Într-o lume dominată de rețelele 4G (55% din totalul conexiunilor la nivel global), tehnologia 5G vine cu o serie de avantaje pentru operatorii și clienții din întreaga lume, însă, până la atingerea nivelului maxim de impact mai sunt multe lucruri de pus la punct.
Până în acest moment, 8% dintre rețelele mobile la nivel mondial sunt de tip 5G, iar până în 2025 se preconizează ca 1 din 4 rețele va fi 5G. Vitezele mobile ultra rapide care sunt promise de rețelele 5G vin la pachet și cu riscuri de securitate, care pot pune în pericol informațiile sensibile ale utilizatorilor. Până în 2023 se estimează că numărul utilizatorilor 5G la nivel global să ajungă la 3 miliarde.
Care sunt statele lumii în care tehnologia 5G se bucură de un succes major?
Tehnologia 5G a stârnit controverse în țara noastră, însă, România oferă a două cea mai bună viteză de internet 5G la descărcare la nivel mondial (388.51 Mbps). Pe primul loc se situează Coreea de Sud (399.5 Mbps), iar pe cel de-al treilea loc, Arabia Saudită, cu 370.12 Mbps. Prin urmare, dacă vrei să joci pe mobil la un casino online Romania sau să vizionezi filme prin streaming mobil, conexiunile 5G din țara noastră sunt printre cele mai bune din lume.
Cu toate acestea, la nivel de implementare a acestei tehnologii și la utilizarea rețelelor de către populație, România nu figurează în Top 10. Astfel, pe primul loc se situează China, cu peste 961.000 de stații 5G și peste 128 de milioane de telefoane compatibile 5G. Spania și Marea Britanie sunt la fel de interesate de rețelele 5G (în 2022, în Spania se estimează că 90% din populație să dispună de o conexiune 5G).
Statele Unite ale Americii investesc în utilizarea tehnologiei 5G, până în 2029 așteptându-se ca 71.5% din piața mobilă din SUA să se bazeze pe rețelele 5G (se preconizează un număr de 195 de milioane de utilizatori până în 2026). Aceasta este urmată de Coreea de Sud, cu 9 milioane de utilizatori 5G (până în 2025 se așteaptă că numărul acestora să ajungă la 40 milioane de persoane).
Canada, Australia, Arabia Saudită, Italia și Finlanda completează topul celor mai deschise țări către tehnologia 5G. În Canada, rețelele 5G au o viteză a traficului de date cu 205% mai bună decât cea a rețelelor 4G, în timp ce în Australia s-a ajuns la o viteză de până la 283.56 Mbps. Arabia Saudită oferă o viteză medie a rețelelor 5G de 370.12 Mbps și se preconizează ca până în 2030 o conectare a aproximativ 45 de milioane de noi dispozitive IoT.
Tranșarea rețelelor 5G și riscurile de securitate potențiale
Acest proces constă în crearea de multiple rețele logice unice și virtuale în cadrul aceleași structuri fizice de rețea. În acest sens, operatorii de servicii mobile creează prin intermediul SDN-urilor și NFV-urilor, dar și a altor proceduri, precum automzatizarea și folosirea instrumentelor de analiză a unor porțiuni de rețea care sunt dedicate unei anumite aplicații, servicii sau categorii de utilizatori.
- Tranșarea rețelelor 5G vine cu o gamă extinsă de beneficii pentru operatori și utilizatori, printre acestea numărându-se:
- Reducerea cheltuielilor operaționale (OPEX) și a cheltuielilor de capital (CAPEX);
- Creșterea eficienței operaționale și a timpului necesar lansării pe piață a serviciilor de rețea 5G;
- Eliminarea tuturor dezavantajelor care derivă din folosirea celei mai populare soluții QoS – “DiffServ”;
- Porționarea corectă a resurselor alocate de către operatori în funcție de secțiunea de rețea.
Prin intermediul unei singure rețele se pot oferi servicii variate și diferențiate (de exemplu, o parte din rețea poate fi utilizată pentru a oferi o rată scăzută a traficului de date și o latență scăzută, în timp ce o altă porțiune a rețelei poate fi configurată pentru a oferi randament maxim).
Rețelele 5G oferă viteze mai mari la descărcarea și încărcarea datelor, lățime de bandă mai largă și multe alte avantaje, eficiența acestora determinând și creșterea numărului de atacuri din partea celor care activează pe piața infracțiunilor cibernetice. În acest moment, 68% dintre operatori oferă rețele private wireless companiilor din întreaga lume, dar în viitor, majoritatea operatorilor de servicii 5G intenționează să facă acest lucru.
Printre provocările și riscurile evidențiate de aceștia se evidențiază:
- Lipsa know-how-ului informațional și a instrumentelor care să le permită să stopeze vulnerabilitățile de securitate – 48%
- Amenințările privind confidențialitatea – 47%
- Vulnerabilitățile legate de virtualizarea rețelei – 41%
- Numărul limitat de experți în securitate 5G – 39%
- Întinderea rețelelor (ceea ce permite lansarea unor atacuri multiple din diverse direcții) – 32%
- Roaming – 29%
- Riscurile legate de tehnologiile anterioare – 26%
- Menținerea interoperabilității – 25%
- Riscurile legate de lanțul de aprovizionare – 6%
Este important de remarcat faptul că majoritatea operatorilor și furnizorilor de servicii 5G au înțeles că securitatea rețelelor este unul dintre principalele puncte de consolidat în viitor. În acest moment, 51% dintre aceștia au prioritizat parteneriatele cu furnizorii de servicii IT și Cloud pentru a asigura securitatea rețelelor private, în timp ce 22% au apelat la companii specializate în furnizarea de servicii specializate de securitate.
Crearea unor firewall-uri de ultimă generație, lansarea unor soluții securizate de accesare la distanță, gateway web securizat și parteneriate cu furnizori SASE de top reprezintă doar câteva dintre opțiunile care pot conduce la o atenuare a amenințărilor și riscurilor la adresa rețelelor 5G.