Evaluarea proprietăţilor imobiliare

Evaluarea imobiliară este un proces prin care se estimează valoarea unei proprietăţi la o anumită dată. Această valoare nu este statică, ea poate să se schimbe în timp. Este o valoare determinată de un evaluator autorizat și bazată pe metode de evaluare profesionale. Metoda este aleasă în funcție de scopul evaluării respective.

Care este scopul evaluării unei proprietăți?

Evaluarea proprietății se face cel mai adesea la cumpărarea și vânzarea printr-un credit ipotecar sau la refinanțarea unui credit ipotecar. Atunci când se pregăteşte evaluarea, este necesar să se indice scopul acesteia, (de exemplu, pentru a servi drept garanție pentru o anumită bancă). 

Raportul de evaluare urmează o anumită metodologie și este pregătit la un moment dat. Alte tipuri de evaluări ale proprietății sunt cele care se fac în cazul divizării judiciare a imobilelor sau pentru nevoile de asigurare. Aceste evaluări sunt pregătite diferit de evaluarea de piață a unei proprietăți.

Poate fi utilizată o evaluare în scopuri diferite?

În majoritatea cazurilor, acest lucru nu este posibil. Conform standardelor in vigoare, fiecare evaluare este pregătită pentru un scop specific și la un anumit moment. O modificare a scopului unei evaluări necesită refacerea acesteia. Utilizarea raportului de evaluare în alte scopuri este posibilă numai după confirmarea corespunzătoare a evaluatorului și cu acordul acestuia. În funcție de obiectivele și aplicabilitatea evaluării, evaluatorul va informa dacă este posibil să se revizuiască raportul principal.

O reevaluare imobil se face de catre un evaluator autorizat ANEVAR.  O evaluare cladire este efectuată de evaluatori imobiliari, așa-numiții evaluatori autorizați. Evaluatorul poate fi o persoană fizică sau o companie de evaluare. 

În România există un registru public de evaluatori independenți autorizați, care pot pregăti o evaluare de piață expertă a unei proprietăți. Majoritatea băncilor lucrează cu o listă de evaluatori pre-aprobați și evaluatori ale căror evaluări sunt acceptate. În unele bănci, evaluarea pe piață a proprietății este pregătită sau validată de evaluatori interni.

Pot alege eu evaluatorul?

Depinde de banca care oferă creditul ipotecar – este necesară consultarea mai întâi cu aceasta. 

Atunci când o persoană alege un evaluator, este important să se ia în considerare câteva lucruri, precum:

  • experiența evaluatorului: de când există compania și în ce domeniu a practicat;
  • informațiile primite de la evaluator: prezentarea metodelor de evaluare pe care le va folosi și de ce acestea sunt cea mai bună alegere, precum și factorii care influențează evaluarea; 
  • cunoștințele evaluatorului: el trebuie să aibă o viziune realistă asupra situației pieței, să cunoască bine specificul imobiliarelor, precum și tendințele actuale ale pieței;
  • sfaturi juridice: un bun specialist trebuie să cunoască reglementările și să ofere analize juridice.
  • utilizarea standardelor europene: acestea garantează calitatea activității de evaluare.

Care este valabilitatea evaluării unei proprietăţi?

Evaluarea de piață a unei proprietăți este o opinie valabilă de la data pregătirii acesteia și se face la începutul procesului de acordare a unui credit ipotecar. Dacă nu există nicio modificare a condițiilor de piață, pentru tipul dat de proprietate și în absența unor modificări fizice în aceasta, evaluarea va fi valabilă până la 6 luni de la efectuarea sa. După 6 luni, o nouă evaluare trebuie efectuată.