Averea lui Dan Șucu

Numele său figurează permanent în topul milionarilor români, realizat de revistele de profil. I se spune „omul care a mobilat România”, iar mai nou imaginea sa este tot mai vizibilă odată cu semnarea contractului cu PRO Tv, unde îndeplinește rolul de jurat la emisiunea „Imperiul Leilor”.

Este vorba despre Dan Șucu, unul dintre creatorii pieței de retail modern de mobilă din România, prin brandul Mobexpert.

  • Fost ghid turistic în perioada comunismului, Șucu a ajuns astăzi la o avere estimată între 120-125 de milioane de euro. 
  • Mai nou, cunoscutul om de afaceri se implică în afaceri imobiliare și în sport.

Președinte al Federației Patronale a Rețelelor de Comerț (FPRC) și proprietarul Mobexpert, Dan Șucu a fost numit, în 2021, în poziția de președinte al Confederației Patronale Concordia, organizație care reprezintă peste 2.000 de companii din România.

Totul a pornit de la 1.000 de dolari și o vizită la un târg din Paris

Povestea succesului lui Dan Șucu începe imediat după 1989, când avea puțin peste 30 de ani, o soție și două fiice și trebuia să-și întrețină familia. Prima dată a încercat să aducă fructe și haine din Turcia, însă câștigurile deși importante, s-au dovedit a fi insuficiente. 

A urmat un prim eșec în afaceri, asociindu-se într-o firmă tot în domeniul mobiliar, dar a avut puterea să o ia de la capăt.

  • Dar Șucu povestea într-un interviu că în 1993, cu 1.000 de dolari în buzunar, și-a luat bilet de avion pentru Franța și a mers la un târg de mobilă acolo. Așa a început povestea Mobexpert.

„Nu mai văzusem în România canapele din piele și mi-au plăcut foarte mult. La fel și ideea de mobilier de birou specializat”, declara Dan Şucu despre senzația pe care a avut-o la acel târg de mobilă din Franța.

Referindu-se la experiența trăită la Paris, Șucu își amintește că nu și-a permis decât să doarmă într-un hotel extrem de ieftin.

„Era primul târg de mobilă unde mă duceam. Îmi pusesem costumul cel bun și am încercat să cheltuiesc cât mai cumpătat cei 1.000 de dolari pe care îi aveam la mine: am mers cu autobuzul până la hotel și, în mod evident, am ales cel mai ieftin hotel”, a mai povestit Șucu.

  • Atunci, în 1993, s-a întors în România, a înființat firma, a închiriat un spațiu în centrul Bucureștiului, la Magazinul Unirea, a vândut o casă, moștenire de la părinți pe care a primit 55 de mii de dolari și cu jumătate din acești bani a adus primul camion de mobilă. 

Mobila adusă de Dan Șucu de la Paris s-a vândut ca pâinea caldă, românii dovedindu-se interesați să înlocuiască mobilierul tern din perioada comunistă cu cel cu design capitalist.

Primul camion de mobilă adus de Dan Șucu s-a vândut în două luni. Al doilea camion s-a vândut într-o lună, iar în șase luni de la deschiderea afacerii, Dan Șucu aducea cinci camioane de mobilă pe lună.

În prima fază, a decis să producă singur canapelele din piele. Importa piele din Africa de Sud, iar designul și realizarea lor aveau loc într-o mica fabrică din Mizil. Ulterior, Șucu a decis să-și deschidă propria fabrica de producție, cu o parte din oamenii cu care lucrase la Mizil. 

De la 20 de canapele pe săptămână, cât producea fabrica din Mizil, Mobexpert ajunsese să scoată de pe linia de producție proprie 20 de canapele pe tură. 

  • În 1994, la un an de la deschidere, Dan Șucu făcea primul milion de dolari din profit, la o cifra de afaceri de circa 13 milioane de dolari.

Devenise principalul client al producătorului francez care îi furniza mobila. „Îi cumpărasem francezului 18% din ce produsese în acel an, ceea ce era foarte mult”, declara Șucu pentru businessmagazin.ro.

  • Astăzi, Mobexpert este unul dintre cei mai mari retaileri de mobilă din România și are o rețea de 26 de hypermarketuri și magazine, inclusiv în Sofia și Belgrad, dar și 8 fabrici. Compania avea înainte de declanșarea pandemiei aproximativ 2.300 de angajați, dintre care  circa 800 lucrau în fabrici, și o cifră de afaceri care în 2020 ajunsese la peste 200 de milioane de euro. 

