Povestea lui Robin Hood, faimosul haiduc britanic

Povestea lui Robin Hood, faimosul haiduc britanic

Cel mai cunoscut haiduc din istorie este fără nicio îndoială Robin Hood. Am citit povești despre el, am văzut desene animate și filme, îl găsim și în jocuri și este un personaj despre care auzim constant. Cine a fost însă Robin Hood și cât adevăr există în legenda lui vom încerca să clarificăm în acest articol.

De la început trebuie să spunem că existența lui Robin Hood nu a fost dovedită niciodată. Totuși, legenda lui a circulat din secolul al XIII-lea încoace și Robin Hood a devenit un personaj foarte cunoscut.

Faima sa este atât de mare încât pe site-ul IMDB am găsit 35 de filme și seriale în care Robin Hood este prezent. De asemenea, sunt sute de cărți lansate despre acest personaj misterios. Iar notorietatea sa continuă să crească, motiv pentru care compania Play’n GO a decis să lanseze un joc despre el în martie 2020, cu numele Riches of Robin. Acesta poate fi jucat la Vlad Cazino, iar printre simboluri regăsim pe lângă Robin Hood, un sac cu bani, Friar Tuck, Merr Men, Alan-A-Dale, Little John, King Richard și Maid Marian.

Cine a fost Robin Hood?

În folclor, Robin Hood a rămas cunoscut pentru faptul că era un tâlhar care fura de la bogați pentru a da săracilor, în timp ce lupta împotriva nedreptății și a tiraniei. El conducea o banda denumită „Merry Men”. Conform istoricilor, povestea lui Robin Hood a început în pădurea Sherwood din Notthingamshire.

Conform unor manuscrise din secolul al XVI-lea, Robin Hood s-a născut în Loxley, South Yorkshire. În această localitate există și o fântână care îi poartă numele încă din anul 1422.

Cele mai citite articole

De asemenea, despre Robin Hood se mai știe că era un susținător al nobilului Richard Inimă-de-Leu.

O dovadă clară a existenței lui Robin Hood nu există, dar istoricii susțin că în recensămintele din 1228 și 1230 a existat și numele lui Robin Hood, un proscris al acelor vremuri.

Legenda lui Robin Hood a mers din generație în generație prin intermediul unor balade. Spre exemplu, la finalul secolului al XV-lea, o baladă foarte cunoscută a fost „Un gest al lui Robyn Hode”. Din această baladă, oamenii au aflat că legendarul personaj era un haiduc care îi ajută pe oamenii săraci. De asemenea, peste ani au apărut și baladele A True Tale of Robin Hood și Robin Hood’s Fishing.

De asemenea, Robin Hood mai era cunoscut pentru faptul că purta pălărie și colanți sau izmene, iar tot timpul avea asupra sa faimoasele săgeți. În ce privește culoarea verde, în care îl vedem mereu în filme, aceasta a fost promovată intens în piesele de teatru.

Cum a murit Robin Hood?

Sfârșitul lui Robin Hood îl aflăm din balada „A Gest of Robyn Hoode”. Potrivit acesteia, Robin Hood a fost ucis de stareța mănăstirii din Kirklees, și de iubitul său, Sir Roger de Doncaster. Această baladă ne spune că Robin Hood ar fi mers la stareță cu gândul să își lase o parte din sânge, practică obișnuită în vremurile acelea. Motivul pentru care a fost ucis nu este însă cunoscut deoarece o pagină din manuscris a dispărut. Totuși, există bănuieli că Robin Hood s-a luptat cu Roger de Doncaster, care a profitat de slăbiciunile sale din acel moment pentru a-l ucide.

De asemenea, înainte să moară, Robin Hood a tras o săgeată de la fereastra mănăstirii și i-a transmis lui Little John că vrea să fie înmormântat acolo. În zilele noastre, mormântul lui Robin Hood poate fi vizitat în locul în care se află ruinele mănăstiri, în spatele cârciumii Three Nuns din West Yorkshire. Această cârciumă are acest nume deoarece legenda spune că trei măicuțe l-au îngrijit pe Robin Hood înainte să moară. Cât este legendă și cât este adevăr, nimeni nu poate clarifica, dar este cert că filmele despre Robin Hood sunt o sursă bună de divertisment.

Cele mai citite articole