Sisteme de irigatii agricole – care este utilitatea lor?

Irigarea eficienta si durabila a terenurilor agricole devine din ce in ce mai importanta in contextul schimbarilor climatice. Prin urmare, o utilizare profitabila si care economiseste resursele de apa, este o problema importanta pentru fermieri. 

Exista sisteme de irigatii agricole prin aspersie, prin picurare si altele care indeplinesc cele mai inalte cerinte. Iar Dicor Land ofera mai mult: planificare bine gandita a sistemelor de irigatii pentru agricultura.

Metode si sisteme de irigatii agricole

O aprovizionare adecvata cu apa este o cerinta de baza pentru productii agricole stabile. Conditiile climatice dificile din ultimii ani arata ca apa de ploaie nu mai este suficienta pentru irigarea campurilor si a pajistilor. In legatura cu cresterea deficitului de apa (subterana), pretioasa resursa, ar trebui utilizata cat mai eficient posibil. 

Pentru a asigura o calitate constanta a recoltelor, fermierii nu numai ca au luat masuri pentru a indrepta conditiile dificile cat mai bine posibil, ci au implementat sisteme de irigatii agricole eficiente. Cele mai frecvent utilizate metode de irigatii sunt irigarea subterana, de suprafata si micro sau picaturi, precum si prin stropire. 

Cantitatile de apa necesare pentru aceasta sunt prelevate in mare parte de pe suprafata sau de sub pamant sau din ape curgatoare si sunt aduse in zonele utilizabile cu o masina mobila de irigare, un aspersor sau furtunuri de picurare.

Sisteme de irigatii agricole si tehnologie de stropire

Cele mai citite articole

Tehnologia eficienta de irigare utilizeaza cat mai putina energie pe metru cub de apa transportata si asigura distribuirea cat mai eficienta a acesteia. Se poate presupune ca sistemele inteligente de irigatii vor trebui sa continue sa se impuna in agricultura, pentru a compensa lipsa precipitatiilor si pentru a utiliza cu intelepciune apa disponibila. 

Deoarece apa este o materie prima pretioasa, trebuie avu grija atunci cand alegi sistemul de irigatii agricole potrivit. Unii producatori sau angrosisti ofera servicii de planificare pentru a sprijini fermierii in alegerea sistemului de irigatii potrivit pentru terenul lor.

Agricultura nu este doar agricultura

Cerintele pentru sisteme de irigatii agricole depind de orientarea respectiva a companiei. Un legumicultor are cerinte diferite pentru irigatii fata de un cultivator de fructe sau cereale. 

Culturile in aer liber sunt de obicei irigate diferit fata de culturile din sera. Si aici exista diferente semnificative. In functie de tipul de sera, metodele de irigatii a plantelor difera si ele.

Practic, sistemele de irigatii agricole pot fi defalcate astfel in functie de aplicatie:

  • Campuri si pajisti: irigatii prin aspersie;
  • Legumicultura: irigatii prin picurare;
  • Pomicultura: irigatii prin picurare, stropire / duze (inclusiv protectie impotriva inghetului);
  • Irigarea gradinii: irigare prin brazda, irigatii prin picurare si aspersoare;
  • Horticultura, gradinarit si amenajarea teritoriului, parcuri: irigatii prin picurare sau prin aspersie;
  • Sera: irigatii prin picurare;
  • Irigare si racire hambar: aspersoare, daca este necesar cu aburire.

Cele mai citite articole