Home Bani & Afaceri Cine primeste pensie de urmas

Cine primeste pensie de urmas

cine primeste pensie de urmas

Cine poate beneficia de pensie de urmas?

Pensia de urmas reprezinta un sprijin financiar important pentru persoanele care si-au pierdut sustinatorul principal al familiei. Acest tip de pensie este acordat, de obicei, persoanelor care au avut in intretinere o persoana decedata, care a contribuit la sistemul de asigurari sociale. In Romania, dreptul la pensia de urmas este reglementat prin Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Beneficiarii principali sunt, in general, copiii decedatului, sotul supravietuitor, precum si parintii acestuia, insa exista conditii si criterii clare de eligibilitate.

Conditiile generale pentru acordarea pensiei de urmas

Pentru a putea beneficia de pensia de urmas, trebuie indeplinite anumite conditii legale. In primul rand, persoana decedata trebuie sa fi fost pensionata sau sa fi avut dreptul de a primi pensie de la stat. Asta inseamna ca decedatul trebuie sa fi contribuit la sistemul de asigurari sociale pentru o anumita perioada de timp, conform legii. De asemenea, beneficiarii trebuie sa nu aiba alte surse de venit care sa le asigure intregul necesar financiar de subzistenta. Potrivit legii, pensia de urmas se acorda in urmatoarele conditii:

  • Copiii trebuie sa fie minori sau sa urmeze cursurile unei institutii de invatamant, in mod organizat, pana la varsta de 26 de ani.
  • Sotul supravietuitor poate primi pensia de urmas daca a fost casatorit cu persoana decedata pentru cel putin un an, cu exceptia cazului in care decesul a survenit in urma unui accident de munca sau a unei boli profesionale.
  • Parintii care erau in intretinerea persoanei decedate pot, de asemenea, sa ceara pensie de urmas, dar in conditii specifice.
  • Pensia de urmas poate fi solicitata si de alte persoane aflate in intretinerea defunctului, dar doar in masura in care sunt indeplinite anumite conditii legale.
  • Daca exista mai multi beneficiari, pensia se imparte intre acestia in mod egal, conform prevederilor legale.

Copiii ca beneficiari principali

In cele mai multe cazuri, copiii sunt principalii beneficiari ai pensiei de urmas. Acestia au dreptul la pensie de urmas pana la varsta de 18 ani, iar in cazul in care continua studiile intr-o forma de invatamant acreditata, dreptul se extinde pana la varsta de 26 de ani. Este important de mentionat ca, in cazul copiilor cu dizabilitati severe, acestia pot primi pensia de urmas pe toata durata vietii, daca nu sunt capabili sa se intretina singuri. De asemenea, este esential ca copiii sa nu fie casatoriti, deoarece casatoria poate afecta dreptul la pensie de urmas.

Sotul supravietuitor si drepturile sale

Sotul supravietuitor poate, de asemenea, sa beneficieze de pensia de urmas, cu conditia sa fi fost casatorit cu persoana decedata pentru cel putin un an. Totusi, exista si exceptii de la aceasta regula, cum ar fi cazurile in care decesul a survenit in urma unui accident de munca sau a unei boli profesionale. Pensia pentru sotul supravietuitor se acorda pentru o perioada de 6 luni de la decesul partenerului, iar daca sotul supravietuitor are in ingrijire copii minori, perioada se prelungeste pana ce cel mai mic copil implineste varsta de 7 ani. In cazurile in care sotul supravietuitor are o dizabilitate care il impiedica sa realizeze venituri, pensia poate fi acordata pe termen nelimitat.

Parintii si alte persoane in intretinere

Mai putin frecvent, pensia de urmas poate fi acordata si parintilor defunctului, in special daca acestia erau in intretinerea acestuia. Conditiile sunt, totusi, mai stricte si impun dovezi clare ale situatiei financiare si a dependentei economice. Alte persoane care se aflau in intretinerea defunctului, cum ar fi fratii sau surorile, pot solicita pensie de urmas doar daca sunt minore sau daca au o dizabilitate care le impiedica sa isi asigure traiul.

Aspecte legale si procedurale

Solicitarea pensiei de urmas implica respectarea anumitor proceduri legale. In primul rand, este necesara completarea unei cereri oficiale care trebuie insotita de documente justificative, cum ar fi certificatul de deces al persoanei, certificatele de nastere ale copiilor si alte acte care sa dovedeasca relatia de rudenie sau de intretinere. Cererea se depune la casa teritoriala de pensii de care apartinea persoana decedata, iar decizia de acordare a pensiei de urmas se emite in termen de 45 de zile de la depunerea cererii.

Importanta consultarii unui specialist

Avand in vedere complexitatea si diversitatea cazurilor care pot aparea in procesul de obtinere a pensiei de urmas, este recomandat ca solicitantii sa consulte un specialist in domeniu. Avocatul Mihai Radu, expert in dreptul muncii si asigurarilor sociale, subliniaza ca o cunoastere precisa a legislatiei poate face diferenta intre aprobarea sau respingerea unei cereri. De asemenea, specialistii pot oferi sfaturi utile despre modul in care trebuie pregatite dosarele si despre eventualele documente suplimentare care ar putea fi necesare. Prin urmare, consultarea unui expert nu doar ca poate asigura o intelegere mai buna a drepturilor si obligatiilor legale, dar poate aduce si liniste sufleteasca in momente dificile.