Tu ai echipamente HoReCa modulare în bucătăria localului tău?

Pentru a facilita munca personalului și a crește productivitatea în bucătăriile din unitățile de catering, sunt utilizate linii de gătit profesionale.

Ce sunt liniile de gătit profesionale?

Sunt linii speciale de echipamente modulare anume destinate pentru prepararea alimentelor (de obicei la cald). Ele sunt completate cu o gamă largă de module care pot fi utilizate independent sau în combinație cu altele, ceea ce face din aceste linii HoReCa standardizate soluții universale pentru multe dintre firmele care activează în domeniul alimentației publice.

Denumirea unei linii de gătit profesionale se completează cu o anumită serie (un număr) și componente specifice. Pe lângă numele mărcii comerciale (uneori este vorba chiar de numele companiei), include și un număr de serie, de exemplu 700. 

Acest număr corespunde adâncimii liniei, adică distanței măsurate de la suprafața frontală a fiecărui modul până la perete (când este instalat în serie, unul lângă altul).

Datorită faptului că echipamentele principale al liniilor de gătit sunt în cele mai multe cazuri termice, aceste seturi modulare sunt uneori numite și linii/serii gastronomice termice. Există următoarele serii standard de linii termice: 600, 700 și 900.

Principiul modular pe baza căruia este construită o astfel de linie termică HoReCa ce permite antreprenorilor să își creeze configurația optimă a acestor module culinare standardizate, alegând ca într-un joc de lego dintre echipamentele tehnologice existente la distribuitori pe cele necesare. Singura cerință prealabilă este aceea de a ține cont obligatoriu de seria selectată. 

Cum alegi o linie de gătit profesională?

O serie de factori influențează alegerea configurației unei linii gastronomice profesionale: 

  • tipul și nivelul unității de catering;
  • numărul de locuri în sală/terasă pentru clienți;
  • numărul de comenzi/clienți per schimb de lucru;
  • caracteristicile instalațiilor gastronomice de producție;
  • conceptul bucătăriei profesionale etc. 

Pentru unitățile de alimentație publică unde există 80 până la 120 de locuri, se consideră că optimă este seria 700.

Pentru localurile de dimensiune medie (restaurante, cantine etc.), care au între 120 și 150 de locuri experții recomandă linia de gătit profesională 800.

Dacă este vorba de o unitate HoReCa de mari dimensiuni, cu mai mult de 150 de locuri, este cel mai indicat să se achiziționeze module din seria 900.

Cele mai citite articole

Liniile din diversele serii pot include următoarele module: tigăi (staționare și basculante), grill-uri, friteuze, oale de gătit profesionale, plite, cuptoare, încălzitoare de alimente, dar și dulapuri și mese neutre. 

Încălzitoarele de alimente pot fi de tip „umed” sau „uscat” și sunt proiectate anume pentru a menține calde preparatele finite. 

Într-un încălzitor de alimente de tip uscat, alimentele sunt încălzite prin convecție naturală, datorită elementelor de încălzire instalate sub încălzitorul propriu-zis de alimente. 

În încălzitorul de alimente cu abur între elementul de încălzire și recipientul gastronorm există o baie cu apă, care asigură încălzirea lentă, cu abur, a alimentelor. 

Încălzitoarele pentru felurile secundare permit utilizarea recipientelor gastronorm de diferite formate.

În conformitate cu regulile sanitare aprobate, temperatura mâncărurilor gata preparate ce se pot depozita pe termen scurt într-un încălzitor de alimente (nu mai mult de 2 sau 3 ore de la momentul preparării!) în stare încălzită în timpul distribuției ar trebui să fie:

  • pentru feluri secundare și garnituri: nu mai puțin de 65 grade Celsius;
  • pentru ciorbe, supe, sosuri: nu mai puțin de 75 grade Сelsius;
  • pentru băuturi calde (ceai, cafea): nu mai puțin de 85 grade Сelsius.

Echipamentele termice ale liniilor de distribuție includ încălzitoare de alimente pentru felurile principale și încălzitoare de alimente pentru felurile secunde. Ele pot fi, precum am menționat, de tip umed sau uscat.

Mesele neutre din oțel inoxidabil standardizate au blaturi rezistente și sunt ergonomic realizate, pentru a face pentru personalul din bucătărie tăierea cât mai ușoară a materiilor prime alimentare și semifabricatelor sau așezarea unor echipamente suplimentare de lucru (mixere, blendere etc.) și a obiectelor de veselă pe acestea.

Găsești pe site-ul tcromania.com module standardizate aparținând liniilor de gătit profesionale. Intră să îți alegi de acolo toate echipamentele profesionale de care ai nevoie în bucătăria ta HoReCa!

Cele mai citite articole