Platforma de vânzare online a grupului atrage lunar peste 1 milion de vizitatori și generează o treime din cifra de afaceri. 

  • Conform datelor financiare depuse la ANAF, doar magazinul Mobexpert Băneasa avut o cifra de afaceri de 28,205,718 de euro în 2020.

„Cel mai scump divorț din România”

Dan Șucu a trăit un moment de cotitură, în 2007, atunci când a decis să divorțeze de soția sa Camelia, pe vremea când erau amândoi patronii companiei Mobexpert.

S-a căsătorit chiar de ziua sa de naștere, cu Diana Lăscărescu, o fostă prezentatoare TV, cu care are doi băieți.

  • S-a vorbit atunci despre „cel mai scump divorț din România”, în condițiile în care Camelia Șucu a obținut prin partaj 100% din acțiunile Class Mob, divizia de mobilier de lux a Mobexpert, dar și o parte din proprietățile și bunurile obținute în timpul căsătoriei și 40 de milioane de euro, sumă care, la acel moment, i-a adus titulatura de „Doamna Cash” sau „femeia cu cel mai mult cash din România”.

Totuși, Dan Șucu avea să prospere în afaceri, în timp ce fosta sa soție a eșuat în afacerile cu mobilă.

Cele mai citite articole

Astfel, în șapte ani de la divorț, Dan Șucu a avut mereu profit, câștigul total fiind de aproximativ 13 milioane de euro, în timp ce fosta sa soție, în aceeași perioadă, a avut mereu profit negativ, pierderile totale fiind de aproximativ 9 milioane de euro.

Construcția de cartere rezidențiale

La începutul acestui an, economica.net scria că Dan Șucu a început construcția Mobexpert Homes, un cartier de case în zona de nord a Capitalei, lângă cartierul construit de Gigi Becali.

Potrivit aceleiași surse, omul de afaceri are în plan ca în prima fază să construiască, în cadrul Mobexpert Homes, 110 case, care ar urma să fie gata până la sfârșitul lui 2022. 

  • Prețurile locuințelor ar urma să pornească de la 173.000 de euro și ar putea ajunge la 220.000 de euro. 

Acesta nu este singurul proiect imobiliar în care se implică Dan Șucu. 

  • Omul de afaceri a devenit un jucător activ pe piața imobiliară rezidențială încă din 2017 când a cumpărat, alături de Valentin Vișoiu, un teren de aproape 3 hectare lângă parcul Copilului din București la un preț de 18 milioane de euro de la un grup de investitori israelieni. 

Potrivit profit.ro, pe acel teren se construiește ansamblul rezidențial Arcadia Apartments, o investiție evaluată de dezvoltatori la 100 de milioane de euro care va rezulta în circa 800 de apartamente.

Cel puțin trei noi proiecte rezidențiale ar urma să fie dezvoltate de Șucu în parteneriat cu alți investitori români.

  • În 2020, Mobexpert a cumpărat împreună cu Redport Capital, dezvoltatorul The Level Apartments, un teren de 44.000 de mp peste drum de Petrom City, sediul central al OMV Petrom.
  • În plus, Șucu mai deține alte terenuri pentru noi proiecte imobiliare: un teren lângă Parcul Circului, pretabil pentru construcția a 300 de apartamente, și unul în estul Bucureștiului, de 40.000 de mp, unde se pot construi 500 de apartamente. 

Investiții în lumea sportului

Numele lui Dan Șucu a fost amintit de presa sportivă când a fost vorba despre noi investiții, în 2020, la echipa Viitorul (acum Farul), patronată de Gică Hagi. Parteneriatul cu Hagi nu s-a concretizat, după cum mărturisea chiar patronul Mobexpert, însă, mai nou Șucu este prezentat drept unul dintre viitorii investitori la Rapid.

  • Până atunci însă omul de afaceri a achiziționat două baze sportive,  devenind de curând partenerul Rapidului doar pe zona juvenilă. Este vorba despre bazele de la Coresi și de la Constructorul, undeva lângă Pro Rapid.

„Am cheltuit, în momentul de față, 25 de milioane de lei pentru cele două baze sportive, care au împreună în jur de 6 hectare. Acum, sunt în proces de modernizare și de reutilare a bazelor acestora. Vor fi, de departe, cele mai bine utilate din București și din țară”, a declarat Dan Șucu pentru prosport.ro. 

