Cu toate ca Romania reprezinta in continuare o forta importanta in ceea ce priveste activitatea agricola de la nivelul Europei, putinele investitii ale statului in infrastructura necesara acestui domeniu de activitate, conditiile meteorologice din ultimii ani si chiar pierderile financiare pe care le sufera adesea agricultorii, sunt cauze care ii determina pe tot mai putini tineri sa investeasca in acest sector de activitate.
Din dorinta de a veni in ajutorul celor care se lupta sa supravietuiasca, dar si pentru a-i stimula pe tineri sa revina la aceasta activitate, atat statul, cat si Uniunea Europeana ofera diferite tipuri de finantari si granturi, prin programe special dedicate acestora.
In ce pot fi investite bugetele din agricultura?
Anual, agricultura are nevoie de investitii mari, iar acestora li se adauga investitiile initiale pe care trebuie sa le faca agricultorii care pun bazele unei afaceri in acest domeniu. Astfel ca pe langa arendele platite pentru terenurile lucrate, semintelor, ingrasamintelor si alte produse necesare pentru ingrijirea culturilor, primele investitii din agricultura vizeaza urmatoarele elemente:
- Cumpararea trenurilor
Cele mai citite articole
Unii agricultori aleg sa cumpere o parte dintre terenurile pe care urmeaza sa desfasoare lucrari agricole, pentru a avea o baza de la care sa isi inceapa activitatea.
- Utilaje agricole
De asemenea, pentru a putea desfasura lucrarile agricole de baza, acestia trebuie sa investeasca si in cateva utilaje, precum tractoare, combinatoare si alte echipamente pentru prelucrarea solului. Ceea ce nu trebuie scapat din vedere in acest caz este faptul ca utilajele agricole au nevoie si de lucrari de mentenanta si uneori chiar de piese de schimb, cum ar fi, de exemplu, piese de schimb combinatoare, care sunt esentiale pentru pregatirea pamantului inainte de semanare.
- Angajati
Activitatea agricola nu este una care poate fi facuta de un singur om, motiv pentru care antreprenorii din acest sector de activitate trebuie sa ia in considerare si angajarea unor oameni care sa ii ajute la lucrarile de baza pentru afacerea lor. Ulterior, pentru lucrari extinse, se poate apela la muncitori necalificati sau chiar zilieri.
Si acestea reprezinta numai o parte dintre cheltuielile pe care le au de facut agricultorii din Romania.