Încă de pe vremea civilizațiilor străvechi, aurul are o valoare simbolică pentru umanitate. Acesta a fost folosit ca monedă de schimb, depozit de valoare sau pentru crearea de bijuterii valoroase. În ciuda trecerii timpului, valoarea sa este statornică pentru societate. Aurul era un metal prețios dificil de găsit și de extras în cantități mari cu tehnologiile pre-industriale.
Acest metal se diferențiază de alte elemente prin faptul că are în mod natural o gamă de culori inedite. Dacă economia bancnotelor se va prăbuși, aurul va avea o utilizare imediată.
Achiziționarea și deținerea de lingouri de aur sau de alte obiecte prețioase confecționate din acest metal este în creștere în întreaga lume, inclusiv în România. Evoluția prețului său nu are un impact semnificativ asupra celor care îl dețin în cantități mari.
Care este cursul valutar mediu pentru gramul de aur?
Prețul aurului variază de la o zi la alta, însă rareori sunt înregistrate scăderi sau creșteri masive bruște. În 2020, valoarea minimă a gramului de aur înregistrată a fost de 207,6707 lei mai exact în luna martie. Pragul maxim din acel an s-a concretizat în august, când gramul de aur a atins valoarea de 271,0003 lei.
Anul 2021 se află în curs, motiv pentru care aceste valori nu au fost încă estimate. Până la momentul actual cursul maxim a fost înregistrat în luna mai, ajungând la 247,3362 lei, iar cursul minim în martie, la 223,0612 lei. Conform estimărilor oficiale oferite de BNR, cursul valutar mediu al gramului de aur pentru anul 2021 este momentan de 236,2193 lei.
De asemenea, BNR se numără printre puținele bănci din România care au aur spre vânzare. Ținând cont de majorarea prețului aurului, orice magazin de bijuterii sau amanet modifică prețul, la care adaugă un comision.
Evoluția prețului aurului reprezintă un factor de interes pentru investitori
Cele mai citite articole
În general, aurul nu înregistrează scăderi masive de preț, ceea ce îl face să fie o investiție sigură. Valoarea de achiziție se păstrează în timp, cu mici fluctuații care însă nu au un impact semnificativ. Tot mai multe persoane iau în considerare achiziționarea aurului, deoarece reprezintă o investiție benefică din punct de vedere financiar și oferă siguranță.
Fie că e vorba de lingouri, bijuterii sau alte bunuri confecționate din acest metal prețios, valoarea lor este incontestabilă indiferent de trecerea timpului. În plus, creșterea prețului aurului indică o perioadă mai puțin prosperă a economiei.
Persoanele interesate să cumpere aur trebuie să știe câteva lucruri înainte de a alege să facă investiții în acest metal prețios:
– aurul trebuie depozitat într-un loc sigur și se recomandă să nu fie păstrat în casă. Acesta poate fi ținut într-un seif sau poate fi lăsat în custodia băncii de la care a fost achiziționat;
– aurul fizic este mai scump la achiziție. În cazul achiziționării virtuale, prețul poate fi mai mic cu 10-15% deoarece prelucrarea precum și transportul sau depozitarea reprezintă alte costuri;
– aurul este una dintre cele mai sigure metode de păstrare a averii.