Rovineta: Ce este, valabilitate și unde se plătește

Rovineta: Ce este, valabilitate și unde se plătește

Rovineta este un document esențial pentru cei care utilizează drumurile publice din țară și, de aceea, este important să înțelegem ce este, cum funcționează și cum trebuie plătită. În acest articol, vom explora în detaliu conceptul de rovinetă, valabilitatea sa și locurile în care trebuie achitată, pentru a vă ajuta să vă pregătiți și să vă conformați cerințelor legale atunci când circulați pe drumurile din România.

Când ai nevoie de rovinietă?

Aveți nevoie de o rovinietă atunci când decideți să circulați pe drumurile publice din România, în special pe autostrăzi, drumuri expres, drumuri europene, naționale principale și secundare. Taxa de drum sau rovinieta este obligatorie pentru toți șoferii care doresc să părăsească orașele și să utilizeze aceste rețele de drumuri. 

Cu toate acestea, există excepții în cazul sectoarelor de drum național care se află între indicatoarele de intrare și ieșire din municipii, unde nu este necesară plata rovinietei.

Indiferent dacă sunteți conducător auto român sau străin, înmatriculat în România sau în altă țară, trebuie să achiziționați o rovinietă valabilă pentru autovehiculul dvs. Dacă conduceți un autoturism înmatriculat în altă țară și aveți reședința în România, sunteți responsabil pentru plata taxei de drum, chiar dacă autoturismul nu vă aparține.

Taxa de drum este o regulă impusă de Uniunea Europeană și se aplică strict pe teritoriul României, așadar, când planificați călătorii pe drumurile naționale din afara orașelor sau în intravilanul reședințelor de județ și al municipiilor, este important să dețineți o rovinietă valabilă pentru a evita amenzi și să circulați în conformitate cu legislația în vigoare.

Cine este exceptat de la plata rovinietei?

Există anumite instituții și categorii de persoane care beneficiază de exceptare de la plata rovinietei. Lista acestor excepții cuprinde: 

 • Ministerul Apărării Naționale, 
 • Ministerul Afacerilor Interne, 
 • Serviciul Român de Informații, 
 • Serviciul de Informații Externe, 
 • Serviciul de Protecție și Pază, 
 • Administrația Națională a Penitenciarelor și instituțiile subordonate acestora, 
 • Serviciul de Telecomunicații Speciale, 
 • Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transport Rutier,
 • serviciile pentru Situații de Urgență sau serviciile de Ambulanță, 
 • reprezentanții Societății Naționale Crucea Roșie, 
 • Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România 
 • persoanele cu dizabilități care dețin un autovehicul adaptat nevoilor lor. 

De asemenea, sunt scutite de la plata rovinietei vehiculele cu numere roșii (numere provizorii). Aceste numere indică faptul că proprietarii au autorizația de circulație pe drumurile publice pentru o perioadă limitată, până la înregistrarea oficială a autovehiculului.

Cât costă o rovinetă

Costul rovinietei diferă în funcție de tipul vehiculului și de perioada pentru care se achiziționează taxa de drum. Rovinieta poate avea o valabilitate de minimum o zi și de maximum 12 luni. Pentru autovehiculele încadrate în categoria A, adică autoturisme, opțiunea de a cumpăra o rovinietă valabilă doar pentru o zi nu este disponibilă. 

Pentru șoferii care utilizează sporadic rețeaua de drumuri naționale în afara localităților, o alternativă potrivită este achiziționarea rovinietei pentru o săptămână. Pe de altă parte, pentru cei care călătoresc frecvent în afara orașelor, cea mai rentabilă opțiune în ceea ce privește costul este rovinieta cu o durată de valabilitate de 12 luni.

De unde se cumpără rovinieta?

De unde se cumpără rovinieta?

Sursa foto

În mod obișnuit, rovinieta poate fi procurată de la oricare dintre punctele de deservire ale CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere), fostul CNADR. De asemenea, conducătorii auto pot plăti taxa de drum la orice ghișeu al Poștei Române sau în benzinăriile OMV-Petrom, Rompetrol, MOL, LukOil și Socar. 

