Beneficiile extraordinare ale aroniei, fructul minune

Aronia are aspectul de afine, un gust de cirese negre si o putere antioxidanta care o depaseste cu mult pe cea a altor fructe de padure. Descoperiti beneficiile pentru sanatate ale acestui fruct extraordinar.

Din America de Nord, de unde isi are originea, aronia a facut un salt in Europa, unde acest arbust prospera, mai ales in Rusia, tarile scandinave si Elvetia. In Romania, este inca putin cunoscuta, dar a fost numita „planta care vindeca” de catre amerindienii care au apreciat de secole aceste fructe mici negre pe care le consuma proaspete sau uscate pentru mancare si pentru a vindeca. Si, intr-adevar, reputatia sa nu este intamplatoare, aronia ar putea intra oficial in familia supralimentelor, acum, cand oamenii de stiinta au confirmat virtutile sale nutritionale exceptionale.

Fenomenul aronia

Fructele de aronia isi obtin proprietatile din climatul dur in care cresc. Pentru a rezista la frig, dezvolta o multime de substante cu o puternica putere antioxidanta, inclusiv flavonoide, antocianine si vitamina C in cantitati foarte mari. Studiile stiintifice arata ca aceasta bogatie le ofera un efect antioxidant care il depaseste pe cel al altor fructe de padure deja apreciate, cum ar fi fructele de goji sau afine. Aronia prezinta proprietati comparabile cu cele ale acaiului, un mic fruct amazonian printre cele mai concentrate in antioxidanti.

Un protector cardiovascular foarte activ

Antioxidantii sunt esentiali pentru neutralizarea radicalilor liberi care afecteaza celulele si concentratia singulara de antocianine ale aroniei, astfel ca toate acestea i-au determinat pe oamenii de stiinta sa priveasca cu interes la impactul sau preventiv in sfera cardiovasculara:

• Consumul de aronia ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui si a nivelului de grasimi din sange la persoanele cu risc cardiovascular ridicat, nivelul de colesterol si trigliceride fiind reduse semnificativ dupa 2 luni.

• Antocianinele din aronia au efecte puternice asupra sistemului care controleaza elasticitatea peretilor vaselor sangvine, astfel incat presiunea arteriala poate fi reglata.

• Aronia are, de asemenea, proprietati anti-inflamatorii si anti-agregare care limiteaza formarea cheagurilor.

Putere mare de reglare a glicemiei

Diabeticii ar putea fi, de asemenea, interesati in mod deosebit de beneficiile fructelor mici, cu continut redus de zahar. Consumul de 200 ml suc de aronia in fiecare zi timp de 3 luni a ajutat la normalizarea nivelului de zahar din sange al persoanelor care sufera de diabet de tip 2.

Creste apararea impotriva cancerului

Concentratia ridicata de polifenoli si vitamina C sustine activitatea sistemului imunitar, iar aronia a facut obiectul mai multor cercetari stiintifice in lupta impotriva cancerului. Imbunatateste eficacitatea tratamentelor de chimioterapie in cancerul pancreatic. De asemenea, arata o mare promisiune pentru initierea distrugerii celulelor maligne din creier si in leucemie. De asemenea, ar putea avea un efect preventiv in cancerul de colon si la san.

Aronia este, de asemenea, utilizat pentru a proteja ficatul de efectele negative ale metalelor grele si toxinelor asociate cu tratamentele chimio si radioterapie.

Cum se consuma?

In mod traditional, nativii americani culegeau si foloseau fructe de padure proaspete, dar gustul lor este destul de acru si astringent. Daca aveti un arbust in gradina, cel mai bine este sa le consumati sub forma de suc.

Cealalta posibilitate este sa le cumparati dintr-un magazin ecologic si sa le mancati uscate: toate proprietatile lor sunt pastrate. Aronia poate fi consumata ca o gustare sanatoasa, adaugate intr-o salata de fructe sau un amestec de fructe uscate, incorporate in iaurt sau compot.