Marketingul digital continua sa creasca in importanta. Oamenii petrec mai mult timp online, iar bugetele de marketing continua sa se orienteze catre digital. Cu atat de multe oportunitati in marketingul digital, este usor sa intri in joc.
Cu toate acestea, investitia in strategia de marketing online este una dintre cele mai bune modalitati de a spori rentabilitatea digitala a investitiei. O strategie clara de marketing digital reduce risipa, adauga concentrare eforturilor tale si se bazeaza pe ceea ce functioneaza deja.
Iata cum sa creezi o strategie solida de marketing digital:
1. Exploreaza peisajul si analizeaza-ti rezultatele:
O strategie solida incepe prin a analiza si examina. Acest lucru iti ofera o idee clara despre punctul de plecare si despre modul in care te compari cu concurenta, obtinand o intelegere mai profunda a nevoilor clientilor.
- Analizeaza performanta. Incepe prin a-ti evalua performanta in ultimul an. Realizeaza analize pentru a determina ce a functionat in demersurile de promovare online si ce nu a functionat si de ce.
- Evalueaza-ti concurenta. Petrece timp privind prezenta digitala a concurentilor tai. Este minunat ca poti studia ce fac concurentii tai, deoarece totul e public.
- Fa cunostinta cu clientii tai. Facebook Audience Insights este un instrument gratuit de la Facebook pe care il poti folosi pentru a descoperi detalii despre dimensiunea publicului, datele demografice, comportamentele si interesele clientilor. Google Trends este un alt instrument gratuit pentru a vedea subiectele pe care oamenii le cauta si tendintele de cautare de-a lungul timpului.
2. Planifica-ti strategia de marketing digital:
Construieste-ti o strategie clara, bazata pe ceea ce doresti sa realizezi si cum vrei sa pui planul in aplicare. Cadrul strategic al campaniilor de marketing digital reprezinta obiective, strategii si tactici care te ajuta sa iti realizezi planul.
- Obiectivele le vei seta in functie de necesitati De exemplu, un obiectiv de baza ar putea fi cresterea vanzarilor cu 5% sau generarea a 200 de inscrieri la un anume eveniment.
- Strategia este abordarea pe care o vei folosi pentru a-ti atinge obiectivele. Strategia este definita de obicei de obiectivele campaniei de marketing – poti alege sa te concentrezi pe constientizare, interes, dorinta si actiune.
- Tactica pe care o alegi trebuie sa fie aliniata cu obiectivele tale, folosind strategii de marketing. Stabilirea unei strategii clare te va ajuta sa te concentrezi pe domeniile care sunt cele mai susceptibile de a stimula dezvoltarea afacerii. In marketingul digital, provocarea este sa decizi ce ar trebui sa faci.
3. Defineste-ti publicul tinta:
In marketingul digital, ai ocazia sa executi campanii cu targeting foarte precis. Treci dincolo de directionarea demografica traditionala si fii cat mai specific posibil. Creaza profile de cumparator care se potrivesc cu imaginea clientul tau ideal pentru-i oferi exact ce are nevoie.
4. Construieste-ti strategia de continut:
Pe baza obiectivelor tale de marketing si a publicului tinta, creeaza un plan de continut. Aceasta ar trebui sa contina principalele subiecte sau abordari pe care vrei sa le atingi in campanii specifice de marketing.
5. Alege-ti canalele si tacticile:
Odata ce cunosti continutul care rezoneaza cu publicul tau, vei alege canalele care sunt cele mai susceptibile sa ofere cele mai bune rezultate. Ia in considerare toate canalele, instrumentele si tacticile digitale potentiale pe care le-ai putea folosi. Apoi prioritizeaza pe baza strategiei pe care ai creat-o la pasul doi. Gandeste-te la modul in care fiecare canal contribuie la atingerea obiectivului si scopului tau.
6. Stabileste indicatori cheie de performanta si repere:
De prea multe ori, companiile incep sa lanseze campanii de marketing, dar nu pot raspunde la intrebarea daca obtin intr-adevar rezultate. Fiecare activitate in care investesti ar trebui sa aiba un KPI clar, este masura succesului tau. Un sistem propriu de evaluare a rezultatelor va demonstra daca ti-ai atins obiectivele.
7. Foloseste cele mai bune practici:
De multe ori diavolul se ascunde in cele mai mici detalii. Daca ratezi etape sau sari din pasii de executie, este posibil sa descoperi ca nu obtii rezultatele asteptate. Aloca timp pentru a te asigura ca utilizezi cele mai bune practici. Marketingul digital se schimba frecvent si ceva la care a functionat anul trecut poate necesita o modificare pentru a functiona acum. Tine minte ca este mai bine sa faci cateva lucruri bine decat multe lucruri in mod mediocru.
8. Analizeaza si ajusteaza:
Unul dintre calitatile care face marketingul digital atat de puternic este flexibilitatea si capacitatea de a se ajusta. Nu trebuie sa mentii un plan stabilit daca nu da roade. De exemplu, daca un anunt nu ofera rezultate, intrerupe-l si incearca o reclama noua. Daca site-ul tau web nu converteste vizitatori, analizeaza cauzele, nu te teme sa faci schimbari.
Concluzii
Poate fi usor sa adopti noi tactici in marketingul digital, poti elabora idei sau poti folosi instrumente noi in fiecare saptamana. Cheia pentru obtinerea rezultatelor este sa construiesti un plan clar si sa ramai concentrat. O strategie focalizata inseamna ca intelegi clar cum trebuie sa actionezi in directia obiectivelor tale de marketing digital, pentru a avea succesul dorit.