Daca aveti o afacere, detinerea unui website poate face diferenta dintre esec si succes. Alegerea domeniului web de nivel superior (TLD) este un prim pas crucial insa achizitionarea mai multor domenii web pentru compania dvs. poate creste vizibilitatea afacerii dvs. si va poate proteja marca de concurenti. De fapt, exista mai multe motive intemeiate pentru a cumpara mai multe domenii web. In cele ce urmeaza, va vom spune care sunt acele motive pentru care merita sa aveti mai multe domenii web si cum va poate afecta acest lucru afacerea.
Motive pentru care aveti nevoie de mai multe domenii web
1. Utilizatorii fac greseli de ortografie
Este o situatie frecventa – oamenii fac greseli, mai ales cand scriu sau atunci cand introduc adrese URL in browsere. Iata un motiv important pentru a achizitiona mai multe domenii web scrise cu ortografii gresite dar care suna asemanator cu numele domeniului dvs.
De exemplu, Google a achizitionat Googel.com si Gooogle.com pentru ca acestea sunt greseli frecvente pe care utilizatorii le pot face atunci cand tasteaza in bara de adrese a browserului lor.
Daca aveti deja un domeniu dar nu sunteti sigur daca ar trebui sa inregistrati si unele variatii, datele statistice va pot ajuta. Puteti utiliza Google Search Console pentru a verifica interogarile de cautare pe care oamenii le-au folosit pentru a va gasi site-ul. Acest lucru va face usor sa urmariti ce termeni de cautare exista si daca exista ortografii gresite.
2. Protejarea marcii
Cumpararea mai multor nume de domenii pentru website-ul dvs. de afaceri poate fi un ajutor important. Acestea va pot proteja si consolida marca in cateva moduri cheie.
Opriti directionarea traficului dvs. spre alte site-uri web
Opriti concurentii sa inregistreze nume de domenii similare cu ale dvs. deoarece acestea pot crea confuzie in randul utilizatorilor dvs. Nu va doriti ca terte parti sa va deturneze traficul.
Rebranding profesionist
Aafacerea dvs. avea in trecut o denumire diferita? Atunci ar putea fi o idee buna sa aveti domenii atat pentru numele vechi, cat si pentru cel nou, pentru a atrage clientii pe pagina de pornire potrivita.
Acelasi lucru este valabil si daca doriti sa schimbati numele marcii dvs. Cumparati un domeniu nou si, odata ce noul site web este construit si gata, redirectionati vechiul domeniu catre cel nou.
Orientare spre clienti
In functie de bunurile si / sau serviciile oferite de afacerea dvs., ar putea fi o idee buna sa inregistrati un nume de domeniu suplimentar, care sa descrie in mod corespunzator in ce sector activeaza afacerea dvs. Nu uitati, este posibil ca oamenii sa nu se refere intotdeauna la marca dvs. prin numele oficial. Poate aveti anumite produse unice pe care le vindeti, poate exista ceva anume care va defineste.
Folosind nume de domenii specific descriptive, un potential client va poate gasi mai usor. In plus, va ajuta si la optimizarea in motoarele de cautare.
Profitati de avantajele extensiilor noi de domenii
Ar trebui sa profitati de multitudinea extensiilor noi de domenii. Noile TLD-uri oferite de registrari autorizati precum hostx.ro, cum ar fi .store sau .xyz pot prezenta o noua oportunitate pentru afacerea dvs.
Sa presupunem ca vindeti obiecte de arta originale si detineti un website numit obiecte de webshopart.ro. Desigur, detinerea unui domeniu .ro sau .com este absolut necesara si poate fi intelept sa aveti si un .net. Dar achizitionarea unui TLD suplimentar, cum ar fi webshop.art, webshop.gallery, va poate deschide calea catre o categorie dedicata de utilizatori care cauta in mod special produse din sectorul afacerii dvs. De asemenea, puteti cumpara webshop.art si webshop.gallery si le puteti conecta direct la magazinul dvs. online pentru a genera mai mult trafic.
Cumpararea acestor tipuri de domenii poate face ca afacerea dvs. sa se remarce in rezultatele cautarii. Vor evidentia ceea ce va diferentiaza de concurenta.
3. Optimizare pentru motoarele de cautare
Dupa cum am sugerat deja, daca aveti mai mult de un domeniu pentru afacerea dvs. puteti sa va imbunatati clasarea paginii in rezultatele motoarelor de cautare. Le puteti redirectiona catre pagina dvs. principala folosind ceea ce se numeste „redirectionare 301”.
Se stie ca website-ul dvs. va fi indexat corect atunci cand creati un fisier robots.txt si o harta XML a site-ului. Astfel, motoarele de cautare va pot indexa website-ul mai usor, inclusiv redirectionarile 301 de la mai multe domenii achizitionate catre o destinatie unica.
Indiferent de modul in care va construiti website-ul, redirectionarea domeniilor este in general o sarcina simpla.
4. Configurati promotii si oferte speciale
Utilizarea mai multor domenii in scopuri promotionale poate fi o modalitate excelenta de a atrage trafic catre site-ul dvs. Pur si simplu inregistrati un domeniu nou legat de un eveniment sau un nou produs si creati o pagina de destinatie specifica pentru promovare.
De exemplu, daca detineti un domeniu precum webshopart.ro si aveti o promotie speciala la obiectele de arta chinezeasca, puteti inregistra WebshopChineseArt.ro sau chiar ChineseArt.shop. De ce ati face acest lucru? Pentru ca un nou domeniu specific este mai usor de retinut pentru utilizatori si mai usor de promovat.
Daca aveti mai multe TLD-uri promotionale redirectionate si reprezentate corespunzator in fisierul sitemap, motoarele de cautare vor indexa aceste domenii in mod corect iar website-ul dvs. se va bucura de o pozitionare mai buna in clasamentul cautarilor Google.
Important! Daca achizitionati un domeniu pentru o promovare temporara a unui produs sau serviciu, odata ce aceasta promotie s-a incheiat ar trebui sa dezactivati acel domeniu. Ascundeti pagina de destinatie si actualizati harta site-ului pentru a nu satura motorul de cautare cu rezultate ale unor pagini invechite.
5. Extinderea pe noi piete
Nu este niciodata prea devreme sa incepeti sa va ganditi la extinderea geografica a afacerii dvs. iar mai multe domenii pentru afacerea dvs. va pot ajuta in acest demers.
Sa presupunem ca operati o afacere online care deserveste oameni din afara tarii dvs. de origine. Investitia in TLD-uri specifice tarii este o necesitate. Pentru a obtine cele mai bune rezultate in SEO international, veti avea nevoie de alte domenii nationale (ccTLD) care sa conduca la site-ul dvs. Daca detineti un magazin online de arta din Romania dar vindeti in Europa si Canada, este bine sa detineti si atat un domeniu.eu si domeniu.ca pe langa domeniul dvs. principal. Acestea va vor oferi un mare avantaj.
Imediat ce extinderea la nivel international devine relevanta pentru afacerea dvs., achizitionarea mai multor domenii de tara este o necesitate.
Este aceasta strategie potrivita pentru afacerea dvs.?
Detinerea de mai multe domenii pentru afacerea dvs. este benefica in multe cazuri (tocmai v-am oferit 5 motive convingatoare). Este important de retinut insa ca nu toate companiile au nevoie de mai mult de un domeniu.
De exemplu, daca detineti un singur magazin fizic atunci s-ar putea sa nu fie o idee buna sa detineti mai multe domenii pentru a nu va deruta clientii. Cand vine vorba de afaceri mici cu locatii unice, un nume de domeniu simplu si specific este suficient.