De ce este nevoie ca terasele sa fie hidroizolate?

Terasele sunt primul punct de contact cu ploaia si daca apa ramane pe terasa, fara hidroizolatii, se va infiltra si vor aparea primele pete de apa pe tavan, in cladire. Deci, este foarte important ca terasa sa aiba o panta suficient de inclinata incat sa permita scurgerea apei, dar si suficiente guri de scurgere pentru ca apa sa nu balteasca pe ea. In afara de aceste accesorii, o hidroizolare completa a terasei ajuta la evitarea multor cheltuieli viitoare.

Impermeabilizarea terasei in timpul constructiei

Cel mai bun mod de a impermeabiliza terasa este in timpul constructiei, deoarece acest lucru permite materialelor sa se lipeasca intr-un mod mai usor. Fisurile cauzate de dilatarea si contractia betonului pot fi reduse considerabil de aditivii de ciment care confera betonului capacitati de impermeabilizare.

Utilizarea straturilor bituminoase pentru impermeabilizare este o modalitate excelenta de a pregati terasa pentru viitor. Natura elastica a acestor straturi mentine fisurile etanse si impenetrabile.

Impermeabilizarea terasei in timpul intretinerii

Variatiile de temperatura din timpul anului sunt foarte mari. La cladiri, aceste variatii de temperatura determina extinderea si contractarea betonului. Aceste expansiuni si contractii nu sunt vizibile cu ochiul liber, dar lasa mici fisuri, care in timp se maresc. Oricat de mici ar parea, daunele pe care aceste crapaturi le pot provoca sunt uriase. Apa care se scurge prin aceste crapaturi ajunge la suprafata interioara si poate deteriora interioarele casei, dulapurile etc. Dezvoltarea mucegaiului in astfel de locuri umede poate cauza un pericol pentru sanatate.

Cele mai citite articole

Pentru a preveni astfel de conditii nepotrivite, este important sa se apeleze la un proiect de hidroizolatii terase, care sa impiedice patrunderea apei. 

Daca exista o umezeala excesiva in orice zona, porozitatea placii trebuie verificata pentru eventualele scurgeri. Prea multa umezeala poate rugini barele de armare din placa, comprimandu-i rezistenta. Expertii din teren pot verifica punctele slabe si pot opri porozitatea cu solutii si metode speciale. In aceasta etapa vor fi reparate si toate fisurile sau gaurile din terasa.

In cazul teraselor, peretele parapetului este cel mai slab punct, deoarece zona de imbinare este o jonctiune din doua materiale diferite. Acest lucru duce la fisuri dupa un interval de timp. Pentru a evita acest inconvenient se aplica un material realizat cu un amestec de ciment-polimer utilizat pentru intarirea acestor jonctiuni. 

Tencuiala de impermeabilizare se aplica la intersectiile dintre parapet si planseu, etansand toate golurile in care cele doua zone se intalnesc. Pantele sunt pregatite pentru cladirile noi, dar pentru cele existente trebuie sa fie elaborat un drenaj adecvat pentru a scapa de excesul de apa.

O hidroizolare bine planificata a terasei va economisi mult timp si bani, de obicei pierduti in reparatii si intretinere. Pentru ca lucrarile de hidroizolatii sa fie corect realizate este foarte important sa se aleaga cele mai bune materiale, potrivite pentru tipul de terasa care trebuie impermeabilizata. De asemenea, este recomandat ca terasa sa fie hidroizolata doar de specialisti si sunt contraindicate toate metodele de tip DIY, deoarece acestea opresc doar temporar patrunderea apei.

Cele mai citite articole