Amenajarea biroului: Cum poți crea un spațiu optim pentru angajați?

Modul în care percepem designul unui birou a fost schimbat dramatic în ultimii ani din cauza pandemiei de COVID-19. În mijlocul pandemiei, diverse companii s-au văzut nevoite să caute modalități inteligente de a asigura un mediu de lucru sigur, păstrând în același timp cultură corporativă și un nivel ridicat de eficiență și productivitate. Aceste lucruri continuă, iar funcționalitatea estetică și sustenabilitatea domină piața designului de birouri în acest moment. 

De ce este importantă amenajarea corectă a biroului? 

Spațiile fizice de muncă au un impact puternic asupra unei mari varietăți de factori cum ar fi: sănătatea, moralul, creativitatea, colaborarea și productivitatea. Cu cât petreci mai puțin timp concentrându-te pe mediul de lucru, cu atât mai mult vei simți nevoia să lucrezi și să te simți împlinit. Un design excelent al biroului scade sarcina mentală cauzată de mediul înconjurător și facilitează concentrarea. 

Modul în care planificăm o amenajare birouri depinde în mare măsură de nevoile specifice ale companiei tale. Acestea includ cultură, valorile și misiunea organizației și spațiul va trebui amenajat pentru a încuraja și a pune în valoare această cultură. 

Birou în plan deschis 

De-a lungul anilor, multe companii au îmbrățișat designul de birou în plan deschis, iar acum spațiile de lucru flexibile și amenajările de tip “pod” sunt mai importante că niciodată. 

Cele mai citite articole

Un plan deschis al spațiului de birouri este o alegere excelentă pentru muncă de tip hibrid, deoarece oferă mai mult spațiu pentru că angajații să lucreze confortabil. Birourile sunt de regulă poziționate astfel încât să se afle unul în fața celuilalt, creând astfel un mediu deschis de colaborare. În plus, birourile în plan deschis facilitează reconfigurează amplasamentului mobilierului pe parcurs, schimbările nefiind limitate de pereți sau alte bariere.  

Însă, de multe ori, angajații vor caută și spații ferite de zgomot în care să aibă mai multă intimitate. De aceea, orice birou în plan deschis trebuie să includă și zone mai mici sau zone “pod” cu suficient spațiu de lucru, scaune confortabile și acces la prize, pentru a efectua apeluri telefonice, să participe la întâlniri video sau să lucreze în liniște. Aceste spații vor putea, de asemenea, să acomodeze cu ușurință angajații care vor fi prezenți la birou doar câteva zile pe săptămâna. 

Un sentiment de “acasă” 

Deoarece mulți oameni au fost nevoiți să lucreze de acasă, ideea de design și estetică a birourilor s-a schimbat radical. Pentru acei angajați care revin la birou, scopul este să de a le oferi confort și siguranță din toate punctele de vedere pentru că aceștia să se simtă “că acasă”. 

Pentru acest tip de ambianța, se pot încorpora elemente de lounge și relaxare, cum sunt canapele și scaune confortabile, elemente de iluminat mai blânde în spațiile comune, plante sau opere de artă expuse în tot biroul. De asemenea, ultimele tendințe recomandă folosirea parchetului din lemn pentru podele, întrucât este cel mai potrivit pentru un aer mai modern și mai cald care să ofere o senzație de familiaritate. 

Există foarte multe aspecte și detalii care trebuie luate în considerare atunci când proiectezi amenajarea unui birou, de aceea este crucială apelarea la servicii design interior. Lucrând cu profesioniști vei reduce stresul și vei evita erori care se pot dovedi costisitoare. 

Cele mai citite articole