11 sfaturi pentru a avea un ficat sănătos

Unul dintre cele mai mari organe din organism, ficatul are un rol extrem de important în buna funcționare a corpului. Orice substanțe care intră în organism (prin intermediul alimentelor, medicamentelor, toxinelor, băuturilor, drogurilor) trec pe la nivelul ficatului, care le filtrează, facilitând eliminarea toxinelor. Stilul de viață este un factor determinant al sănătății ficatului. Multe afecțiuni ale ficatului rezultă din menținerea unor obiceiuri nesănătoase, cum ar fi ficatul gras alcoolic sau non-alcoolic. De asemenea, unele hepatite virale pot fi transmise, dacă nu se respectă anumite reguli de igienă. Iată ce trebuie să faci pentru a avea un ficat sănătos. 

1.Adoptă o dietă sănătoasă

Menține o dietă echilibrată cantitativ, variată și sănătoasă, fără excese. Alimentele bogate în zahăr (dulciuri, sucuri) și grăsimile saturate (carne grasă, lactate grase) trebuie evitate sau limitate. Consumă mai multe fructe, legume proaspete, leguminoase boabe, cereale integrale (pâine integrală, orez brun, paste integrale), carne slabă de pasăre (fără piele), pește slab și gras, oleaginoase, uleiuri vegetale extravirgine. Bea 6-8 pahare de apă pe zi. 

1.Fă sport zilnic

Mișcarea ajută la reducerea grăsimii de la nivelul ficatului. Fă sport pentru minim 30 de minute pe zi, în limita toleranței fizice. Optează pentru activități ușoare-moderate, cum ar fi mersul pe jos în pas alert, mersul pe bicicletă, dansul, aerobicul.

2. Menține o greutate normală

Excesul ponderal crește riscul de a dezvolta steatoza hepatică. Dacă ești supraponderal sau obez, ia măsuri pentru scăderea în greutate. Evită restricțiile alimentare și îmbunătățește-ți dieta. Mergi la un dietetician, dacă nu reușești să îți schimbi singur stilul de viață.

3. Evită excesul de alcool

Consumul excesiv de alcool este toxic pentru ficat. Pe lângă numeroasele consecințe asupra organismului, alcoolul poate cauza steatoză hepatică alcoolică, o acumulare de grăsimi la nivelul ficatului. Consumul de alcool trebuie limitat la o porție pe zi pentru femei și două pentru bărbați. Porția de alcool înseamnă 50 ml tărie, 350 ml bere sau 150 ml vin. Solicită ajutor de specialitate dacă suferi de alcoolism.

5. Evită drogurile recreaționale

Evită orice tip de droguri recreaționale (marijuana, cocaină, heroină, halucinogene etc.). Acestea sunt toxice pentru întregul organism, în special pentru ficat și creier. Apelează la ajutor de specialitate, dacă ești dependent de o astfel de substanță. 

4. Nu utiliza obiectele tăietoare-înțepătoare folosite

Acele, lamele și alte obiecte tăietoare-înțepătoare nu se utilizează niciodată la comun. Virusurile hepatitice B și C se transmit de la o persoană la alta prin sânge contaminat. Dacă plănuiești să te tatuezi sau să îți faci un piercing, asigură-te că salonul utilizează ace sterile. Dacă ai fost zgâriat, înțepat sau tăiat cu un obiect nesteril, adresează-te medicului cât mai repede. 

5. Evită contactul sexual neprotejat

Virusurile hepatitice B și C se transmit și prin contact sexual neprotejat, inclusiv prin sex oral și anal. Folosește întotdeauna prezervativ în timpul oricărui tip de contact sexual. 

6. Nu împrumuta obiecte de igienă personală

Unghiera, aparatul de ras, periuța de dinți nu se utilizează niciodată la comun. Acestea pot prezenta urme fine de sânge, care ar putea fi contaminat.

7. Spală-te des pe mâini

Virusul hepatitic A se poate transmite prin alimente/apă contaminate sau prin calea fecal orală (neigienizarea mâinilor după utilizarea toaletei și contaminarea obiectelor din jur). Spală-te bine pe mâini după utilizarea toaletei (atenție la toaletele publice), înainte de prepararea meselor, dar și înainte de fiecare masă. 

8. Ai grijă la excesul de medicamente/suplimente

Administrarea irațională a medicamentelor sau suplimentelor alimentare (vitamine, minerale, ierburi medicinale și alte substanțe) poate produce toxicitate, ceea ce duce la hepatită toxică, inflamație a ficatului. Urmează recomandările din prospect și ale medicului. Nu îți administra suplimente sau medicamente fără recomandarea medicului. În timpul tratamentelor medicamentoase, sunt recomandate hepatoprotectoarele hepatice, așa cum este, spre exemplu, silimarina. Silimarina are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare.   

9. Vaccinează-te împotriva hepatitelor virale

Deși nu există vaccin împotriva hepatitei C, există contra hepatitei A și B. Așadar, asigură-te că te vaccinezi împotriva acestora. Discută cu medicul de familie pentru a obține vaccinul. 

Așadar, menține un stil de viață sănătos, evită excesele și respectă regulile de igienă, pentru a păstra/îmbunătăți sănătatea ficatului.