Daca detii o firma care pune in practica si realizeaza diverse proiecte in constructii stii prea bine ca nu ai cum sa demarezi nimic pana nu gasesti un coordonator ssm cu experienta. Nu, nu e ceva optional, persoana respectiva trebuie sa faca parte din echipa si e obligatoriu sa o ai daca vrei sa nu ai penalitati, amenzi, in baza legislatiei actuale.
Cu cel putin cinci ani de experienta in constructii si studii actualizate, pregatire continua, coordonatorul SSM incepe sa isi intre in rol in faza de proiectare si de executie.
Practic el e omul de care depinde siguranta tuturor celor aflati pe santier si tot el este cel care analizeaza toate cauzele care au dus la accidente nedorite de munca si le raporteaza corect si imediat.
Obligatiile unui coordonator ssm sunt stabilite prin lege si includ si elaborari de planuri de securitate si de sanatate, intocmirea dosarului de interventii ulterioare, deschiderea registrului de coordonare.
Cand incepe executarea proiectului in derulare coordonatorul SSM verifica imediat daca a fost intocmita declaratia prealabila si daca s-a comunicat corect si in termen ITM-ului.
Cele mai citite articole
De regul coordonatori buni gasim si la firmele specializate in astfel de servicii, doar acolo poti fi sigur ca ai cei mai buni oameni pentru sarcinile pe care le vor avea de indeplinit, coordonatorii alocati sunt familiari cu metodologia managementului de proiect.
Alte atributii ale coordonatorilor sunt planificarea activitatilor in mod corect si observare indeplinirii acestora, elaborarea planului General al SSM, actualizarea lui, verificarea Planurilor Proprii ale Contractorilor Generali si subcontractorilor. Instruirea personalului de linie si modul in care se realizeaza este observat de asemenea tot de catre acesti coordonatori SSM.
Orice accident de munca este adus la cunostinta sa si este analizat, se constanta ce s-a intamplat si de ce s-a intamplat, se incearca identificarea acelor metode prin care se va evita in viitor un astfel de accident.
Oricine poate fi coordonator SSM? Nu, in niciun caz. Pe langa anii de experienta in constructii ai nevoie si de studii superioare finalizate si acreditate, ai nevoie de specializare pentru coordonarea SSM, actualizata la trei ani cel putin, cu toate studiile finalizate si absolvite, cu diplome existente.
Firmele care se ocupa de alocarea acestor coordonatori pentru companiile care lucreaza in constructii au grija sa verifice mereu toate aceste aspecte si sa garanteze prezenta pe santiere a unor oameni care isi pot face treaba excelent si pe care te poti baza oricand.
E bine sa te orientezi mereu spre aceste firme care iti pot oferi servicii de coordonare SSM si pentru ca au deja experienta vasta in domeniu, stiu ce au de facut, pot sa iti ofere consultanta si oameni care iti eficientizeaza munca pe santiere, dar o fac si mai sigura. Siguranta si sanatatea personalului de pe santiere sunt prioritare, asa ca orice investitie in coordonarea SSM este una excelenta si de dorit indiferent cat de mare sau de mica e firma care activeaza in constructii.