Cum să manevrezi cu ușurință marfa din depozitul tău?

Producătorii oferă o gamă largă de utilaje care pot fi utilizate în depozite și contribuie mult la ușurarea muncii realizate de angajați, oferindu-le acestora oportunitatea de a crește eficiența, siguranța și rapiditatea muncii prestate. Astfel, se poate alege între un transpalet sau un stivuitor manual. Ce este important de știut despre ele și diferențele dintre acestea?

Ce este transpaletul manual?

Un transpalet manual poate fi utilizat pentru transportul încărcăturilor plasate pe paleți. Cu ajutorul unu transpaleț, se pot transporta atât paleți goi, cât și încărcați, pe distanțe scurte și pot fi ridicați la o înălțime de aproximativ 20 cm (în cazul unui model standard) sau aproximativ 2 metri (în cazul unui transpalet manual cu un catarg). 

După cum sugerează și numele, transpaletul manual este operat manual și prețul său este cu siguranță mai mic decât costul achiziționării unui stivuitor frontal. Pentru operare nu este nevoie de pregătire sau calificare, iar utilizarea acestuia este extrem de intuitivă și constă în ridicarea încărcăturii, transportarea acesteia și coborârea încărcăturii.

Stivuitorul manual- ce sunt și cum sunt utilizate?

Un stivuitor manual este adaptat pentru a transporta materiale de greutate considerabilă și este utilizat în principal pentru lucrările de descărcare în depozite, magazine mari și fabrici. 

Aceste vehicule sunt concepute pentru a transporta mărfuri dintr-un loc în altul și, în funcție de tipul de cărucior, să plaseze încărcătura chiar și la înălțimi considerabile. Stivuitoarele pot transporta și ridica încărcături cu o capacitate de ridicare de până la câteva zeci de tone.

Unde poate fi folosit un transpalet sau un stivuitor manual?

Pentru a rezuma – diferența dintre un stivuitor și un transpalet este vizibilă cu ochiul liber. Diferențele determină utilizarea cărucioarelor, precum și modul de lucru. Cele mai importante diferențe includ:

  • tip de acționare – un transpalet are o acționare manuală sau electrică, un stivuitor are un motor electric sau cu combustie;
  • construcție – transpaletul este un dispozitiv cu structură simplă, fără motor, în timp ce stivuitorul are o structură mult mai complicată și este mult mai mare 
  • tonaj de marfă – transpaletul este adaptat la sarcini de până la 3 tone, în timp ce stivuitorul transportă mărfuri cu un tonaj de până la 10 tone și mai mult;
  • înălțimea de ridicare a sarcinii- un transpalet poate ridica marfa până la o înălțime de 20 cm, în timp ce un stivuitor chiar și până la câțiva metri.

Utilajele de acest tip sunt utilizate pentru multe activități:

  • transportul de mărfuri între diferite zone operaționale;
  • stivuirea materialelor una peste alta (stivuire);
  • depozitare pe dispozitive tehnice și descărcare;
  • încărcarea camioanelor;
  • logistica în interiorul fabricilor, halelor si depozitelor;
  • ridicarea comenzilor orizontale și verticale.

După cum se poate observa, stivuitorul și transpaletul manual sunt utilaje robuste și durabile ce vor ajuta întotdeauna în interiorul și în afara depozitului și vor îmbunătăți procesul de depozitare, colectare a mărfurilor și ridicare a comenzilor.