Cand a fost lansat Segway, multi au spus ca va fi capabil sa schimbe modul in care orasele au fost proiectate si construite. Cativa ani mai tarziu, in 2015, hoverboard-ul a fost inventat si parea ca va revolutiona lumea – mai mic, mai usor si fara volan, ar putea fi oare hoverboard-ul viitorul in materie de transport personal? Va propunem sa aruncam o privirea asupra evolutiei hoverboard-ului – cum a aparut el si care este directia spre care se indreapta.
Cine a inventat hoverboard-ul?
Aceasta este o problema complicata, deoarece nu pare sa existe cu adevarat un inventator anume. Multe intreprinderi diferite au proiectat si au creat produse similare in acelasi timp, deci este foarte greu de identificat. Antreprenorul Shane Chen este primul care a pretins ca a inventat un scuter auto-echilibrat, deoarece in 2013 a lansat campania Kickstarter care anunta dispozitivul.
Dincolo de asta, un hoverboard are multe puncte comune cu Segway, care a fost inventat mult mai devreme. De fapt, Segway Inc. (compania care vinde originalul Segway) a declarat ca detine brevetul care ii confera dreptul exclusiv de a vinde scutere cu auto-echilibrare in SUA. Ei au scos Ninebot-ul, care este foarte asemanator cu modelele de hoverboard.
Indiferent de adevarul despre numele inventatorului, hoverboard-ul, cu siguranta a fost o inovatie inspirata dupa forma lui Segway, motiv pentru care hoverboard-ul este uneori cunoscut sub numele de „Swegway”. Numele, cu toate acestea, este o alta problema controversata.
Denumirea corecta
Hoverboard-ul, Swegway, scuterul cu auto-echilibrare, bordul de auto-echilibrare cu doua roti, mini Segway – toti acesti termeni sunt folositi pentru a descrie acelasi dispozitiv. Termenul care a prins cel mai bine este insa „hoverboard”, desi motivul pentru acest lucru este neclar. Vorbim cu siguranta despre o placa („board”), dar nu una care pluteste („hover”), cel putin nu in sensul lui Marty McFly, personajul din trilogia „Inapoi in viitor”.
Exista inca o dezbatere cu privire la denumirea corecta pe care ar trebui sa o poarte aceasta placa, mai ales ca exista si dispozitive reale de tip hoverboard – dispozitive asemanatoare skateboard-ului care plutesc deasupra solului – desi sunt mult mai putin disponibile pe piata. Problema este ca, pentru moment, nu este nimic mai bun decat „hoverboard-ul”. Termenul „scuter cu auto-echilibrare” nu reuseste sa descrie prea bine dispozitivul; „self-balancing two-wheeled board” nu va prinde la public…
Asa ca pentru moment, „hoverboard” este cel mai potrivit si folosit termen.
De ce a devenit atat de popular?
Hoverboard-ul a ajuns rapid la un nivel de popularitate incredibil. Dar cum s-a intamplat asta? Este vorba despre mai multe motive. Primul motiv il constituie faptul ca este destul de distractiv de condus. Intuitiv (raspunde la comenzi la cea mai fina miscare a piciorului astfel incat creeaza senzatia ca iti „citeste” gandurile), trebuie doar sa te urci pe hoverboard si in curand vei zbura ca si cum ar fi o extensie a corpului tau. Pretul acestor dispozitive este unul accesibil.
Nu trebuie sa uitam nici contributia vedetelor in ceea ce priveste popularitatea crescuta a hoverboard-ului. Intre anii 2015 si 2016, vedete precum Justin Bieber si Jamie Foxx au fost vazute folosind astfel de dispozitive.
Un alt motiv l-ar putea constitui anul in care au aparut: 2015 – exact anul in care, realizatorii filmului „Inapoi in viitor II” isi imaginau existenta unor hoverboard-uri.