Schema de colectare a datoriilor de la debitorii bancilor sau IFN-urilor, este aproximativ aceeasi: mai intai, creditorul incearca sa cada de acord cu debitorul in ceea ce priveste platile, apoi disputa este transferata instantei, iar executorii judecatoresti ajuta creditorul sa obtina bani de la debitor in detrimentul proprietatii sau venitului sau.
Daca o persoana are o datorie fata de o banca (de regula, mica), atunci creditorul insusi va incerca sa ajunga la un acord cu datornicul.
Datorita marimii mici a imprumutului si recuperarea pre-proces este o prioritate pentru IFN-uri. Kruk Romania de obicei ajuta la incheierea unui acord, deoarece majoritatea debitorilor inteleg ca solutionarea legala a litigiului va costa mai mult. In acest sens, ai nevoie de firma Kruk, iar pentru mai multe detalii, poti intra pe site-ul Kruk Romania.
De ce sa apelezi la Kruk Romania?
Daca o persoana nu plateste pentru un imprumut bancar, banca incepe sa lucreze cu ea inca din prima zi a intarzierii. In primul rand, imprumutatului i se reaminteste plata si, in termen de sapte zile, i se comunica prezenta datoriei, asa cum prevede legea privind creditul de consum.
In urmatoarele sase luni, banca va incerca sa negocieze cu clientul prin intermediul serviciului propriu de colectare a datoriilor sau sa transfere aceasta functie, catre o companie externa de colectare, asa cum este Kruk, pe care o poti gasi pe site-ul Kruk Romania.
Reprezentantii firmei de recuperari creante si credite, il vor convinge pe imprumutat sa nu aduca cazul in instanta, ci sa se gaseasca o cale amiabila de a restitui imprumutul datorat. Daca o persoana are o deteriorare temporara in situatia sa financiara, i se poate oferi un program de rate convenabile.
Transferurile intarziate catre colectionari sunt un instrument standard nu numai pentru IFN-uri, ci si pentru banci. Practic, bancile transfera datoriile catre colectionari la 30 de zile de la intarziere.
In luna urmatoare, banca trebuie sa anunte clientul despre vanzarea datoriei sale. Daca nu se ajunge la un acord asupra rambursarii datoriei, atunci creditorul – o banca sau o agentie – merge in instanta.
Acest lucru se intampla, de regula, in 6-12 luni de la inceperea intarzierii. Prin hotarare judecatoreasca, suma datoriei poate fi debitata din salariu, sau proprietatea garata fi scoasa la licitatie.
Pierderi importante in raportarea fiscala
Creditorii rareori scad datoriile. In primul rand, acestia iau o pozitie dura, insistand sa se achite orice datorie. In al doilea rand, in Romania exista o procedura dificila pentru stingerea datoriilor cetatenilor.
Cert este ca o banca sau un IFN, vor fi obligate sa indice pierderi in raportarea fiscala, adica sa reduca baza de impozitare. In acest caz, va trebui sa urmeze procedurile, adica sa arate ca creditorul a incercat sa incaseze datoria. Pentru a scapa de toate aceste neajunsuri intra pe site-ul Kruk Romania, iar profesionistii, te vor ajuta.