Averea Elenei Udrea

Elena Udrea este una dintre cele mai controversate personaje din politica românească. A ținut deseori prima pagină a ziarelor, a fost arestată, fiind considerată, dincolo de dosarele penale în care este anchetată, o femeie extrem de puternică. 

Acum, Udrea trebuie să ajungă după gratii după ce a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”, decizie care a făcut-o să fugă din țară, fiind însă prinsă de autorități în Bulgaria. 

 • În ciuda condamnării și a sechestrului pus în alte dosare (pe bunuri de peste 4 milioane de euro), cifrele arată că Elena Udrea are suficienți bani pentru a trăi liniștită după executarea pedepsei.

„Soția lui Dorin Cocoş”, „blonda de la Golden Blitz”, „protejata lui Traian Băsescu”, „ministru al Turismului”, „candidat la președinția României”– sunt doar câteva dintre titulaturile ce i-au fost atribuite Elenei Udrea de-a lungul timpului. 

 • Potrivit propriilor declarații de avere, date în perioada în care ocupa funcții publice (în 2018), averea ei însumează 15 milioane de euro.

Dar cum a ajuns blonda care la 19 ani pleca din Buzău, cu câteva hăinuțe, să dețină o avere uriașă care să îi permită să etaleze colecții de poșete și haine de lux?

Ascensiunea și decăderea Elenei Udrea

Elena Udrea s-a născut la 26 decembrie 1973 în Buzău, unde a și urmat cursurile liceale la Liceul „B. P. Hasdeu”. Apoi, a plecat în București, unde a absolvit Facultatea de Științe Juridice și Administrative, specializarea Drept, în cadrul Universității private „Dimitrie Cantemir”. În 1997 a devenit avocat la propriul său cabinet individual de avocatură.

 • Elena Udrea s-a căsătorit în 2003 cu omul de afaceri Dorin Cocoș, cu 12 ani mai mare decât ea. S-au cunoscut pe vremea când celebra blondă activa ca avocat stagiar la avocatul firmelor lui Cocoș.

Imediat după căsătorie, în perioada 2003-2004, Udrea a reprezentat RA-APPS în mai multe procese, dar în 2008 a decis să returneze onorariul încasat de la regie, după ce în spațiul public au apărut discuții legate de suma încasată.

 • Un an mai târziu, în 2005, a fost avocatul președintelui Traian Băsescu în legătură cu plângerea penală formulată la adresa acestuia privind achiziționarea unui imobil din strada Mihăileanu, obținând achitarea acestuia. După anul 2005, Udrea urmează o serie de cursuri în domeniul apărării și securității naționale la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.

Este momentul în care soțul ei, Dorin Cocoș, necunoscut până atunci publicului larg, a devenit brusc un om de afaceri controversat și a fost etichetat aparținând grupurilor de interese din jurul președintelui Băsescu.

 • La rândul ei, Udrea devine unul dintre cei mai puternici oameni de la vârful statului în mandatul de președinte al lui Traian Băsescu.

A fost șef al Cancelariei Prezidențiale în mandatul lui Traian Băsescu, apoi deputat și ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului și, mai târziu, candidat la președinția țării. Apropierea de Băsescu a făcut ca  presa să speculeze chiar că între cei doi ar fi fost mai mult decât o relație profesională. 

 • Despre relația cu fostul președinte, Elena Udrea declara în luna martie 2022, la emisiunea „40 întrebări cu Denis Rifai” că „nu am fost iubita președintelui”, dar „Traian Băsescu este cel mai important om din viața mea, după părinții mei”.

În 2014, Udrea divorțează de Cocoș, „în mod amiabil și în fața notarului”, după 10 ani de căsnicie. Este anul în care blonda candidează la președinția României, susținută de președintele în funcție, Traian Băsescu. Pierde alegerile și încep problemele cu justiția atât pentru ea cât și pentru fostul soț.

Cele mai citite articole

De atunci, viața Elenei Udrea avea să se schimbe complet, a făcut chiar și închisoare, s-a recăsătorit (2019) cu un fost manechin, Adrian Alexandrov, și a devenit mamă.

