Averea lui Florin Cîțu

La doar patru ani de la intrarea în politică, în Partidul Național Liberal, Florin Cîțu ajungea premier, în anul 2020.

Licențiat în studii economice în SUA, Florin Cîțu a ocupat funcția de ministru al Finanțelor în vara lui 2021 și a fost pariul PNL (și al președintelui Iohannis) pentru schimbarea la față a partidului și a guvernului. Odată ales prim-ministru și președinte al PNL, s-a remarcat prin cele mai tensionate lupte interne pentru conducerea partidului, iar guvernarea sa a fost marcată de criza economică și cea energetică.

  • În octombrie 2021, demiterea guvernului lui Florin Cîțu a fost votată de un număr record de 281 de parlamentari. La rândul lor, majoritatea liberalilor l-au considerat drept principalul responsabil pentru prăbușirea partidului în sondaje și au decis înlocuirea lui.

Fără a se putea compara din punct de vedere financiar cu alți politicieni români, Florin Cîțu se înscrie, totuși, într-o galerie de oameni politici cu o situație materială bună.

Ce avere are Florin Cîțu

Din declarația de avere postată pe site-ul Guvernului, aflăm că  prim-ministrul țării deține terenuri, o locuință, dar și un cont consistent.

Majoritatea bunurilor lui Florin Cîțu provin din donații, iar toate aceste donații ar fi fost făcute de părinții acestuia, Elena și Vasile Cîţu.

  • Este vorba de mare parte din terenurile pe care le are în acest moment în posesie viitorul premier. Datele de avere arată că acesta ar avea câte 50% (alături de fratele său, George Cîțu) din 2 terenuri: primul de 1 hectar (teren agricol, în comuna Golești, sat Tulei, județul Vâlcea), al doilea de 75 hectare (teren forestier, în comuna Voineasa, județul Vâlcea ).

Tot donație, deținută alături de fratele său, este și o locuință de 130 mp din comuna Golești, sat Tulei, județul Vâlcea.

  • Tot conform declarației de avere din 2021, Cîțu mai are 350.000 lei într-un cont curent la Raiffeisen Bank și a acordat un credit, în nume personal, cu o valoare de 36.000 euro. 
  • Totodată, el are un credit la ING Bank în valoare de 303.000 euro, luat în 2007.

În acte, Florin Cîțu locuiește într-o casă din centrul Bucureștiului, acolo unde, potrivit presei, era și sediul firmei sale, deschisă în 2012 și radiată la începutul anului 2018. Casa fostului premier liberal se află la câțiva pași de Grădina Icoanei. 

Câți bani a încasat din funcțiile publice

La capitolul venituri încasate în ultimul an fiscal, Florin Cîțu a precizat în declarația de avere din 2021 că a avut un venit anual de 122.259 lei ca senator, plus un venit anual de 149.622 lei în calitate de ministru al Finanțelor.

  • De asemenea, ca prim-ministru, Cîțu a încasat lunar un salariu brut de 23.920 de lei. Asta înseamnă că, după ce și-a plătit taxele de la stat, care s-au ridicat la aproximativ 42,79%, acesta a rămas cu 13.993 lei pe lună.

Ce firme a avut Florin Cîțu

Potrivit Evenimentul Zilei, fostul premier a fondat alături de Daniel Dăianu și de fostul ministru tehnocrat al Muncii Dragoș Pâslaru, compania GEA Strategy & Consulting SRL, cu activități de consultanță pentru afaceri și management. 

Firma era specializată în servicii de consultanță strategică pentru dezvoltare și asistență (inclusiv pe fonduri UE) atât pentru administrație, cât și pentru companii. 

  • În cursul anului 2010, Florin Cîțu a decis să cesioneze părțile sociale deținute la GEA Strategy & Consulting SRL către o anume Laura Darie, născută în 14 august 1977, domiciliată în București, dar originară din Râmnicu Vâlcea, de unde este și actualul premier desemnat. 

Ulterior, în 2012, Florin Cîțu a înființat o firmă care îi purta numele, FLORIN CITU ADVISORY SRL. Firma avea ca principal obiect de activitate „consultanța pentru afaceri și management”, iar sediul social era chiar acasă la Florin Cîțu, în București.

Unic fondator, asociat și administrator era fostul prim-ministru.

  • Firma lui Florin Cîțu a funcționat 4 ani, până în 2017 când a fost dizolvată și lichidată. Motivul declarat al lichidării a fost acela că FLORIN CITU ADVISORY SRL ajunsese în imposibilitatea de a-și realiza obiectul de activitate, Florin Cîțu, adică patronul și administratorul unic al firmei, fiind ales senator pe listele PNL, scrie bugetul.ro.
  • Potrivit aceleiași surse, motivul real al dizolvării firmei ar fi fost că aceasta era deja falimentară.

Conform datelor oficiale de la Registrul Comerțului, FLORIN CITU ADVISORY SRL a avut an de an ZERO cifră de afaceri, înregistrând doar pierderi și acumulând datorii, inclusiv la bugetul de stat.

  • În decembrie 2016, FLORIN CITU ADVISORY SRL avea obligații restante totale la stat de 4.031 lei (2.803 –  Contribuții Asigurări Sociale, 1.121 lei – Contribuții Fond Asigurări Sociale, 715 lei – Impozite Taxe Neplătite, 107 lei – Contribuții Șomaj)

Unde a mai lucrat înainte de a intra în politică

Florin Cîțu a absolvit Grinnell College din SUA (1996), are un masterat în economie în cadrul Iowa State University (2002), iar din 2002 este doctorand al Iowa State University, potrivit alegeriparlamentare2016.ro.

  • A fost economist în cadrul Băncii Naționale a Noii Zeelande (2001-2003) și în cadrul Băncii Europene de Investiții (2003-2005).
  • În cadrul ING Bank, a lucrat ca economist șef (2006-2007) și șef al departamentului piețe financiare (2007-2011), pentru ca ulterior să fie consultant și analist economic.

A fost ales senator în circumscripția electorală nr. 42 București, cu prilejul alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016. A fost membru al Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială (22-26 decembrie 2016), membru și vicepreședinte în Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital (22 decembrie 2016-31 ianuarie 2018), membru (27 decembrie 2016 – 23 septembrie 2018) și președinte (1 februarie 2018-16 septembrie 2018) al Comisiei economice, industrii și servicii, potrivit senat.ro.

  • Devine apoi membru în Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital (din 1 februarie 2018) și al Comisiei pentru afaceri europene (24 septembrie 2018).

De asemenea, este membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Georgia (din 26 aprilie 2017) și membru și vicepreședinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Australia (din 26 aprilie 2017).