  • În cele două baze sportive patronul Mobexpert vrea să construiască terenuri de fotbal, să investească în infrastructură, vestiare, săli de antrenamente, de recuperare, de kinetoterapie și săli de antrenament pentru părinții care vin cu copiii.

„La Coresi aș vrea să facem fotbal de inițiere, de masă, un ONG care să se numească Școala de fotbal Rapid. Iar la Constructorul să aducem 400 de copii, unii tot așa, pentru a face sport, iar alții de elită, la Academia Rapid. Totul se va desfășura sub umbrela acestui club de tradiție”, a declarat Șucu pentru gsp.ro.

Investiții în piața media

Mai nou, patronul Mobexpert a pătruns și în piața media, „devenind creditorul principal al Mediafax Group, administrat de Adrian Sârbu, cu ținta de a fi acționar principal”, după cum titra profit.ro.

  • Mai exact, Șucu a cumpărat de la ING Bank creanța pe care banca o mai avea asupra Mediafax, devenind, astfel, principalul creditor al grupului media, cu un procent de peste 50% din masa credală.

Mediafax Group a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de 4,2 milioane euro și o pierdere de 1,1 milioane euro. Numărul mediu de angajați ai grupului era de 132 de persoane.

Intenționează să intre pe piața zborurilor charter VIP

În 2021, presa a scris că Dan Șucu, alături de alți oameni de faceri și-a achiziționat un avion cu scopul de a intra pe piaţa zborurile charter VIP.

  • Este vorba despre o asociere dintre patronul Mobexpert și Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu (cofondatori ai One Unied Properties), Marius Diaconu (acționar în One United Properties și proprietar Altius, jucător în domeniul medicinei veterinare) şi un offshore din Cipru. 

Potrivit economica.net, Șuca urma să aibă 17% din acțiunile firmei care are ca obiect de activitate transportul aerian de pasageri.

În baza acestui parteneriat, oamenii de faceri au achiziționat de la compania Avcon Jet din Austria o aeronavă Cessna 560 Citation XLS+ cu nouă locuri. Tranzacția a costat  cinci milioane de dolari.

  • Potrivit aceleiași surse, avionul este din 2013 şi are 2.000 de ore de zbor şi este potrivit pentru călătoriile de până în patru ore. Zborurile vor fi efectuate de pe aeroportul din Băneasa, iar un zbor privat poate costa în jur de 5.000 de euro până la Viena, spre exemplu. Compania a angajat deja doi piloţi cu experienţă, potrivit surselor citate.

Măsuri aplicate în timpul pandemiei

În anul 2020, Mobexpert a fost primul grup din sectorul mobilei care a decis închiderea activității până la terminarea stării de urgență.  Ulterior, au închis magazinele și cei de la IKEA, JYSK şi Casa Rusu, ceea ce avea să afectează toată industria mobilei.

  • În același an, potrivit profit.ro, Șucu a vândut către dezvoltatorul imobiliar CTP centrul logistic al Mobexpert de lângă București, într-un contract de tip „sale and lease back“ evaluat la circa 14 milioane de euro. Mobexpert a rămas chiriașul CTP pe termen lung și și-a motivat decizia prin necesitatea scăderii gradului de îndatorare al retailerului de mobilă.

În 2021, a vândut către același dezvoltator, CTP, tot într-un contract „sale and lease back“,  și centrul logistic din parcul industrial de la Mureș (12.000 mp), în care Mobexpert investise în 2007 aproximativ 28 milioane de euro.

Ce afaceri deține Dan Șucu

Potrivit presei business, numele lui Dan Șucu apare în mai multe societăţi: B M Logistic Mex SRL, C S Management SRL, Clasic Prod Mex SRL, D Ddistrict Cafe SRL, Damaro Invest SRL, Domus Mex SRL, Eurostil Light SRL, Linea Mex SRL, Lion Arena Investment SRL, M D Retail Sibiu SRL, Mec Trip SRL, Mex Productie Distributie Logistica SRL, Mobexpert Băneasa SRL, Moldo Mex SRL, Neo Downtown SRL, Nova Cass Holding SRL, Olimp Imobiliare SRL, Praga Imobiliare SRL, Rentafi SRL, Retail Concept Design SRL, Retail Investment Management Holding SRL, SDV Retail SRL, SM Development RL, Sprint Investment 2000 SRL, Torviter SRL şi Tralomex SRL.

Cele mai citite articole