Cum alegi polistirenul potrivit pentru proiectul tău de izolare termică?

Înțelegerea diferitelor tipuri de polistiren și alegerea celui potrivit pentru proiectul tău de izolare termică poate fi o sarcină destul de complicată. Descoperă prin ce se diferențiază plăcile expandate de cele extrudate și care sunt cele mai importante specificații tehnice pe care să le iei în considerare înainte de a face achiziția!

Polistiren expandat vs. extrudat: utilizări

Polistirenul expandat (EPS) și cel extrudat (XPS) sunt două tipuri de materiale utilizate pe scară largă în industria de construcții, datorită gradului foarte bun de izolare termică, durabilității și ușurinței de montare. Totodată, aceste produse au caracteristici distincte, ceea ce le face mai potrivite pentru anumite aplicații:

  • plăcile expandate au o structură celulară deschisă și sunt potrivite, printre altele, pentru termoizolarea pereților, pardoselilor cu trafic redus sau intens și acoperișurilor înclinate; pentru fațade este recomandat să alegi polistiren EPS 80 de 10 cm sau mai gros, pentru a obține o lucrare eficientă din punct de vedere energetic și durabilă;
  • plăcile extrudate au o structură celulară închisă, sunt impermeabile și densitatea lor este mai mare decât a polistirenului expandat, astfel încât se folosesc pentru aplicații precum izolarea soclului și pardoselilor supuse unor încărcături mari.

Conductivitate termică

Una dintre caracteristicile principale la care să fii atent când alegi polistirenul este coeficientul de conductivitate termică. Acest parametru reprezintă capacitatea unui material de a transfera sau, altfel spus, de a pierde căldura. Valoarea lui trebuie să fie cât mai mică: spre exemplu, polistirenul cu 0,037 W/mK este mai eficient decât cel cu 0,040 W/mK.

Astfel, polistirenul cu o conductivitate termică scăzută va menține mai bine căldura în interiorul locuinței în lunile răcoroase, fiind o opțiune ideală pentru izolarea termică. De asemenea, împiedică transferul termic vara și contribuie la menținerea unei temperaturi scăzute în imobil.

Grosime

Pentru o termoizolare eficientă, nu este de ajuns să alegi polistiren cu o valoare mică a conductivității termice. În funcție de calitățile izolatoare ale suprafeței suport (zidărie, structură de lemn etc.) și de condițiile climatice din zona în care locuiești, ar trebui să optezi pentru diferite grosimi ale plăcilor. Iată două exemple:

  • pentru fațadele caselor din zone cu ierni blânde, poți alege polistiren expandat de 10 sau de 15 centimetri grosime; 
  • în cazul caselor de la munte sau din zone cu temperaturi foarte scăzute în perioada iernii, este recomandată termoizolarea fațadelor și a mansardelor cu polistiren expandat de 20 de centimetri!

Rezistență la compresiune

O altă caracteristică esențială pentru alegerea polistirenului este rezistența la compresiune, măsurată în kPa. Se referă la capacitatea materialului de a-și păstra forma sub acțiunea unor forțe – lovituri în termosistem, mobilier greu așezat pe pardoseală etc. Iată câteva indicații de care să ții cont:

  • polistiren EPS 50 sau 60 – pentru spații interioare, balcoane și terase;
  • polistiren EPS 70 sau 80 – pentru termoizolarea fațadelor;
  • polistiren EPS 100 sau 120 – pentru acoperișuri înclinate sau de tip terasă și pentru pardoseli cu trafic intens;
  • polistiren EPS 150-120 – pentru pardoseli sau platforme pe care sunt depozitate obiecte cu greutăți foarte mari sau pe care circulă utilaje grele.

Alegerea polistirenului potrivit pentru proiectul tău de izolare termică este esențială pentru performanța și durabilitatea stratului de termoizolare. Este important să înțelegi foarte bine cerințele aplicației și să achiziționezi produsele ideale din punctul de vedere al conductivității termice, grosimii și al rezistenței la compresiune.

Sursă foto: shutterstock.com