Povestea reformarii educatiei in Finlanda este una remarcabila. Incepand cu anii ’70, tara a reformat curricula, metodologiile de predare, mediul scolar, etc., in incercarea de a produce elevi bine pregatiti. Drept urmare, sistemul de invatamant din Finlanda este acum un producator al unora dintre cei mai performanti absolventi din lume, iar sistemul este acum detinut ca un model exemplar pentru restul lumii.
Vrei sa stii de ce? Ei bine, iata cinci lucruri, care fac din Finlanda una dintre tarile cu cel mai bun sistem de invatamant din lume. Partea buna este ca exista si in Romania scoli care au adoptat modelul de educatie finlandeza.
Scoala incepe pentru copiii mici la o varsta mai inaintata
Copiii si parintii din Finlanda nu isi fac griji pentru scoala pana cand copiii nu implinesc 7 ani. Inainte, copiii petrec trei ani intr-o gradinita. Dar nu va lasati pacaliti, prescolarilor din Finlanda nu li se preda nimic, pentru ca se urmareste ca cei mici trebuie sa invete si sa se joace intr-un mediu educational, fara a fi obligati sa studieze anumite discipline. Deci, invatarea prin joc sau invatarea ludica este importanta.
Nu exista scoala speciala pentru copii speciali
Sistemul educational din Finlanda recunoaste individualitatea si nevoile speciale ale fiecarui copil si nu face discriminari pe baza unor dizabilitati fizice. Toti copiii, chiar si cei cu nevoi speciale, studiaza in aceeasi clasa. Insa, pentru a diminua dezavantajele anumitor copii, finlandezii au dezvoltat un sistem care optimizeaza invatarea pentru fiecare copil. Fiecare scoala finlandeza angajeaza un profesor de educatie speciala cu norma intreaga, care preda si lucreaza part-time cu 23% dintre elevi. In afara de asta, un grup format din asistente, profesor de educatie speciala, un asistent social, psiholog scolar, profesori si directorul se reuneste de doua ori pe saptamana pentru a discuta comportamentul elevilor in clasa si a discuta problemele acestora.
Doar cei mai buni devin profesori
Cele mai citite articole
Profesorii din Finlanda au aceeasi prestanta, poate mai mare decat medicii, avocatii si alti profesionisti. Exista un proces riguros pe care trebuie sa-l parcurgi pentru a deveni profesor in Finlanda, iar mii de persoane sunt respinse in fiecare an, deoarece doar primii 10% ajung sa fie profesori.
Profesorii sunt platiti mai bine si trebuie sa lucreze mai putine ore in comparatie cu colegii din alte tari dezvoltate, cum ar fi SUA. Un profesor petrece patru pana la cinci ore pe zi la catedra, in timp ce restul timpului ramas este petrecut in sedintele oficiale, planificand timpul cu colegii, intalniri cu alti profesionisti, cum ar fi consilierii scolii etc. Unii profesori isi planifica lectiile si verifica teste la scoala si unele la domiciliu. Cu toate acestea, profesorii nu sunt obligati sa stea la scoala dupa lectii.
Profesorilor li se ofera, de asemenea, libertate neobisnuita, in sensul ca nu sunt inspectati in clasa. Nu sunt obligati sa-si pregateasca elevii pentru testarea standardizata. Avand in vedere tratamentul exceptional si compensatiile pe care le obtin, locurile de munca didactice sunt unele dintre cele mai cautate in intreaga Finlanda.
Mai putine teste standardizate
Examenele sunt spaima fiecarui elev. Nu si in Finlanda. In Finlanda, elevii nu sunt incarcati cu o serie de teste standardizate, ci sunt asteptati la examenul national, la varsta de 18 ani (dupa clasa a 12-a). Este vorba doar de acei elevi care au ales sa continue in invatamantul superior secundar (clasele X-XII) dupa invatamantul obligatoriu (clasele 1-9). Aproximativ 50% dintre elevi aleg invatamantul superior secundar, in timp ce aproximativ 50% opteaza pentru scoli profesionale.
Spre deosebire de alte tari care isi bazeaza evaluarea pe tehnologie, testul mentionat este verificat si evaluat in Finlanda chiar de catre educatori. Testul in cauza include mai multe domenii si necesita ca elevii sa prezinte abilitati si cunostinte interdisciplinare. Astfel, sistemul de invatamant finlandez se concentreaza pe invatarea elevilor si nu pe examene. Drept urmare, elevii sunt scutiti de stresul imens trait de-a lungul anilor de scoala de colegii lor din alte tari si capata mai multe abilitatile de gandire critica.
Mai putin stres, mai multa recreere
Scoala finlandeza decreteaza ca toti elevii care studiaza in scolile primare ar trebui sa aiba un timp liber de 15 minute pentru fiecare 45 de minute de studiu. In medie, elevii finlandezi primesc 75 de minute de recreere pe zi. Spre deosebire de celelalte parti ale lumii in care orele sunt la fel de lungi ca ale elevilor mai mari, elevii finlandezi din clasele 1-2 la varsta de 7-8 ani frecventeaza scoala doar aproximativ 20 de ore pe saptamana. Fiecare ora de studiu consta din 45 de minute de curs si 15 minute de pauza.