Top 8 tari europene cu cel mai ridicat nivel de trai

In fiecare an se fac topuri ale celor mai bogate tari din lume si de fiecare data avem impresia ca stim ce tari ar trebui sa se afle pe primele pozitii. Nu rareori insa ne inselam. Atunci cand vine vorba despre Europa lucrurile sunt si mai complicate, fiindca aici ierarhiile se modifica mai repede decat ne imaginam.

Iti spunem in acest articol care sunt cele 8 tari europene cu cel mai ridicat nivel de trai.     

Norvegia

Norvegia este una dintre cele mai bogate tari din Europa, iar acest lucru se stie demult. Motivul principal il constituie resursele naturale. Tara are depozite uriase de petrol si gaze naturale (un sfert din produsul intern brut este reprezentat de industria petroliera), iar acest lucru inseamna ca economia norvegiana este alimentata de hidrocarburi. Norvegia este bogata si in minereuri, cherestea, fructe de mare, apa dulce, paduri si resurse de peste. Dar ceea ce este important de retinut este faptul ca aceasta tara scandinava este unul dintre liderii economici mondiali. Sta bine la industria energetica si la turism. Tara este o combinatie de economie de piata si socialism nordic. Este considerata una dintre cele mai dezvoltate democratii si state de drept din intreaga lume. 

Elvetia

Dupa unele clasamente recente, Elvetia a reusit sa intre in Top 5 al tarilor cele mai bogate din lume, ceea ce pe europeni nu ii mira deloc. Elvetia are cele mai sigure banci din lume. Manufacturierii elvetieni sunt renumiti in intreaga lume, indiferent ca este vorba despre ceasuri, ciocolata sau bricege. Ideea de baza este aceea ca lucrurile pe care le fac ei respecta standarde de calitate pe care nimeni nu le pune la socoteala. Ca sa nu mai spunem ca si sectorul turismului este foarte bine dezvoltat si promovat in Elvetia si pe buna dreptate, muntii lor sunt extrem de frumosi. Elvetia este renumita pentru neutralitate, putere economica, frumusetea peisajelor, rata mica de somaj. Si, ca o curiozitate, Elvetia are cel mai mic numar de obezi din Europa.  

Irlanda

Irlanda a inregistrat o crestere economica semnificativa in ultimele decenii, iar acest lucru se vede. Se afla de asemenea in unele clasamente in primele tari din lume in ceea ce priveste bogatia. Este foarte adevarat ca o parte a acestei bogatii se datoreaza faptului ca impozitul pe profit este unul dintre cele mai mici din lume. In plus, economia irlandeza s-a transformat dintr-una agrara, cum era prin anii 1980, intr-una a cunoasterii, centrata fiind astazi pe industrie si pe inalta tehnologie. Irlanda se bazeaza pe investitiile straine directe si pe multinationalele care au atras forta de munca bine educata. A mai ajutat Irlanda si adoptarea monedei europene, dar si detasarea tarii de Marea Britanie, in cazul Brexitului.    

Luxemburg

Luxemburgul este renumit ca fiind cea mai mica tara europeana, desi nu este adevarat, exista state mai mici (Monaco, Andorra, Liechtenstein, Vatican). Asta nu a impiedicat tara sa fie una dintre cele mai bogate. Luxemburg are economie de piata stabila, crestere economica (datorata mai ales investitiilor majore din industria otelului si cauciucului) si inflatie scazuta. Somajul este mic. Serviciile reprezinta cea mai mare parte din productia economica (finante si banci mai ales).   

Danemarca

Danezii au si alte motive sa fie invidiati, nu numai pentru ca au cea mai scurta saptamana de lucru: de pilda, au acces la asistenta medicala si educatie gratis. Au o rata a coruptiei mica si stabilitate economica. De altfel, economia daneza este una dintre cele mai libere din lume. Tara beneficiaza de considerabile resurse de petrol si gaze si este de multa vreme lider in energia eoliana.  

Germania

In plan economic, Germania are cea mai mare economie nationala din Europa si se afla in Top 5 la nivel mondial. Este o tara inovatoare, iar economia ei este tot mai globalizata. Analistii economici pun succesul economic al Germaniei si pe seama faptului ca moneda comuna, euro, a ieftinit produsele. De asemenea, Germania este cel mai mare producator de turbine eoliene si de tehnologii de exploatare a energiei solare din lume. In plus, Germania se remarca prin numarul mare de persoane venite din intreaga lume pentru a invata, a munci sau a se stabili aici. Tentatia este foarte mare, nivelul de trai este ridicat, salariile mari, gradul de civilizatie imbietor. De exemplu, salariul de asistent medical generalist in Germania îți poate aduce nu numai satisfactii financiare ci si profesionale. Un alt motiv pentru care tara se dovedeste atat de imbietoare pentru straini este sistemul social, unul dintre cele mai bune din intreaga lume.   

Olanda 

Olanda este renumita pentru drepturile omului. Dincolo de libertatile individuale, Olanda are salarii mari,  o economie puternica si stabila si infrastructura dezvoltata. Este una dintre cele mai sigure destinatii de afaceri, pentru ca are un climat politic stabil, un cadru legal si relatii comerciale bine dezvoltate. De asemenea, economia olandeza se remarca prin somaj scazut, inflatie moderata, sistem fiscal stimulativ. Cel mai dezvoltat sector economic olandez este cel al serviciilor.  

Finlanda 

Aceasta tara nordica este renumita pentru egalitatea sexelor, mediu si pentru respectarea drepturilor omului. In plus, Finlanda este lider mondial in educatie si calitatea vietii. Are o economie industrializata, iar cel mai mare sector economic il constituie serviciile. Tara dispune de mari cantitati de lemn, resurse minerale si apa. 

Nu va lasati insa pacaliti de frumusetea acestor tari, in multe dintre ele costurile vietii sunt destul de ridicate. Totul depinde de domeniul de activitate in care activezi, de un job bine platit si sigur. Pe de alta parte insa, o viata linistita si frumoasa vine intotdeauna la pachet cu multa munca si dezvoltare personala.