A lasa copiii si cainii impreuna nesupravegheati este intotdeauna o idee nefericitam chiar daca ei se cunosc. Iata de ce trebuie sa luati in calcul urmatoarele sfaturi privind siguranta copiilor in preajma animalelor de companie.
Intre entuziasm, mult zgomot si oameni noi, nu este de mirare ca animalele noastre de companie gasesc adesea reuniunile de familie nelinistitoare. Iar cu un caine anxios, exista o sansa mai mare ca el sa poata manifesta comportamente agresive. Agresivitatea la caini fata de persoane familiare poate fi imprevizibila si chiar periculoasa iar aceasta situatie este importanta mai ales atunci cand este implicat un copil necunoscut deoarece cainele nu are antecedente cu acel copil pentru a compensa orice lucru ciudat care se intampla.
Daca copiii si animalele de companie vor face parte din planurile dvs. de vacanta, urmati aceste sfaturi privind siguranta copiilor in preajma animalelor de companie pentru a va asigura ca toata lumea se distreaza.
Sfaturi privind siguranta copiilor in preajma animalelor de companie
1. Faceti-va timp pentru prezentari
Poate una dintre cele mai mari greseli pe care le puteti face in ceea ce priveste siguranta copiilor si a animalelor de companie este sa presupuneti ca copiii vor sti cum sa interactioneze cu un caine. De fapt, chiar si cele mai prietenoase animale cu copiii trebuie sa invete cum sa interactioneze in mod corespunzator cu acestia.
Daca copiii nu sunt familiarizati cu cainele, discutati cu ei si explicati-le modalitatile adecvate de a interactiona cu un caine.
Exista doua reguli esentiale pe care copiii ar trebui sa le invete:
- Primul este ca atunci cand saluta cainele, ar trebui sa astepte ca cainele sa vina la ei. Nu ar trebui sa se grabeasca spre caine si nu ar trebui sa-si apropie fata de cea a cainelui. Cel mai bine este ca ei sa-si intinda mainile si sa permita cainelui sa le adulmece, drept salut.
- Al doilea lucru este sa-i invatati cum sa mangaie corect un caine. Aratati-le copiilor unde ii place cainelui dvs. sa fie mangaiat (unora le place pe spate, altora dupa urechi, etc.). De asemenea, ar trebui sa fie invatati ca cainilor nu le plac imbratisarile.
2. Nu ignorati semnalele de stres la caini
Cainii tind sa fie cei mai relaxati atunci cand lucrurile urmeaza un model sau o rutina previzibila. Asa ca, atunci cand o intrunire a membrilor familiei perturba rutina normala, nu este surprinzator ca acestia pot fi putin incordati si pot deveni mai reactivi.
Un caine care se intelege bine de obice cu vizitatorii ar putea sa nu reactioneze la fel de bine la urmatorul vizitator, atunci cand exista muzica in fundal iar in casa mai sunt deja 20 de persoane. Acest lucru este valabil mai ales in ceea ce priveste copiii, deoarece acetia fac adesea lucruri bruste, surprinzatoare sau chiar dureroase cainilor.
Pentru a evita problemele si pentru a asigura siguranta copiilor in preajma animalelor de companie, fiti intotdeauna atenti la limbajul corpului cainelui dvs.
Daca cainelui ii place prezenta copilului va avea un comportament liber, linistit. Muschii lui vor fi relaxati, gura lui poate fi deschisa bland si va privi copilul cu ochi blajini.
Un caine stresat, pe de alta parte, poate fi rigid sau are gura inchisa. Mai ales daca sunt mai multi copii care alearga, ar trebui sa oferiti cainelui dvs. o cale de iesire pentru a asigura siguranta copiilor. De indata ce vedeti aceste tipuri de semnale este timpul sa acordati o pauza cainelui, oferindu-le copiilor altceva de facut, departe de caine.
3. Supravegheati actiunea
In timp ce cainii bine dresati au de obicei putin mai mult autocontrol decat puii tineri sau cainii nedresati, siguranta copiilor nu este niciodata garantata in preajma cainilor, in special a cainilor straini. Chiar si un caine bine dresat poate reactiona daca este tras sau impins pana la punctul de a suferi dureri severe.