Una dintre problemele cu care se confruntă tot mai mulți oameni este mucegaiul. Prezența sa produce numeroase probleme pentru organism, în condițiile unei imunități scăzute.
Sporii de mucegai se pot dezvolta în orice mediu umed și cald (indiferent că vorbim de casă, instituții publice, clădiri de birouri etc.) influențând în mod negativ calitatea aerului din interior. Ca rezultat al inhalării lor sau al atingerii unor suprafețe contaminate cu mucegai sunt reacțiile alergice.
De foarte multe ori, alergiile cauzate de sporii de mucegai pot fi greu de controlat, existând riscul agravării unor probleme respiratorii deja existente (astm sau alte afecțiuni pulmonare). În vederea minimizării acestui risc, accentul cade pe soluțiile sigure și eficiente de prevenire și de combatere a sporilor de mucegai.
Una dintre aceste metode este folosirea tehnologia luminii UV-C, aceasta având o eficiență de 99% împotriva alergenilor respiratorii. Cu o experiență de 30 de ani, BIOCOMP este principalul furnizor de lămpi bactericide cu UV-C, capabile să dezinfecteze eficient aerul și suprafețele, printr-un proces 100% ecologic. Aceste dispozitive distrug ADN-ul microorganismelor prin intermediul acțiunii luminii UV-C.
Ce este de fapt mucegaiul?
Mucegaiul este o formă de ciupercă, ce se dezvoltă prin microspori în medii cu un nivel ridicat de umiditate. Sporii nu pot fi detectați cu ochiul liber, însă se regăsesc în aer.
Cele mai citite articole
În încăperi, ei se formează prin intermediul condensului, generând umiditate și căldură. În lipsa unei dezinfectări, aceștia pot determina seriose afecțiuni organismului și totodată pot deteriora suprafețele.
Ce afecțiuni poate provoca mucegaiul?
Printre cele mai frecvente afecțiuni apărute din cauza sporilor de mucegai menționăm:
- Reacții alergice – acestea se manifestă prin strănut, iritații cutanate, tuse și respirație șuierătoare;
- Astm sau boli pulmonare cronice – în contextul unor probleme respiratorii sau alergii la diverse ciuperci, mucegaiul poate conduce la apariția astmului;
- Infecții fungice – dacă sistemul imunitar nu se află în parametrii optimi, mucegaiul poate agrava unele afecțiuni ale organismului, acestea având repercusiuni asupra sistemului digestiv sau pulmonar;
- Afecțiuni renale;
- Infecții gastrointestinale.
Cum poți preveni apariția mucegaiului în încăperi?
Pentru prevenirea apariției alergenilor se recomandă utilizarea unor biocide moderne bazate pe lumina ultravioletă UV-C, ce dezinfectează profesional aerul și suprafețele din orice încăpere. Este esențial de menționat că acest mod de dezinfecție este unul ecologic și nu produce ozon sau alți compuși chimici, care ar avea impact asupra sistemului respirator.
Utilizarea unor lampi UV pentru dezinfectare este considerată în prezent cea mai inteligentă soluție de a împiedica transmiterea agenților patogeni, asigurând un microclimat optim, lipsit de microorganisme dăunătoare organismului uman.
De asemenea, este importantă o atenție în privința:
- Rutinei de curățare și igienizare a spațiilor;
- Curățarii hainelor cu soluții antibacteriene;
- Aerisirii regulate a încăperilor;
- Eliminării posibilelor surse de umezeală.
Pentru a combate mucegaiul, cea mai sigură metodă o constă utilizarea dispozitivelor de dezinfectare BIOCOMP, fiind special realizate să distrugă orice agent patogen, chiar și în prezență umană.