 • Pe 7 aprilie 2022 a fost  condamnată definitiv de instanța supremă la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute, decizie dată după 7 ani de procese. 
 • Mai are pe rolul instanțelor două dosare: cel privind finanțarea campaniei electorale de la alegerile din 2009 (în care a fost condamnată în martie 2021, în prima instanță, la 8 ani de închisoare) și Dosarul Hidrolectrica, în care este acuzată de trafic de influență și spălare de bani.

Cum arăta averea Elenei Udrea în momentul partajului

În 2014, în momentul divorțului de Dorin Cocoș, averea Elenei Udrea era deja uriașă.

Din 2008, blonda a fost deputat, apoi ministru al turismului, cu un salariu în jur de 4.500 lei. Între declarația sa de avere de atunci şi ultima, din 2014, este o diferență de la cer, la pământ. 

 • În 2008, avea două case, o mașină şi 15.067 euro în cont, iar în 2014, după divorțul de Dorin Cocoş, avea două case, două mașini, 27 terenuri în București, 18 terenuri agricole de 420.665 mp, bijuterii de 100.000 euro, 1,1 milioane lei în cont, plasamente și investiții de 2,1 milioane lei și 400.000 euro. 

De asemenea, a declarat că fostul soț îi mai datora 460.000 euro. Udrea mai era creditor și finanțator la mai multe persoane și firme, printre care Agro Green Nana, cărora le-a dat împrumuturi de 2.217.360 lei și 380.000 euro. 

 • În Topul miliardarilor din 2014, Elena Udrea se află pe locul 335, cu o avere de 10 milioane euro.

Extrase de cont uimitoare prezentate de procurorii DNA

În dosarul Gala Bute, procurorii DNA au prezentat instanței sumele exorbitante pe care fostul ministru al Turismului le cheltuia pe produse de lux la magazine celebre din Roma sau New York. 

 • O singură sesiune de cumpărături putea depăși 15.000 de lei (Gucci.com sau Ralph Lauren), iar în unele magazine Udrea lăsa și mai mult de atât, chiar dublu (21.5000 lei la Luisa Via Roma, 39.000 lei la Net-A-Porter Londra).

Ca să nu rămână fără bani, se arată în rechizitoriul procurorilor, Elena Udrea nu uita să-și alimenteze conturile, indiferent că o făcea ea sau fostul soț, Dorin Cocoş. În perioada ianuarie 2010 – ianuarie 2011, Cocoș a alimentat conturile Elenei Udrea cu nu mai puțin de 420.000 de euro și 400.000 de lei.

 • Ea însăși își alimenta conturile cu sume pornind de la câteva zecii de mii de lei, până la sute de mii de lei (400.000 de lei într-un singur caz) sau sute de mii de euro (212.000 de euro într-un alt caz).

Cum și-a „securizat” Elena Udrea averea

În momentul de față, potrivit spynews.ro, averea Elenei Udrea s-ar ridica la aproximativ 15 milioane de euro.

 • După ce în urmă cu doi ani, instanța i-a pus sechestru pe bunuri în valoare de 4,6 milioane de euro, cât a fost stabilit prejudiciul în dosarul Hidroelectrica, bani pe care a fost acuzată că i-ar fi luat șpagă de la Bogdan Buzăianu, Udrea și-a „securizat” averea.

În plus, blonda trebuie să dea și despăgubiri de trei milioane de euro în dosarul Gala Bute, în care a fost recent condamnată definitiv.

Potrivit presei, conștientă că este o chestiune de timp până când va ajunge după gratii și averea sa va fi din nou în pericol, Udrea a decis să ia măsuri pentru a-și proteja finanțele. 

 • Ar fi donat o parte din bunuri mamei sale, iar o altă parte fiicei ei, acestea din urmă administrate de iubitul ei, Adrian Alexandrov, până când micuța va atinge vârsta majoratului. 

Potrivit ultimei declarații de avere, din 2018, averea Elenei Udrea ar consta în două vile în București și un apartament în zona Unirii, peste 2 milioane de euro în conturi, 27 de terenuri (din care 4 în Călărași și 2 în București), două mașini de lux și bijuterii în valoare de peste 100.000 de euro. 

 • Întrebată despre avere, Elena Udrea mărturisea acum ceva timp: „În mod cert nu aș fi în Top 300 cei mai bogați români, dar am suficient cât să mă simt bine și să am o viață liniștită împreună cu copilul meu, cu familia mea”.

Cele mai citite articole