Ingineria electrică și electronică sunt domenii conectate, dar distincte, cu o anumită suprapunere. Ingineria electrică este o divizie de inginerie axată pe generarea și distribuția energiei, în primul rând sub formă de electricitate. Inginerii electricieni se concentrează în principal pe transmiterea energiei electrice prin echipamente mecanice, asigurând ca puterea să circule corect de la o locație la alta. Ingineria electronică poate fi considerată o subdisciplină a ingineriei electrice. Este axată pe proiectarea și întreținerea adecvată a echipamentelor electronice, inclusiv a componentelor și circuitelor din computere și dispozitive aferente.
Un exemplu bun care demonstrează diferențele dintre aceste două tipuri de inginerie este smartphone-ul, atât de drag tuturor. Inginerul electronic este cel care creează și asamblează componentele telefonului, în timp ce un inginer electrician se concentrează pe transformarea datelor digitale generate de telefon în semnale care pot fi transmise împreună cu rețelele de satelit. Ambele tipuri de profesioniști proiectează software și echipamente, dar sarcinile lor diferă ca scop. Un alt exemplu descriptiv poate fi văzut în mecanica mașinilor de sloturi, unde un inginer electrician va fi responsabil de modul în care funcționează motoarele care rotesc rolele și cum sunt puși în mișcare electromagneții care întrerup circuitele pentru a opri rolele. Inginerul electronic, pe de altă parte, se specializează în modul în care simbolurile apar și se rulează, creând combinațiile câștigătoare. Din aceste exemple, se poate trage concluzia că ingineria electrică este un domeniu mai larg, în timp ce ingineria electronică este mai specifică.
Un alt exemplu care reflectă modul în care ambele tipuri de ingineri pot lucra împreună poate fi văzut în cipul computerului. Un inginer electronic ar construi în mare parte părțile interne ale cipului, în timp ce un inginer electrician s-ar concentra pe integrarea cipului într-un sistem mai mare, conectat. Utilizarea corectă a energiei cipului ar fi în centrul atenției inginerului electric, în timp ce toate componentele defectuoase ar fi inspectate de inginerul electronic. Ca și în cazul telefonului mobil, diferența dintre cele două este o chestiune de amploare. Ambii profesioniști sunt la fel de valoroși, numai că în moduri diferite.
Inginerii electricieni lucrează la proiecte electrice de scară largă și totodată proiectează, testează și supraveghează producția de echipamente sau sisteme specifice. Aceasta include proiectarea sistemelor de putere, coordonarea procesării semnalului și proiectarea sistemelor radar și de navigație, echipamente de generare a energiei, motoare electrice și sisteme electrice găsite în vehicule și aeronave. Inginerii electricieni pot dezvolta noi metode de utilizare a energiei pentru a îmbunătăți costurile sau eficiența și pentru a optimiza procesele pentru infrastructură. Ei efectuează calcule detaliate pentru a stabili standarde și coduri de producție, pentru a gestiona programele și fondurile de proiect, pentru a investiga problemele de performanță a echipamentelor și pentru a oferi soluții la diferite probleme.
Cele mai citite articole
O subclasă a ingineriei electrice, ingineria electronică se concentrează pe construcția și optimizarea echipamentelor electronice pentru aplicații științifice, medicale, comerciale, industriale, guvernamentale și militare. Inginerii electronici lucrează în domenii precum calculul, producția și transportul. Ei proiectează circuitele interne ale produselor electronice, inclusiv televizoare, sateliți, telefoane mobile, dispozitive GPS, echipamente audio-vizuale, rețele de transmisie și comunicații și sisteme radar și sonore. Inginerii electronici analizează nevoile clienților, creează planuri de sisteme electrice, elaborează proceduri de întreținere, efectuează inspecții pentru a garanta standardele de siguranță și recomandă modificări pentru îmbunătățirea performanței.
Inginerii electrici sunt cel mai frecvent angajați în următoarele industrii: servicii de inginerie, generarea și distribuția de energie electrică și proiecte de cercetare și dezvoltare în toate tipurile de domenii științifice. Acestea pot funcționa pe rețelele electrice, rețelele 5G și sistemele de energie regenerabilă. Inginerii electricieni lucrează de obicei în birouri, unii concentrându-se pe producția de energie, iar alții pe cercetare.
Datorită cantității mari de tehnologie produsă în zilele noastre, cererea de ingineri electronici este la un nivel maxim și va continua să crească. Inginerii electronici sunt cel mai frecvent angajați în industrii cum ar fi telecomunicațiile, serviciile de inginerie și serviciile guvernamentale federale. De asemenea, ei pot lucra și în birouri.
Deși inginerii electrici și electronici pot avea responsabilități de muncă suprapuse și trebuie să îndeplinească anumite cerințe educaționale similare, aceste două domenii au și destule diferențe.