Cumpărarea unui nou smartphone poate fi o chestiune destul de dificilă, mai ales dacă nu te prea pricepi la tehnologie. Există o grămadă de telefoane disponibile pe piață, de la diferite mărci, la diferite prețuri, fiecare având un anumit public țintă. Deci, cum alegi un telefon?
Alegerea software-ului: Android vs. iOS
În primul rând, trebuie să iei în calcul principalul criteriu de diferențiere a smartphone-urilor: sistemul de operare. Cele mai populare două sisteme de operare pentru mobil sunt Android și iOS, iar această decizie va influența în mare măsură ce telefon vei alege.
Când comparăm iOS și Android, totul se reduce la preferințele personale, securitatea, ușurința în utilizare și ciclul de actualizare a sistemului de operare de către producător.
În general, iOS este cel mai bun sistem de operare când vine vorba despre ușurința de utilizare, în timp ce Android este cel mai bun dacă îți dorești mai multă personalizare, precum și varietate în opțiunile de cumpărare.
Citeste si: Transfer contacte de pe un telefon pe altul – Ghidul complet
iOS, sistemul de operarea conceput de Apple, oferă o experiență simplă, minimă și ușor de utilizat, care are avantajul actualizărilor rapide și în timp util, precum și o bună integrare cu celelalte dispozitive Apple, cum ar fi Mac-urile și iPad-urile. Dispozitivele iOS sunt, de asemenea, acceptate în general pentru actualizări majore de software timp de până la șase ani, ceea ce este mult mai bun decât ceea ce oferă majoritatea producătorilor de Android.
Acestea fiind spuse, ești obligat să te limitezi la aspectul și senzația acestui sistem de operare încă din prima zi. Chiar și dacă vorbim de widget-uri și pictograme, personalizarea iOS este încă cu mult în urmă față de cea a sistemului Android. De asemenea, ești limitat și în ceea ce privește opțiunile hardware. Adică, iOS este disponibil doar pe iPhone, ceea ce înseamnă că poți alege doar din ceea ce oferă Apple.
Când vine vorba de Android, lucrurile devin mult mai interesante. Cu Android, vei putea alege dintr-o gamă largă de dispozitive la prețuri variate. Aceasta înseamnă că poți alege un dispozitiv care se potrivește nevoilor tale fără a fi nevoie să cheltuiești suplimentar pentru ceva care nu va fi cu adevărat util pentru tine.
Sistemul de operarea iOS este folosit exclusiv de telefoanele iPhone, în timp ce sistemul Android este prezent pe mai multe tipuri de smartphone-uri, precum Samsung, Motorola, Xiaomi etc.
Alegerea hardware-ului potrivit
În afară de software, celelalte cinci criterii esențiale de alegere a unui smartphone grozav sunt designul, camerele foto, display-ul, performanța și bateria. Să vorbim despre primele două!
- Designul
De departe, designul este cel mai subiectiv criteriu de alegere a unui smartphone. Felul în care arată și se simte un dispozitiv are un efect mare asupra deciziilor de cumpărare ale consumatorilor, iar pentru unii, alegerea dispozitivului potrivit se poate reduce doar la design. Achiziționarea unui telefon doar pe baza aspectului nu este cel mai inteligent lucru pe care l-ai putea face, deci asigură-te că iei în considerare și alte criterii, cum ar fi specificațiile și caracteristicile sale.
Mai întâi, să vorbim despre formă vs. funcție. Această dilemă veche se regăsește în orice, de la mașini la modă, și chiar în cazul smartphone-urilor. Alegerea dispozitivului potrivit înseamnă să găsești unul care să îți confere un echilibrul potrivit între formă și funcție.
Multe smartphone-uri de astăzi mizează pe un design proeminent ca principal punct de vânzare. Acest lucru poate varia de la o cameră foto care incorporează un ecran secundar, cum ar fi pe Xiaomi Mi 11 Ultra, sau ar putea însemna că dispozitivul în sine este proiectat pentru a găzdui un display pliabil, cum ar fi gama Samsung Galaxy Z. În orice caz, trebuie să te gândești dacă aceste dispozitive îndeplinesc elementele fundamentale.
- Camera foto
Se poate spune că sistemul camerei este unul dintre cele mai importante elemente ale unui smartphone grozav și, în zilele noastre, este destul de dificil să mai găsești un dispozitiv care să ofere o experiență slabă a camerei, mai ales pe piața produselor premium. Există totuși câteva sfaturi pe care ar trebui să le iei în considerare atunci când te uiți la caracteristicile camerei unui smartphone.
În primul rând, nu te lăsa păcălit de specificații, deoarece acestea nu echivalează neapărat cu o calitate bună a camerei. Multe companii au dispozitive care oferă senzori cu număr mare de megapixeli pe dispozitivele lor mai ieftine, dar asta nu se materializează într-o calitate mai bună a imaginii. De ce? Pentru că software-ul care se află în spatele camerei este la fel de important ca și hardware-ul, dacă nu chiar mai important.
De exemplu seria iPhone 13 de la Apple. iPhone 13 Pro are un trio de senzori de 12 MP și, în comparație cu telefoanele Google Pixel 6, care au un senzor principal de 50 MP, iPhone reușește în continuare să țină pasul în ceea ce privește calitatea și claritatea. Deci, un număr mare de megapixeli nu se traduce în imagini mai bune, dar surprinde mai multe detalii, astfel încât să poți mări o fotografie mai mult fără ca aceasta să devină pixelată.