Wanted by FBI: Un complice al lui Bloom a fost arestat la Bucuresti

Morris Seymour jr, ultimul membru civil al gruparii infractionale Bloom-Stein, a fost retinut marti de catre politistii din cadrul Serviciului Urmariri al Inspectoratului General al Politiei Romane. Cetatean american rezident in Romania si proprietar al unei firme de servicii financiare cu sediul in Cipru, Morris era urmarit de autoritatile americane pentru asociere in cadrul unei vaste retele de spalare de bani si administrare de contracte fictive incredintate de Autoritatea Provizorie a Coalitiei din Irak. Rolul sau in retea era de „a spala” si de a transfera in SUA banii fraudati din Irak.

Toti cei inculpati de catre autoritatile americane in asa-numitul dosar Bloom-Stein, pentru fraude in Irak, sunt cetateni americani. Romania apare in aceasta cauza doar ca baza de operatiuni pentru doi dintre inculpati, Morris si Philip Bloom, capul afacerii, care aveau drept de rezidenta in tara noastra.

„Afacerea” pe care grupul o pusese la cale este una foarte des intalnita in Romania. Profitand de faptul ca un anume Robert J. Stein, fost condamnat pentru frauda, fusese numit in functia de Ofiter cu Finantarea si controlor pentru Autoritatea Provizorie a Coalitiei din regiunea Centru-Sud a Irakului, responsabil cu organizarea licitatiilor pentru lucrarile de reconstructiie, Bloom a obtinut contracte in valoare de peste 13 milioane de dolari, trucand licitatiile. In afara de Stein, el a fost ajutat si de trei ofitei din U.S. Army Reserve, col. Curtis G. Whiteford, lt.col. Debra M. Harrison si lt.col. Michael B. Wheeler, pusi sub acuzare miercuri. In afara de trucarea licitatiilor, grupul este acuzat ca s-a mai ocupat si cu fraudarea directa a fondurilor de reconstructie, cu spalarea de bani, contrabanda etc.

Rolul lui Morris
Morris Seymour jr nu a fost implicat direct in operatiunea de fraudare din Irak. Misiunea sa era de a facilita scoaterea banilor dati de Bloom ca mita din Irak si de a-i trimite in SUA, in conturile oficialilor corupti. De asemenea, el s-a ocupat de procurarea, pentru acestia, a unui mare numar de bunuri de lux – autoturisme, bijuterii, computere – pe care le trimitea tot in SUA. In acest scop, el s-a folosit si de una din afacerile sale, cu baza in Cipru, care se ocupa de servicii financiare.

Din datele obtinute de anchetatorii americani rezulta ca Stein a primit mita in valoare totala de peste 600.000 de dolari, in timp ce ceilalti complici au primit sume de bani (peste 200.000 de mii de dolari), masini de teren luxoase, masini sport din marcile cele mai exclusiviste, bilete de avion, bijuterii, arme, computere si „distractie”: bautura si femei. O mare parte din aceste „recompense” a ajuns in Statele Unite prin grija lui Morris.

Un „investitor” american
Conform datelor obtinute de „Gardianul”, Morris s-a nascut pe 1 martie 1945 in New York si are domiciliul in Pund Ridge, New York, pe Upper Shad Road, 124. El detine si drept de rezidenta in Romania si este casatorit cu Dordai Morris Gabriela, cetatean american de origine romana. Morris a venit in Romania in aceeasi perioada cu Bloom, la inceputul anilor „90. In noiembrie 1992, el a infiintat o firma, Convenience Shop Suppliers, cu sediul in strada Orlando, numarul 2, Bucuresti, impreuna cu cetateanul roman Gheorghe Mihai Lahman. Obiectul de activitate al firmei este „Comert cu amanuntul al bunurilor de ocazie vandute prin magazine” si ii are ca administratori pe ambii asociati.

O luna mai tarziu, la aceeasi adresa a fost infiintata o a doua firma, Convenience Shop SRL. Aceasta ii avea insa ca asociati pe sotia lui Morris si pe acelasi Gheorghe Mihai Lahman, iar obiectul de activitate principal era „Comert cu ridicata nespecializat de produse alimentare, bauturi si tutun” si foarte multe alte obiecte de activitate secundare – comert, transporturi, consultanta, servicii. Administratorul societatii este Dordai Morris Gabriela.