„Spionii” din Irak s-au intors acasa
Adrian Ganceanu la sosire pe Aeroportul din Cluj (MP3, 3022 kB)    Descarca ”     Asculta „
Sosirea celor doi in Romania nu a spulberat misterul privind data eliberarii si motivul pentru care cei doi au stat inchisi. La sosirea pe Aeroportul din Cluj Napoca, Adrian Ganceanu a refuzat sa dea detalii despre momentul arestarii, spunand ca va vorbi mai tarziu despre acest lucru. El a confirmat faptul ca a fost sunat de presedintele Traian Basescu, imediat dupa momentul eliberarii.Tanarul a adaugat ca americanii l-au tratat corect si a fost anchetat de mai multi ofiteri americani.

„Daca nu existau consulatul si armata romana, noi inca eram acolo”, a spus Ganceanu.

Intrebat de un ziarist cum se foloseste rindeaua, longitudinal sau transversal, Ganceanu a raspuns: „Poftim, de ce?”. Ziaristul l-a intrebat daca este tamplar, la care acesta a spus: Da, exact”, dupa care ziaristul a insistat cu intrebarea privind folosirea rindelei, Ganceanu raspunzand: „Longitudinal, nu?”. De asemenea, el a explicat ca le-a urat colegilor sai Craciun fericit si un an nou fericit, explicand ca a facut acum urarile pentru ca de Sarbatori nu a fost langa acestia.

Barbatul, aflat la Toplita, a spus ca intentioneaza sa actioneze in instanta firma angajatoare din Romania, despre care sustine ca nu l-a instruit ce anume are voie sa faca in baza americana si ce nu ii este permis. El a spus ca regreta ca a facut poze in baza militara americana si ca ii pare foarte rau ca ministrul de Externe, Razvan Ungureanu, a fost demis din cauza situatiei create.

Ganceanu a mai spus ca nu se va mai intoarce niciodata in Irak dupa aceasta experienta.

Nelu Ilie, confuz in declaratii

Cele mai citite articole

Nelu Ilie (foto), cel de-al doilea muncitor roman arestat in Irak, a sosit in tara fara a sti cu exactitate ziua in care a fost eliberat, daca era zi sau noapte, ce a filmat in baza in care lucra, ce are in bagaje si ce probe a avut de trecut pentru a obtine slujba din Irak.

La sosirea pe Baza Aeriana 90 de la Otopeni, Nelu Ilie a declarat ca a fost eliberat intr-o zi de marti si ca la momentul eliberarii „era seara”. Dupa ce a sustinut acest lucru de mai multe ori, avand de fiecare data rezerve asupra exactitatii informatiei, a fost ajutat de jurnalisti sa-si aminteasca ca a fost eliberat intr-o zi de vineri si ca, de fapt, joi seara „a fost anuntat de eliberare” si a fost mutat „intr-un loc izolat”. „Pana nu ma uit pe biletul de iesire din spital nu pot sa spun cu exactitate in ce zi am fost eliberat”, a spus Ilie. El a tinut sa precizeze de mai multe ori ca nu are nici o legatura cu vreun serviciu secret si ca nu cunoaste nici un ofiter din astfel de institutii. „Sunt un om simplu care am mers in Irak pentru a castiga bani cu care sa-mi ajut familia”, a mai spus Ilie, precizand ca a castigat cate o mie de dolari pentru fiecare luna de munca in baza militara din Irak si ca banii i-au fost inapoiati integral la momentul eliberarii.

Nelu Ilie a fost in mai multe randuri iritat de intrebarile jurnalistilor referitoare la relatiile sale cu familia, subliniind ca a cerut insistent familiei ca nimeni sa nu vina sa-l astepte la aeroport.

In mai multe randuri, Ilie si-a exprimat compasiunea pentru faptul ca incidentul al carui erou a fost a dus la demisia ministrului de Externe Mihai Razvan Ungureanu, insa a repetat si faptul ca nu el este vinovat.

Ilie a mai spus ca nu a facut niciodata in viata politica si ca nu-l intereseaza acest domeniu. Le-a reprosat insa jurnalistilor faptul ca speculatiile referitoare la apartenenta lor la un serviciu de spionaj i-ar fi putut costa enorm.

Cele mai citite articole