Un raport evaluare teren este cel mai adesea cerut in urmatoarele cazuri: efectuarea unei tranzactii de cumparare si vanzare de terenuri; cedarea unui teren cu garantie (ipoteca); in scopuri contabile; impartirea proprietatii in caz de divort sau alte dispute legale. In functie de scopul si metodele de efectuare a evaluarii terenurilor, acesta este impartit in mai multe tipuri. Informatiile privind un raport evaluare teren ca una dintre partile constitutive, sunt incluse in cadastrul funciar de stat. Rezultatele evaluarii stau la baza evaluarii economice a terenurilor agricole si sunt luate in considerare la determinarea adecvarii solurilor pentru cultivarea culturilor. De asemenea, rezultatele evaluarii sunt utilizate pentru a prezice pierderile in agricultura in productia de diverse produse, in special silvicultura.
Evaluarea economica a terenurilor
Datele evaluarii economice a terenurilor sunt luate in considerare la efectuarea evaluarii monetare normative a terenurilor, in analiza eficientei utilizarii terenurilor in comparatie cu alte resurse naturale. De asemenea, acest tip de evaluare iti permite sa determini daca un anumit teren este potrivit pentru cultivarea unei anumite culturi.
Raport evaluare teren – Evaluarea monetara a terenurilor
Evaluarea monetara a terenurilor se imparte in doua tipuri, in functie de scop si procedura: evaluare monetara normativa si evaluare monetara experta. Valoarea monetara normativa este necesara in majoritatea cazurilor pentru a determina: taxa pe teren, taxe pentru donarea sau mostenirea parcelelor, rata de inchiriere a terenurilor. „Normativul” se calculeaza pe baza datelor de referinta privind fertilitatea terenurilor agricole sau pe baza datelor, privind costurile de creare a infrastructurii asezarii. Raportul de evaluare teren pentru a afla pretul, este tipul de activitate pe care o desfasoara firma GVA Evaluari. Evaluarea terenului presupune determinarea valorii de piata a unui teren. Valoarea de piata, dupa cum se stie, este pretul pentru care un teren poate fi vandut.
Evaluarea unui apartament
Evaluarea unui apartament este o procedura care difera in functie de scopul pentru care se efectueaza evaluarea si de unde vor fi prezentate rezultatele acesteia. Prin urmare, preturile pentru serviciu difera in functie de acest factor. Potrivit legii, prin evaluarea unui apartament se intelege determinarea valorii de piata a unui apartament. Valoarea de piata este costul pentru care este posibila instrainarea unui apartament la data evaluarii, in temeiul unui acord incheiat intre cumparator si vanzator, dupa efectuarea unei comercializari adecvate, cu conditia ca fiecare dintre parti sa actioneze competent, judicios si fara constrangere. La evaluarea unui apartament, pentru a realiza vanzarea cu succes a acestuia, este necesar sa se tina cont de actiunile ulterioare care vor avea loc dupa evaluare. Prin urmare – pentru ca un apartament sa fie vandut, nu este suficient doar sa determini pretul de vanzare corect si exact al acestuia. Ai nevoie de evaluarea unui apartament efectuata de experti, pentru a realiza cel mai mare pret posibil.