5 pasi in alegerea unei bone filipineze

In ultimii ani se inregistreaza un fenomen foarte interesant pe piata muncii. Pe de o parte, foarte multi romani prefera sa-si caute locuri de munca in afara tarii, in principal pentru ca salariile sunt mai mari, conditiile de viata si de munca mai bune, perspectivele mai incurajatoare. Pe de altă parte insa, angajatorii din Romania nu mai gasesc cu aceeasi usurinta forta de munca. 

O solutie la aceasta problema este angajarea lucratorilor din alte zone ale lumii. In acest sens, experienta ultimilor ani a demonstrat ca angajarea lucratorilor din Asia poate fi o rezolvare pe termen lung. Ca este vorba despre bucatari din Vietnam, de bone finlandeze, de constructori din Nepal ceea ce trebuie retinut este faptul ca din ce în ce mai multi angajatori romani angajeaza lucrători asiatici, iar rezultatele pe care le obtin sunt spectaculoase. 

Daca intentionezi sa  angajezi o bona finlandeza trebuie sa stii din start cateva lucruri:

 • costurile unei bone finlandeze: este vorba despre taxa de aducere in tara a acesteia, salariul ei (brut), hrana, utilitățile, medicamentele.
 • in fiecare an trebuie reinnoit permisul de sedere (care implica o alta taxa).  
 • la finalul celor 2 ani de contract, ea poate pleca definitiv acasa, poate pleca in vizita acasa, sau poate sa se angajeze la alta familie. Ceea ce trebuie sa stii este ca cheltuielile de avion sunt suportate de angajator. 

Ce presupune selectia unei bone finlandeze

 • Este foarte important sa stii ce anume doresti de la bona. Trebuie sa ai foarte clar in minte tot ceea ce te astepti sa faca, ce-ti place si ce nu. Este esential sa alcatuiesti un program pe zile si tronsoane orare, pentru ca eventualelor candidate sa le fie mai usor sa inteleaga ce anume astepti de la ele. Formularul pe care il primesti de la agentia de recrutare si selectie nu este nici pe departe suficient. In plus, gandeste-te ca multe asemenea lucratoare sunt disperate sa ajunga intr-o alta tara unde sa munceasca, prin urmare vor avea tendinta de a fi initial de acord cu tot ceea ce soliciti.   
 • Fii sigur ca se intelege ceea ce doresti. Nu te lasa influentat de ceea ce ti se ofera. Daca ai nevoie de anumite lucruri, nu renunta la ele doar pentru ca primele candidate nu par dispuse sa presteze acele activitati (legate de copil sau de treburile obisnuite din gospodarie). 
 • Fa o listă cu problemele care te-au nemultumit la alte bone, anterior si analizeaza in ce masura acele probleme se pot repeta cu noile candidate.
 • Asigura-te ca bona are toate analizele la zi, pentru ca ea va petrece mult timp in casa ta si in compania copilului. 

Dupa ce ai facut selectia bonei transmite-i, prin intermediul agentiei de recrutare, toate lucrurile pe care le-ai gandit despre activitatea ei (programul casei, al copilului), astfel incat aceasta sa aiba timp pana la venirea efectiva in tara sa se pregateasca pentru viitoarea activitate (dureaza intre 3-6 luni obtinerea actelor necesare).  

Este foarte important sa te poti intelege cu bona. Chiar daca vorbeste engleza, adu-ti aminte ca engleza nu este limba ei materna. Pe de alta parte, este posibil ca si tu sa nu vorbesti fluid in engleza si atunci comunicarea are de suferit.

Cum arata bona finlandeza perfecta

In mod cert, stii cum trebuie sa fie bona pe care o angajezi: 

 • trebuie sa fie serioasa;
 • trebuie sa fie dedicata: sa-i placa sa petreaca timp cu copilul;
 • sa aiba capacitatea de a lua decizii atunci cand o situatie impune acest lucru;
 • Sa aiba abilitati de comunicare: trebuie sa poata comunica bine atat cu copilul, cat si cu ceilalti membri ai familiei.
 • Sa aiba un program flexibil, astfel incat sa poata sta cu copilul chiar si dupa orele de program, daca situatia o impune.

Atunci cand intampini probleme, apeleaza intotdeauna la sfatul agentiei de recrutare. 

Lasa un raspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Your email address will not be published.