Cele mai citite articole

De asemenea, există opțiunea de a achiziționa rovinieta online, pe platformele specializate în acest sens. Se mai poate face plata și prin intermediul serviciilor SMS oferite de rețelele de telefonie mobilă Orange, Vodafone, Telekom și RCS&RDS.

Procedura de achiziționare prin SMS implică transmiterea unui mesaj la numărul 7500, în care trebuie specificat numărul de înmatriculare al vehiculului, scris fără spații, iar litera corespunzătoare categoriei de autovehicul trebuie să fie scrisă cu spațiu. În urma acestui mesaj, se va primi un SMS de răspuns care conține informații despre categoria autovehiculului, numărul de înmatriculare, perioada de valabilitate a rovinietei și costul total în euro, inclusiv TVA. 

După verificarea corectitudinii datelor, cumpărătorul va trimite un SMS de confirmare cu textul „DA”. În final, se va primi un SMS de confirmare care va conține data și ora de expirare a valabilității rovinietei, începând cu momentul primirii SMS-ului. Este important de menționat că taxa trebuie achitată cu cel mult 30 de zile înaintea expirării celei vechi. 

De asemenea, conducătorii auto pot opta pentru o dată de valabilitate ulterioară efectuării plății. Pentru a efectua plata, sunt necesare următoarele documente: 

 • pentru persoanele fizice – talon sau carte de identitate a autovehiculului, documentele vamale (în cazul înmatriculării temporare); 
 • pentru persoanele juridice – certificat de înmatriculare sau carte de identitate în original și copie conformă cu originalul, semnată și ștampilată de administratorul societății comerciale, cartea de identitate a persoanei care efectuează plata pentru întocmirea facturii, 
 • contractul de leasing (dacă autovehiculul a fost achiziționat prin leasing), 
 • documentele vamale (în cazul înmatriculării temporare).

Cum verifici rovinieta?

Atunci când șoferii doresc să călătorească și au nevoie să verifice dacă rovinieta lor este în continuare valabilă, există câteva modalități simple de a face acest lucru. 

Unul dintre acestea este accesarea site-ului oficial al CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere), unde pot verifica rapid și ușor starea de valabilitate a rovinietei lor. În plus, există și alte platforme online dedicate, precum erovinieta.ro, care oferă această facilitate.

Pentru a verifica dacă dețin sau nu o rovinietă valabilă, șoferii trebuie doar să introducă numărul de înmatriculare al vehiculului sau seria de șasiu pe platforma aleasă. În doar câteva secunde, vor primi informații despre statusul rovinietei lor, aflând astfel dacă aceasta este în continuare valabilă sau trebuie reînnoită. Este o metodă simplă și eficientă de a evita amenzile sau neplăcerile în timpul călătoriilor.

Cât este amenda pentru lipsa rovinietei?

Care este penalizarea dacă nu ai rovinieta? Majoritatea rețelelor rutiere din România sunt monitorizate cu ajutorul unor camere video specializate care detectează vehiculele care circulă fără o rovinietă valabilă. Amenda pentru această încălcare variază între 250 și 4.500 de lei, în funcție de categoria vehiculului în cauză. 

Un aspect important de menționat este că un șofer poate fi amendat o singură dată într-un interval de 30 de zile pentru aceeași abatere. De asemenea, procesul verbal de contravenție poate fi întocmit chiar și în absența șoferului.

Amenda pentru lipsa rovinietei este comunicată conducătorului auto în cel mult 30 de zile de la momentul constatării încălcării și este transmisă prin serviciul poștal. Pentru a achita amenda, conducătorul auto trebuie să se prezinte la trezoreria locală din București sau din județul în care este înmatriculat vehiculul sancționat. 

După ce penalitatea a fost achitată, dovada plății trebuie trimisă către Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică, fie prin fax, fie prin e-mail, pentru a confirma achitarea amenzii.

Cele mai citite articole