Filtrele antimagnetită – sunt acestea eficiente sau nu?

Ultimul lucru pe care ti-l doresti atunci cand detii o centrală termică este, cu sigurantă, ca aceasta să functioneze mai putin eficient sau chiar să nu mai functioneze. Rugina sau depunerile care se acumulează pe tevi pot transforma acest scenariu in realitate, insă există si solutia pentru a preveni astfel de neplăceri, aceasta fiind reprezentată de utilizarea unui filtru antimagnetită. 

Care este rolul acestuia, care sunt avantajele pe care le prezintă si de ce este important ca centrala termică sau radiatorul utilizat să fie prevăzut cu un astfel de element vei descoperi in acest articol. 

De ce este necesara utilizarea unui filtru antimagnetita?

Utilizarea unor filtre antimagnetita este esentiala in vederea colectarii namolului sau murdariei inainte ca acestea sa se acumuleze in sistemul de incalzire centrala, astfel incat aceasta sa poata continua sa functioneze la fel de eficient. Filtrele antimagnetita sunt montate pe conductele centralei, extragand orice resturi din apa care curge prin conducte, astfel incat sa nu existe o acumulare care sa limiteze fluxul de apa. 

Beneficii oferite de filtrele antimagnetita

Montarea unui astfel de filtru pe sistemul de incalzire utilizar ar putea aduce multe beneficii. Un astfel de filtru face ca sistemul de incalzire sa fie mai eficient, iar facturile de energie pot fi chiar mai mici. Amprenta de carbon este redusa semnificativ, iar riscul de reparatii costisitoare scade in mod semnificativ. Mai mult decat atat, durata de viata a centralei termice creste in mod considerabil. 

Din ce cauza se formeaza depunerile?

Simpla trecere a apei prin conductele metalice ale centralei termice poate duce la formarea ruginei sau la formarea depunerilor de namol. Rugina, combinata cu murdarie si alte resturi formeaza o substanta asemanatoare noroiului, cunoscuta sub denumirea de namol. In cazul in care  nu este indepartat, acesta poate avea un impact real nefavorabil asupra utilizarii sistemului de incalzire. 

In acest sens, pot aparea zgomote excesive de la centrala sau de la calorifere, radiatorul poate incalzi cu greu, apa de la robinet poate fi tulbure sau centrala se poate opri in mod neasteptat. Pe termen lung, exista riscul ca centrala sa nu mai functioneze la fel de eficient, ceea ce poate duce la cresterea facturilor de energie sau chiar la defectarea totala a acesteia, fiind nevoie de inlocuirea sa.