ar avea o avere netă de 2,2 miliarde dolari.
- De asemenea, în topul celor mai bogați 25 de tenismani ai lumii, realizat, în 2022, de wealthygorilla.com (pe baza datelor Forbes și celebritynetworth.com), Ion Țiriac figurează pe locul I, cu o avere netă de 2 miliarde dolari, urmat de Roger Federer (450 milioane de dolari) și Novak Djokovic (200 milioane dolari).
„Nu știu cum am făcut primul milion. Habar n-am. Eu am știut doar să fac banii, nu să-i număr ca Hagi Tudose. Am avut talent, dar am muncit mai mult decât Năstase sau decât alții, pentru că n-aveam talentul lor. Această muncă s-a răsfrânt și asupra celorlalte activități pe care le-am avut. Eu am fost bogat prima dată când am intrat în cârciumă și nu m-am uitat la preț. Un jucător de tenis la Wimbledon dacă pierde primul tur ia 50.000 de sterline. Salariul a trei secretare la Londra și a patru la București pe trei, patru ani!”, mărturisea Ion Țiriac, într-un dialog cu Ovidiu Ioanițoaia, citat de gsp.ro.